SP 2006.

Hrvatsko-škotska tajna veza

Bernard Jurišić • utorak, 13.06.2006.

Kolika je vjerojatnost da u gradu od preko četiri milijuna stanovnika, daleko od centra grada i središta događaja, "nabasate" na nekoga koga poznajete? Male, gotovo nikakve. Osim ovih dana u Berlinu. Uz gomile poznatih i nepoznatih navijača obučenih u "kockice", koji se uredno javljaju jedni drugima kao da su najbliži i najbolji prijatelji, tako možete nabasati i na Luku Bonačića, Mateja Mamića, Zlatka Dalića, uvjeriti se osobno da zaista postoji "neka tajna veza" između Hrvata i Škota ili Iraca, ali i družiti se s jednim od rijetkih hrvatskih navijača iz - Kuvajta...

Dan uoči utakmice, hrvatsko-brazilsku navijačko ludilo po Berlinu bliži se vrhuncu. Dok se polako prepoznaju, dogovaraju i stvaraju "hrvatski punktovi", broj navijača doslovce iz sat u sat se povećava.

Slika 6 od 7.
Foto: Bernard Jurišić

Nezaobilazno mjesto okupljanja "kockica" i ovog je puta bio Karlovačko korner, koji u Berlinu nije bio kao u Lisabonu prije dvije godine u samom centru događanja, no svejedno je noć uoči utakmice nudio impresivnu sliku.

Vezane vijesti

Smješten nekako "iza leđa", u predjelu Columbia Halle, noć uoči utakmice nudio je koncert Miroslava Škore, koji je do usijanja užario navijačka srca, dlanove i glasove. Dvoranom i vrtom uz nju, šetalo je oko 5.000 ljubitelja dobrog provoda i to ne samo iz Hrvatske.

Slika 3 od 4.
Foto: Mario Jurišić

Bilo je tu nekoliko "padobranaca" u drugim navijačkim dresovima i bojama, koji su očigledno dobili informaciju kako "Hrvati večeras rade zabavu". Tako je jedna od atrakcija bio izvjesni Amerikanac umotan u zastave svoje zemlje, s pivom u ruci poskakivala je na zvukove hrvatskih pjesama i grupica obučena u argentinske dresove, no posebna priča bili su Škoti, te nekoliko Iraca.

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

Poveća grupa Škota iz Edinburgha došla je u Karlovačko korner u dresovima svoje reprezentacije, noseći navijačke kravate u hrvatskim bojama i zabavljala se do jutra. Najprije smo pomislili da je grupica tu zbog ljubimca navijača Glasgow Rangersa Dade Prše, no odgovor nas je pomalo iznenadio. "Mi smo tu zbog Hrvatske i zbog provoda. Kad nema Škotske, putujemo i navijamo za Hrvatsku, volimo vašu zemlju i vaš nogomet".

Slika 4 od 5.
Foto: Mario Jurišić

Irci su također bili jedni od glasnijih, makar pokušajte zamisliti kako izgledaju melodije hrvatskih domoljubnih i navijačkih pjesama u pokušaju "nagađanja" riječi od strane škotsko-irskih grla. No, ljudi su se zaista trudili.

Jedna od atrakcija bio je i simpatični Kuvajćanin, koji se zabavljao obučen u hrvatski dres i objašnjavao svima koji su ga zaustavljali kako sa sobom nema ni litru nafte, ali da mu se javimo sutra ili dan kasnije i da će "riješiti nešto".

Slika 5 od 6.
Foto: Bernard Jurišić

Tu večer su se u Columbia Halle okupili Hrvati iz doslovno svih krajeva svijeta, iako se činilo da većini njih hrvatski jezik nije baš "prvi izbor". No, sve ih je povezivao jedan motiv. "Moji su roditelji otišli u Australiju jer su ih komunisti potjerali. Ja sam rođen tamo, u Canberri, no u meni kuca hrvatsko srce", rekao nam je Mario, koji je s grupom prijatelja iz Australije "preko pola svijeta" došao u Njemačku bodriti Hrvatsku. "Ja volim i Australiju, no kad budem gledao utakmicu između Hrvatske i Australije znam da ću se 'naježiti' kad čujem 'Lijepu našu', a hoće li mi se išta dogoditi kad budem slušao australsku himnu, tek ću vidjeti, ne znam ni sam", dodaje australski Hrvat i dodaje kako nakon Svjetskog prvenstva ide s društvom u Hrvatsku i kako će svratiti i na Hrvatske svjetske igre u Zadru.

Slika 1 od 2.
Foto: Mario Jurišić

Tijekom večeri, u Karlovačko korner svratili su brojni poznati hrvatski sportaši i mnoge druge javne ličnosti, a ogroman pljesak doživio je Matej Mamić, koji je na feštu stigao u hrvatskom dresu, u društvu bivših suigrača iz Cibone Bariše Krasića i Andreja Štimca. Vidjeli smo i bivše suigrače iz Hajduka Zlatka Dalića i Stipu Balajića, a uoči dolaska u Karlovačko korner, "nabasali" smo na splitsku delegaciju u restoranu Spalatos. Unutra nas je privukla pjesma koja je dopirala iz bašte, a tamo su slavili Luka Bonačić, Fredi Fiorentini, doktor Fabijan Čukelj, don Vinko Sanader i brojna druga vesela družina.

Slika 7 od 8.
Foto: Bernard Jurišić

Uglavnom, hrvatske navijačke boje okupirale su Berlin, a ogroman broj čarter-letova najavljen je za danas, na dan utakmice. Kako se ni Brazilci ne daju, i njihovih navijača je zaista velik broj po gradu, Olimpijski će stadion večeras nuditi sjajan navijački dekor i istinsku hrvatsko-brazilsku feštu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!