Nogomet

Osijek - Slavia: Smiješi se novo slavlje Osječana

Sportnet • četvrtak, 23.11.2000.


Nogometaši Osijeka napravili su veliki korak ka još jednom velikom uspjehu - plasmanu među 16 najboljih momčadi u ovogodišnjem Kupu Uefe. Pobjedom protiv češke Slavije od 2:0, stekli su golem kapital kojeg će biti potrebno oploditi za 14 dana u revanšu u Pragu, koji će, već je sad sigurno, biti obojan u bijelo - plave boje osječke Kohorte.


Sjajan ugođaj pretvorio se u veliku feštu na kraju (Snimio: Dražen Patarčić)

Prekrasan ambijent i općenito amosfera koja je stvorena u gradu na Dravi pred ovaj susret, bila je ogroman podstrek domaćim igračima, koji su pružili još jednu taktički odličnu, borbenu i pametnu predstavu, rezultat koje je i konačan vrlo povoljan rezultat.

Ipak, prve su minute pripale gostima. Radim Nečas je u 3. minuti izveo neugodan korner, kojeg je bečki junak Vladimir Balić nezgodno propustio pored suprotne vratnice. Tomaš Kuchar je u 7. minuti uputio prijetnju osječkim vratima, no ona je prošla pored desne vratnice. Najbolju prigodu dotad propustio je centralni napadač češke momčadi Ludek Zelenka u 12. minuti, kada je glavom loptu poslao preko gola, nakon idealnog nabačaja Ulicha.

Osijek je odgovorio već u protunapadu, Mario Prišč odjednom je izbio sam ispred Černyja, no nije reagirao manirom pravog napadača i češki mu je vratar ušao u udarac i loptu zaustavio nogama. Bila je to sjajna prigoda da se goste primiri već u ranoj fazi utakmice. No, Osječani su dobili i popravni. Prišč je ovog puta bio asistent, a Almir Turković je u 26. minuti, sam pred Černyjem 5 metara od gol - linije, pucao ravno u češkog vratara. Dvije velike prigode su otišle u vjetar, a uzdasi punih tribina odjeknuli su turobno u osječkom predvečerju.


Bjelica je i večeras plijenio poglede. Kako menadžera na tribini, tako i čeških igrača na terenu (Snimio: Dražen Patarčić)

No, obrana Slavije i dalje nije djelovala uvjerljivo. Iako se osjećalo da praška momčad ima "štofa" i europskog iskustva, Osječani su ipak nalazili način kako izigrati njihovu zadnju liniju. Tako je jednu dugačku loptu, najniži igrač na travnjaku Mario Prišč, uspio prebaciti do Turkovića u sredinu, na desetak metara od vratiju. Bosanski je reprezentativac najprije blokiran, ali zatim mu je kapetan gostiju Karel Rada poklonio drugu šansu, koju osječki napadač nije mogao promašiti. 1:0 u 33. minuti bio je zasluženi epilog dotad viđenog u Gradskom vrtu.

Do kraja poluvremena našoj je momčadi bio potrebno zadržati koncentraciju i privesti prvi dio mirno kraju, s dobrim rezultatom i važnom prednošću. Da odvažne prati sreća, dokazala je 38. minuta. Kuchar je sjajno izveo slobodan udarac, koji je završio u lijevoj Balićevoj vratnici. Lopta se odbila pravo do usamljenog Zelenke u sredini, no njegov je poluvolej od zemlje završio na - gredi.

Video: Vodeći pogodak Osječana

Drugi je dio otvorio Mato Neretljak, koji je glavom nakon kornera Bjelice, pogodio vanjski dio Černyjeve vratnice. U 57. minuti Mario Prišč mogao je izrasti u pravog tragičara, nakon što nije realizirao i drugu, ovaj put još povoljniju situaciju "jedan na jedan" s vratarom Slavije.


Balić je svoj dio posla obavio bez greške (Snimio: Dražen Patarčić)

Iako su igrači Slavije više "igrali" s loptom, vidjelo se da nemaju pravu ideju kako ju provući kroz vrlo siguran zadnji red domaćih. Osječani su znalački koristili svaku situaciju za brzi bijeg u kontru, koja je i protiv Slavije donijela rezultata. Gostima su preostali pokušaji izvana, od kojih je najopasniji bio onaj Zelenke u 66. minuti, nakon lijepog okreta i poluvoleja sa 16 metara.

Česi su "dotučeni" u 82. minuti, a junak priče je stoper Mato Neretljak. Dobio je loptu od (naravno) Bjelice još na centru, a onda hitrim i dugačkim korakom iza sebe ostavio nekoliko Slavijinih igrača, koji kao da su ga previše neozbiljno shvatili. Neretljak je odjednom izbio sam ispred Černyja i na djelu pokazao napadačima Prišču i Turkoviću, kako se rješavaju situacije oči u oči s vratarom. Ispod nemoćnog Černyja lopta je odsjela u mreži za velikih 2:0.


Momčad za povijesne domete (Snimio: Dražen Patarčić)

Zadnju veliku prigodu ipak su imali gosti, u 88. minuti. Nakon što je Bjelica nespretno izgubio loptu na sredini terena, Nečas se sjurio po lijevoj strani u šesnaesterac Osijeka i prebacio loptu potpuno samom Kolleru u sredini. Srećom, netom ušli Koller ipak nije postao češki junak, poslavši loptu visoko preko grede. Bio je to oproštaj Gradskog vrta od Slavije, ali nadamo se ne i oproštaj od europskog Osijeka. Za 14 dana u Pragu bijelo - plava momčad igrat će uistinu povijesnu utakmicu za svoj klub, jer izazov se zove - proljeće u elitnom europskom društvu, a time vjerojatno i ostanak na okupu ove sjajne generacije koja može Osijek dovesti i do prve titule prvaka Hrvatske u njegovoj povijesti!

Izjave nakon utakmice:

Stanko Mršić, trener Osijeka:
Sretan sam zbog rezultata, zbog igrača i navijača. Imamo veliku prednost, ali moramo biti oprezni. Slavija ima kvalitetnu kičmu momčadi, no ja se nadam da bismo uz podršku koju ćemo imati u Pragu mogli proći u sljedeće kolo. Šteta bi bilo propustiti ovu priliku i ne napuniti stadion do kraja.

Nenad Bjelica, igrač Osijeka:
Igrali su flastera na meni i bilo je teško pružiti kvalitetnu partiju. Sudac me baš i nije štitio, no unatoč tome smo zasluženo pobijedili. Imamo veliku prednost, no ništa još nije gotovo.

Mato Neretljak, igrač Osijeka:
Bilo je jako teško. Imali smo niz izglednih prilika, a oni su imali samo gredu. U drugom poluvremenu smo bili znatno bolji, što je i rezultiralo pobjedom. Večeras ćemo slaviti, ali još nije gotovo, treba potvrditi ovo i u Pragu.

Karel Jarolim, trener Slavije:
Teško je govoriti u trenucima kad je protivnik zbog naših pogrešaka postigao golove. Znali smo da se radi o protivniku koji igra tehnički dobro. Htjeli smo imati pojačanu sredinu igrališta i nismo ju htjeli prepustiti protivniku. To nam je dijelom prvog poluvremena i uspijevalo. Imali smo situacije za pogotke, no nažalost nismo ih iskoristili. Da smo postigli pogodak, imali bismo više nade u uzvratu.

Bernard JURIŠIĆ, Dragan KOVAČ

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!