Košarka

Tanka je linija između uspjeha i neuspjeha

Branimir Korać • srijeda, 14.06.2006.

Bila je ovo sezona istine za Zadar. Trogodišnji euroligaški ugovor im se smiješio, trebalo je osvojiti tek naslov prvaka Hrvatske, ali na kraju nisu uspjeli. Kup su uzeli, u prvenstvu gledali u leđa Ciboni, u Goodyear ligi nije išlo dalje od četvrtfinala, a Europa je ponovno vidjela blijede Zadrane...

Slika 2 od 2.
Foto: Nikola Movrić

Ako je Cibonina ocjena sezone 3+, Zadrani ne zaslužuju više od trojke. Uoči sezone Zadrani su najavljivali velike stvari i u Hrvatskoj i u Europi, a na kraju su se morali zadovoljiti uspjehom tek u Kupu Krešimira Ćosića. Bilo je to vrijeme kada je Zadar bio možda u najboljoj formi tijekom sezone i na Final Fouru u Karlovcu nisu imali pravu konkurenciju. U polufinalu Cedevita nije pružila značajniji otpor, a iznenađujući finalist Zagreb nakon izbacivanja Cibone, djelovao je prilično ispuhano.

U sezonu su krenuli bez dvojice ključnih igrača iz prošle sezone Kylea Hilla i Marka Banića. Kao zamjene dovedeni su Dean Oliver iz Geoplin Slovana i Frano Čolak iz Šibenika. Obzirom da Oliver nije Hillove kvalitete kao ni Čolak Banićeve, jasno je da je Zadar bio igrački slabiji nego u sezoni 04/05.

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Vezane vijesti

Na klupi je sjedio Rudolf Jugo s kojim je Zadar konačno uzeo naslov prvaka Hrvatske, no Jugo i momčad početak sezone nisu imali prema očekivanjima. U Goodyear ligi nisu bilježili rezultate kakve su priželjkivali, a u Europi su igrali od odličnog do očajnog. Dva potpuno suprotna lica Zadar je pokazivao u Fibinom kupu. Ubilježen je poraz u Belgiji protiv Leuvena za koji se u najmanju ruku može reći da je sramotan da bi kasnije pobjedom na gostovanju kod vrlo jake Aune uspjeli oživjeti nadu u plasman u drugi krug ovog natjecanja. To su na kraju i ostvarili, ali u skupini s Monsom, Lokomotivom i Slaskom nisu uspjeli proći dalje.

Sve lošija forma momčadi dovela je do smjene Rudolfa Juga kojeg je na klupi zamijenio Vlado Vanjak. Bio je to pozitivan šok za momčad koja počinje igrati sve bolje i to kruni osvajanjem Kupa Krešimira Ćosića. S Vanjkom Zadar dolazi i do četvrtfinala Goodyear lige i nakon Final Eighta u Sarajevu dolazi do novog velikog pada forme. U Sarajevu je ubilježen poraz već na startu od Partizana, a nakon toga Zadrani nastavljaju i s blijedim partijama u prvenstvu.

U prva četiri kola A-1 Lige za prvaka ubilježena su dva poraza i navijači su bili sve nezadovoljniji. Do kraja Lige za prvaka Zadar je ubilježio pet poraza i došlo je do nove smjene trenera. Vlado Vanjak klupu je prepustio Petru Popoviću. Polufinale prvenstva Zadru je donijelo Split i tu su Zadrani s dvije pobjede u svojoj dvorani zasluženo došli do željenog finala sa Cibonom. Prvu utakmicu izgubili su isključivo zahvaljujući svojim glupostima da bi u Zadru nošeni Tornadom došli do pobjede. Treća utakmica potpuno je pripala Ciboni te je Zadar tako jednim udarcem ostao i bez naslova i bez Eurolige.

Zadovoljili

Jakov Vladović - odlaskom Hilla Vladović je trebao postati prvi razigravač Zadra. Na početku sezone se ozlijedio i treneri su uporno vjerovali Oliveru za kojeg se smatralo kako će biti veliko pojačanje. Ipak Vladović je minute koje su mu se pružale odlično koristio i tek je podbacio u posljednjoj utakmici finala prvenstva kao i cijela momčad.

Todor Gečevski - Todor je i ove sezone bio prvo ime Zadrana. Fanatična borbenost, sjajne igre u svim natjecanjima stavljaju ga kao prvog Zadranina u sezoni 05/06. Dokaz njegove kvalitete je i proglašenje za najboljeg igrača A-1 lige ove sezone. Zadrani ga moraju zadržati pod svaku cijenu...

