Tenis

Završnica Zagreba bez Hrvata

Ivor Krapac, Branimir Korać • petak, 19.05.2006.

Marin Čilić i Saša Tuksar nisu prošli u polufinale zagrebačkog Challengera. U četvrtfinalu je u tijesnom meču Amerikanac Amer Delic, 191. igrač s Entry ljestvice, bio uspješniji od Marina sa 7:6(6), 7:5. Saša je pak poražen od 289. igrača svijeta Daniela Elsnera sa 6:3, 6:3...

Čilić će pamtiti svoje prvo četvrtfinale Challengera u karijeri po previše propuštenih prilika i porazu u dva seta protiv ovog tjedna vrlo dobrog Amera Delica.

U prvom setu Marin je krenuo jako usporeno i već u prvom gemu s dvije dvostruke pogreške pretrpio prvi break. No, u nastavku je bio sve bolji i nekoliko puta ozbiljno priprijetio jakom Delicevom servisu, kojeg je konačno i uzeo u osmom gemu, vrativši se do 4:4.

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Jurišić

Odluka je pala u tie-breaku, koji je donio tijek identičan onom iz jučerašnjeg trećeg seta Delicevog susreta s Jankom Tipsarevićem. Kao i srpsko-crnogorski predstavnik jučer, Marin je otvorio s dva mini-breaka i vodstvom od 3:0, pa u nastavku izgubio oba svoja naredna servis-poena. Čilićev prvi servis je u tom razdoblju potpuno stao, što je Amerikanac iskoristio u završnici tie-breaka, došavši do odlučujućeg mini-breaka kod 6:6.

U drugom setu Marin je pao s još više ispuštenih prilika. Imao je break prednosti i vodstvo od 5:3, a osim one koje je iskoristio, propustio je još šest break-lopti, od kojih je u pamćenju posebno ostalo 15:40 kod 5:5. Gem potom dogodio se novi Delicev break i kraj ove priče.

"Krenuo sam dosta uspavano, možda zbog vremena, iako sam se dobro pripremio i zagrijao za meč. Mislim da je ključ prvog seta bio kad sam kod 6:5 imao 15:30 i kad sudac nije vidio da je njegov slice bio vani, dok je u tie-breaku bila slična priča kao njegova jučerašnja protiv Tipsarevića; vratio se nakon 3:0", komentirao je Marin.

"U drugom setu imao sam još dosta šansi, no tijekom meča sam vrlo loše servirao i nikako se nisam mogao osloniti na servis", nastavio je Čilić.

"Njegov stil igre mi ne odgovara, često koristi slice i to me malo uspavalo. Ne volim kad suparnik uglavnom čeka i kad sam stalno moram riješavati poene", dodao je 17-godišnji hrvatski wild-card: "Loše sam krenuo u meč i nakon toga se nikako nisam mogao osloboditi na njegovom servisu, uglavnom sam igrao na sigurno..."

Saša Tuksar oprostio se u meču s puno vjetra, nešto kiše (ali bez prekida) i s raspoloženim izdanjem 27-godišnjeg njemačkog kvalifikanta Daniela Elsnera, koji je prije devet i deset godina žario i palio juniorskim tenisom. U seniorskim vodama nikad nije došao do većeg rezultata, ali s vremena na vrijeme, kao ovog tjedna u Zagrebu, pokazuje da nedvojbeno zna igrati.

Slika 2 od 3.
Foto: Igor Jurišić

Saša je pao s po dva breaka u prvom i drugom setu, dok je svoj jedini break napravio za kratkotrajni povratak i smanjenje na 4:3 u prvom. U drugom setu je najveću šansu na Elsnerovom servisu imao pri zaostatku od 4:3, kad nije iskoristio 0:40.

"Bilo je dosta teško zbog vjetra, teško se prilagođavam takvim uvjetima i redovito igram defanzivnije, a to nije moja igra", objasnio je Tuksar današnje slabije izdanje: "Mislim da bih imao bolju šansu da je bilo sunčano i toplije kao u moja prva dva nastupa, on se danas puno bolje snašao od mene. Zbilja je odličan tenisač i može odigrati svašta kad mu se igra, a na ovom turniru mu se očito igra."

"Nisam iskoristio šanse koje sam imao i to je bilo to", zaključio je Saša: "Šteta zbog onih propuštenih 0:40 kod 4:3 u drugom setu, nakon toga je normalan slijed događaja bio njegov break i konačnih 6:3."

Delic i Elsner će u sutrašnjem polufinalu biti na suprotnim stranama, dok će se u gornjoj polovici ždrijeba za finale boriti prvopostavljeni Argentinac Carlos Berlocq i rumunjski kvalifikant Victor Crivoi.

Berlocq je u četvrtfinalu s očekivano uvjerljivih 6:1 i 6:3 pobijedio Brazilca Thiaga Alvesa, dok je Crivoi nastavio najbolji tjedan karijere na Challengerima s 3:6, 6:3 i 6:3 protiv trećeg nositelja, Paragvajca Ramona Delgada.

Polufinalni program će sutra u 15 sati otvoriti Berlocq i Crivoi, a nakon njih na redu su Elsner i Delic.

ATP Challenger Zagreb, 19.05.2006., četvrtfinale:
Carlos Berlocq (Argentina, 1) - Thiago Alves (Brazil) 6:1, 6:3, Victor Crivoi (Rumunjska, Q) - Ramon Delgado (Paragvaj, 3) 3:6, 6:3, 6:3, Daniel Elsner (Njemačka, Q) - Saša Tuksar (Hrvatska) 6:3, 6:3, Amer Delic (SAD) - Marin Čilić (Hrvatska, WC) 7:6(6), 7:5.

Parovi, polufinale: Allegro/Mertinak (Švicarska/Slovačka, 1) - Burgsmüller/Capdeville 7:6(6), 6:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!