Tenis

Kvalifikanti zavladali Zagrebom

Ivor Krapac, Branimir Korać • subota, 20.05.2006.

U finalu zagrebačkog Challengera susrest će se dvojica tenisača koji će ovaj rezultat sigurno svrstati među najbolje u seniorskoj karijeri. Victor Crivoi senzacionalni je finalist nakon neočekivano lagane, ali potpuno zaslužene, pobjede nad prvim nositeljem Carlosom Berlocqom. U finalu će igrati protiv Daniela Elsnera, nekada jednog od najboljih juniora svijeta, koji je pak u tri seta svladao Amera Delica...

Prvi put u 11-godišnjoj povijesti Zagreb Opena u finalu su se našla dva igrača iz kvalifikacija, danas odlični Rumunj Crivoi i tek nijansu manje impresivni Nijemac Elsner.

Victor Crivoi je uz sjajnu predstavu isprašio prvog nositelja Carlosa Berlocqa. 24-godišnji rumunjski kvalifikant, kojem je najbolji dosadašnji doseg na Challengerima bila osmina finala, slomio je favoriziranog Argentinca sa 6:3 i 6:2, rezultatom koji govori sam za sebe.

Vezane vijesti

Na terenu se ni po čemu nije vidjelo da je Berlocq 83., a Crivoi 253. na svijetu. Rumunj je hrabrom i agresivnom igrom dominirao praktički od početka do kraja, uz ukupno četiri oduzeta Argentinčeva servisa u bijegu do 6:3 i 5:1, što prvi nositelj više nije mogao dostići.

Na putu do tog velikog minusa, Berlocq je jedinu pravu šansu za break imao pri zaostatku od 4:3 u prvom setu, kad nije iskoristio 15:40. U završnici je ipak uspio oduzeti Crivoijev servis i smanjiti na 6:3 i 5:2, no ispalo se da je to bio tek labuđi pjev.

Daniel Elsner je u puno uzbudljivijem meču proslavio 6:1, 6:7(2) i 7:6(2) protiv Amera Delica. Nakon odličnog prvog seta, u kojem je pokazao sav talent nekadašnjeg prvog juniora svijeta, 27-godišnji Nijemac se na koncu morao izvlačiti iz teške pozicije u trećem, kad je rano izgubio servis i pao u zaostatak od 2:0. Iako je tjelesno puno manje spreman od suparnika, uspio se vratiti u život i završiti s glatkih 7:2 u tie-breaku.

"U prvom setu sam igrao savršeno, nije realno očekivati da ću baš svaki set igrati tako... U nastavku je on servirao sve bolje i bio sve jači iz crte, bilo mi je puno teže", rekao je Elsner, kojem ovo nije prvi put da kao kvalifikant dođe daleko na nekom Challengeru: "U Brašovu sam jednom otišao do kraja iz kvalifikacija, nadam se da ću sutra to ponoviti."

Elsnerova ruka i talent čine ga zanimljivim na terenu, kao danas u prvom setu, no nije ništa manje zanimljiv i kad se odvoji od tenisa. A to je dosta često...

Potvrdio je i da je već nekoliko puta mislio odustati od karijere: "Od 18. godine igram i putujem, pa i od ranije, još od juniorskih dana, a to nije lako. Ponekad je teško toliko često biti daleko od kuće, a to se traži ako želiš biti vrhunski. Mislim da ću u rujnu opet promisliti vrijedi li nastaviti i hoću li i dalje igrati."

Elsner je u mladim danima bio prvi junior svijeta, a uzeo je i tri juniorska Grand Slam naslova, US Open 1996. i Australian Open i Roland Garros godinu kasnije. U Melbourneu je na putu do titule u polufinalu zaustavio Ivana Ljubičića, koji je Nijemca svojedobno opisao kao "noćnu moru iz juniorskih dana". "Bih li se danas mijenjao s Ivanom? Ne, ne bih, zbilja ne znam kako bi to bilo da sam u Top 10... Ne trebaju mi milijuni, važniji su mi prijatelji, opuštanje i gitara, za koju sam se zakačio i sviram tri godine."

"Možda su drugi više očekivali od mene, ali ja nisam. Ni za čime ne žalim", dodao je Nijemac, koji ima i specifičnu pripremu za turnire, barem uoči ovogodišnjeg Zagreba: "U kvalifikacijama nisam bio tjelesno najbolje, nisam trenirao dva tjedna prije ovog turnira, samo sam igrao nogomet i malo tenisa s ocem." I evo ga u finalu, nije loš recept...

Hoće li taj recept biti dovoljan i za posljednju prepreku, doznat ćemo sutra s početkom u 15 sati. Raspoloženi Crivoi protiv razigranog i opuštenog Elsnera, sudar igrača sa sedam pobjeda u nizu.

ATP Challenger Zagreb, 20.05.2006., polufinale:
Victor Crivoi (Rumunjska, Q) - Carlos Berlocq (Argentina, 1) 6:3, 6:2, Daniel Elsner (Njemačka, Q) - Amer Delic (SAD) 6:1, 6:7(2), 7:6(2).

Parovi, finale: Allegro/Mertinak (Švicarska/Slovačka, 1) - Jeanpierre/Renavand (Francuska) 6:1, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!