Frano Čolak - došao je kao zamjena za Marka Banića i svoj posao je odlično odradio. Čolak nije tipičan igrač koji će utrpati 20-ak poena, ali je igrač koji će uvijek dati sve do sebe, marljivo skupljati lopte i odrađivati veliki obrambeni posao. Njegov angažman je dobar potez zadarske uprave.

Josip Sesar - Sesar je doveden prvenstveno kao strijelac i taj dio je vrlo dobro odrađivao. Nije to više onaj Josip Sesar od prije nekoliko sezona, osjeti se da je sporiji, ali još uvijek može odigrati vrlo dobro i to je u većini utakmica u dresu Zadra i radio.

Tako - tako

Juby Johnson - solidna sezona za Johnsona koji je odigrao vrlo dobro u doigravanju, ali dosta promjenjivo u ranijem dijelu sezone. Glavni krivac za nešto lošije predstave je i neugodna ozljeda zbog koje je i neko vrijeme bio van terena.

Dean Oliver - od Olivera se sigurno očekivalo više, ali treba uzeti u obzir i da su ta očekivanja bila nerealna. Odigrao je na svom nivou, u nekim utakmicama je pokazao da može puno, ali isto tako u nekima je odigrao ispod svake kritike. Nije on Hillove kvalitete iako su mnogi stavljali ruku u vatru da je čak i bolji od Kylea.

Damir Tvrdić - sjajni šuter koji je možda trebao dobiti koju minutu više. Damir je korektno odrađivao minute koje su mu poklonjene, u nekim utakmicama je bio čovjek odluke. Možda su mu treneri trebali više vjerovati....

Jure Lalić - mladi Lalić ove sezone još je učio, ali od iduće sezone od njega će se očekivati puno veći doprinos. Pokazao je da može, ali isto tako je pokazivao i nestalnost forme što je i logično za tako mladog igrača.

Podbacili

Siniša Štemberger - na prste jedne ruke mogu se nabrojati utakmice u kojima je Štemberger odigrao solidno. One odlične? Takvih ove sezone nije bilo... Vrlo loša sezona za Štembergera koji je odigrao dosta mlako, bez veće inicijative, a ne može se potužiti na minutažu. Treneri su mu vjerovali, ali on to nije znao vratiti...

Hrvoje Oršulić - došao je u Zadar sredinom sezone i nije se uspio izboriti za priliku. Igrao je premalo i pitanje je koliko je dolazak u Zadar dobar potez za njegovu karijeru.

Pankracije Barać - miljenik Tornada ponovno je znao zapaliti atmosferu odličnim potezima, ali nije previše bio koristan u igri. Barać je igrač poteza, no definitivno treba početi pokazivati kvalitetu kroz cijelu utakmicu, a ne tek na trenutke.

Roko Čiklić - slično kao i Oršulić, i Čiklić je bio jedan od igrača koji su ulazili kada je sve već bilo riješeno. Roko je već dugo u Zadru, igra malo ili nimalo i možda bi trebao početi razmišljati o promjeni kluba.

Treneri

U Zadru je najteže biti trener. Čim izostanu rezultati, glavni ste krivac i ulica to ne prašta. Uprava je promijenila trojicu trenera u ovoj sezoni. Startao je Rudolf Jugo, naslijedio ga Vlado Vanjak, a sezonu završio Petar Popović. Jugo i Vanjak nisu ostali u lijepom sjećanju navijača iako su donijeli Zadru trofeje, a tko zna - možda bi i Popović postao omražena osoba u Zadru da je sezona još malo potrajala.

Kako dalje?

Tri sezone Zadar će morati krvavo raditi da bi izborio status Euroligaša. Do slijedećeg euroligaškog ugovora bit će gotova i nova dvorana i bez obzira na neigranje u Euroligi, dovršenje dvorane ne bi smjelo biti gurnuto u drugi plan. Što se tiče igračkog dijela, treba ostaviti Todora Gečevskog pod svaku cijenu te oko njega, Vladovića, Lalića slagati momčad koja bi za par sezona trebala biti konkurentna i u europskim natjecanjima. Zadarska škola košarke je dovoljno kvalitetna da izbaci niz eventualnih mladih zvijezda i trebalo bi se više vjerovati zadarskoj djeci koja oduvijek pokazuju izuzetan talent i ljubav prema košarci. No lako je reći ajmo ostaviti momčad na okupu. To će biti težak posao za upravu kluba, ali mora biti primaran cilj. Pitanje trenera isto tako bi trebalo riješiti na zadovoljavajući način. Glavni kandidati su Popović i Bujan iz Borika i njima se treba vjerovati pa čak i pod cijenu slabijeg rezultata na početku ili u sredini sezone. Cibona je vjerovala "Zuli" i to joj se isplatilo... Neka Zadar vjeruje svojim stručnjacima, možda se nađe tamo gdje je Cibona sada...

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaSkrol

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!