Košarka

Cibonina sezona padova i uspjeha

Bruno Blumenschein • ponedjeljak, 12.06.2006.

Šest puta ispunjena dvorana, naslov prvaka i novi ugovor s Euroligom su ono što dobije Dražen Anzulović kad podcrta završenu sezonu vukova...

Kakva je to sezona bila za Cibonu. Razmišljao sam i o naslovu- Santa Barbara u izvedbi Cibone i ne bih bio daleko od istine. Najvažnije za momčad "od ispod Tornja" je da su pokazali kako su najbolja momčad ove sezone u Hrvatskoj, a to su uspjeli uz jedan poraz u hrvatskom prvenstvu i pljesak žutog sektora koji je na trenutke izgledao kao pravi navijački dio.

Na kraju priče i glavnim akterima nije bilo svejedno što odlaze. "Čovječe, ovo mi je najbolji grad u kojem sam igrao u Europi! Zbilja sam bio sretan ovdje, imali smo zabavnu ekipu. Bilo je i zezancije, izlazaka, smijeha. Proveo sam odličnu sezonu.", rekao je Scoonie Penn, vođa Zuline momčadi koji je vrhunskim predstavama u Euroligi najvjerojatnije kupio ulaznicu za "najveći cirkus košarke i showbusiness"-NBA ligu.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Da nije bilo Penna i letećeg Bennetta Davisona tko zna o čemu bih sada pisao. Možda o sedam uzastopnih poraza na početku 2006. godine kada je Cibona izgledala kao razbijena četa kojoj će Zadar očitati bukvicu u hrvatskom prvenstvu, a u Europi i nije moglo gore jer je stigao najteži poraz u europskim natjecanjima (97:53 kod Barcelone). Pojavile su se tada već standardne priče iz Savske kako se ne isplaćuje igračima, a trener Anzulović je rekao: "Neću zamjeriti nikome tko ne dođe na trening, ali onaj tko dođe mora dati sve od sebe.".

Kako se Cibona digla zna samo teta Elza i Scoonie Penn koji je u odlučujućem susretu za plasman u Top 16 nadigrao Marka Popovića i doveo zagrebačku momčad među najbolje europske momčadi. Plasman među najbolje u Europi je zagorčao tek Marijan Mance s(p)retnim šutem iz velike udaljenosti za izbacivanje iz polufinala Kupa u Karlovcu. Anzulović je rekao- tad i nikad više pristupom "lako ćemo".

Za pet dana je dolazio veliki Panathinaikos u Zagreb, kladioničari su bili uvjereni u "dvojku", pričalo se s koliko će razlike Cibona završiti u minusu, da bi nakon tih 40 minuta počela jedno od najboljih europskih putovanja vukova u posljednjih deset godina. Penn je bio nezaustavljiv, a Jaka Lakovič je zaboravio koliko brzo prođu četiri sekunde u košarci.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Pobjeda nad zelenima je dala potreban impuls, ali za reakciju publike je trebalo nešto više. Da li vam je pobjeda u Istanbulu dovoljno više? Nepogrešivom Pennu je bilo dovoljno. Tu večer u Istanbulu je obruč bio veličine bunara za američkog organizatora igre, a Efes Pilsen je upisivao već treći poraz od Cibone u sezoni. Zagreb je reagirao kako treba i Benetton je dočekan s ispunjenom dvoranom, a Davison je rekao "hvala" na svoj, originalan način. Zakucavanje na alley-oop Scoonieja je jedan od najljepših poteza ove sezone u Euroligi. Sve to za uvjerljivih 3-0 u Top 16 i bajku koja je negdje morala završiti.

Obično kod ovakvih tekstova ima i nagradno pitanje. Ima ga i ovdje - kada je zadnji puta Cibona imala podršku više od 50 navijača na gostujućim utakmicama? Odgovor je- u Trevisu protiv Benettona. Nekoliko sati truckanja u kombiju i autima je dovelo do nevjerice Davisona, Kusa, Penna i ekipe. Trener je izašao iz autobusa i u nevjerici pitao: "Što vi radite ovdje?". Odgovor je bio - Idemo u četvrtfinale Europe. Nažalost do toga nije došlo, dogodio se Efes Pilsen doma, prevelik pritisak i završetak europskog dijela sezone s ocjenom 3+. Bilo je previše oscilacija, najtežih poraza i pomutnje za nešto više iako još dan danas vjerujem da sam vam mogao napisati tekst o utakmici protiv Tau Ceramice.

Slijedila je domaće prvenstvo bez prava na pogrešku, a Dražen Anzulović je to uspio prenijeti momčadi. Ostvareno je 14 pobjeda uz izvlačenje kod Borika u gostima, Svjetlosti iz Broda na domaćem parketu i odličnu pobjedu u Zadru. Mrave su riješeni u dvije utakmice u kojima su pokazana dominacija i kvaliteta uz povremene padove koji se nisu smjeli dogoditi.

Finale protiv Zadra je ipak najobjektivnije što se moglo dogoditi u sezoni kada se odlučivala budućnost igranja u Euroligi. Prvu utakmicu su s(p)retno preživjeli. Još danas se spominje trica Markote preko ruke Johnsona u isteku vremena na samom kraju susreta. Šveđo je jednostavno rekao: Nemam pojma kako je ušla. Ja sam ju bacio i našla se u obruču. Sad je ušla, možda opet ne bi, ali je bila zapravo važna.". Zadrani su dodali svoj obol Ciboninoj pobjedi neshvatljivim greškama i vodstvo je bilo tu.

Slika 1 od 1.
Foto: kkzadar.net

Dvije pobjede tijekom jedne sezone u Jazinama nisu realnost, zato je treća utakmica finala i bila najpravednija. Najbolji ambijent u posljednjim godinama je dočekao razigrane Cibose i umorne Zadrane na kraju čega su Zagrepčani mogli početi slaviti prvi trofej od posljednjih sedam koji su se dijelili u hrvatskim natjecanjima. Nakon svega ocjena 4 za posao u domaćem dijelu, a sveukupna ocjena sezone- 3+ zbog ispadanja u Kupu od Zagreba.

Penn odlazi, Skelin isto tako jer "dosta je bilo četiri puta s Cibonom. Još da osvojim naslov s Dinamom...", a odlazak Davisona je također realnost. Treba čestitati Anzuloviću na izgrađivanju Damira Rančića, Damira Markote i Lukše Andrića i vidjeti tko će ostati. Nažalost, još jedna realnost su neki novi klinci, Amerikanci, neisplaćivanje novca.... Nažalost, jer Zagreb zaslužuje jaku Cibonu i treba dati potporu dečkima koji cijelu sezonu uspjevaju postići isto što i klubovi s puno, puno većim proračunima.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!