Nogomet

Nije moglo teže, ali ni lakše

Tomislav Pacak • petak, 28.07.2006.

Nadat ćemo se, jasno, i vjerovati u sportsko čudo. Na putu do Lige prvaka pred Dinamom stoji Arsenal, vjerojatno i najteži mogući protivnik i Dinamo u tom pogledu zaista nije imao sreće. No, uz to što je Arsenal apsolutni favorit dolazi i činjenica da Modri nemaju što izgubiti, napunit će stadion, ugostiti jedan od najvećih klubova Europe, pritiska rezultata nema jer postoji ugodna utješna nagrada, a iskustvo će bit dragocjeno...

Prije nego uđemo u analizu prednosti i nedostataka sraza s Arsenalom, budimo sportski korektni i postavimo uvjet bez kojeg Maksimir neće vidjeti Gunnerse - Dinamo mora proći Ekranas, ali nakon totalne dominacije u prvom susretu i pobjede od 4:1, uzvrat u Zagrebu uistinu mora biti formalnost. A nakon što se to obavi, Dinamu dolazi nagrada za prošlogodišnji trud - Arsenal.

Dinamo vjerojatno neće vidjeti Ligu prvaka ove sezone, no najcjenjenije europsko natjecanje barem će na jedan dan istinski stanovat na Maksimiru jer bolje od Arsenala ne može. Momčad koju je tek desetak minuta dijelilo od trijumfa u Ligi prvaka prošle sezone, ali je ipak poklekla protiv sjajne Barcelone, oduševila je prošle godine svakoga i od Topnika se ove sezone očekuje novi iskorak. U očima Europe, Arsenal protiv Dinama je 'zicer svih zicera', što taj susret vjerojatno i jest.

Teži ždrijeb Dinamo vjerojatno nije mogao dobiti. Milan ima veću težinu, vjerojatno i bolju momčad, no Milan je tek krenuo s pripremama i prvi susret dočekat će uglavnom nespreman. Jasno, daleko od toga da bi Dinamo u tom susretu imao puno bolje šanse, no Arsenal će dočekati Modre u pravoj formi.

Lanjski pohod Gunnersa kroz Ligu prvaka svakoga je impresionirao, Arsene Wenger se potvrdio kao jedan od top trenera u Europi. Od vrlo mlade momčadi, posebno u obrani, složio je neprobojnu momčad kojoj u Ligi prvaka Real, a potom i Juventus nisu složili ni priliku u četiri utakmice. U polufinalu je pao Villarreal malo teže od očekivanog, a i otpor Barceloni u finalu bio je impresivan, posebno s obzirom da je veći dio utakmice engleska momčad igrala bez isključenog Lehmanna.

Daleko najveća zvijezda momčadi je Thierry Henry, možda i najbolji napadač svijeta, apsolutni lider nove generacije Topnika. Jens Nowotny nije mogao dobiti teže iskušenje na početku svoje karijere u Dinamu, ali s druge strane - ako u Dinamu itko može zaustaviti Francuza, onda je to Nowotny, zbog toga je i doveden.

Vezna linija Wengerova sastava puna je mladih, izuzetno talentiranih i brzih igrača (Hleb, Fabregas, Rosicky) koje u samoj sredini kontrolira Gilberto Silva, a iskustvom pomaže i Freddy Ljungberg. Na vratima je i dalje iskusni Lehmann, a u obrani bi problem mogla biti ozljeda odličnog Cenderosa kojeg Wenger neće lako zamijeniti.

Dinamo ima težak, vjerojatno i pretežak zadatak, no ždrijeb nije bio okrutan prema Dinamu. Dvoboj s Arsenalom za Modre je neusporedivo spektakularniji od utakmice s klubom iz istočne europe, poput Šahtara, Dynama ili CSKA, a ishod bi ionako vjerojatno bio isti.

U Dinamu su realno postavili cilj Lige Uefe ove sezone, a na putu do tog cilja Arsenal stoji tek kao "poslastica" za navijače, marketing kluba, ali i igrače koji će u srazu s doprvakom Europe najbolje spoznati svoje vrijednosti. Veliko će to biti iskustvo za svakog nogometaša Dinama, ali i stručni stožer koji će moći procijeniti što još nedostaje Dinamu u odnosu na vrhunske momčadi.

Ne dogodi li se čudo, Dinamo će imati priliku izboriti Ligu Uefe, a tamo objektivno ima sasvim solidne šanse izboriti proljeće u Europi. A to bi definitivno bio veliki uspjeh za zagrebački klub, ali i hrvatski nogomet, te sjajna najava za iduću sezonu kada bi ta momčad, poučena ovosezonskim iskustvom, imala puno realnije šanse za Ligu prvaka što je konačni cilj ovog Dinama...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!