Nogomet

Dojam: Zanimljivije od očekivanog?

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 31.07.2006.

Dinamo se kod kuće namučio protiv Slaven Belupa, Hajduk i Rijeka upisali su gostujuće pobjede, baš kao i Zagreb i Osijek. Ako se po jutru dan poznaje, možda nas čeka zanimljivije prvenstvo od onog koje smo očekivali, iako, ne treba nikoga zavaravati, Dinamov status apsolutnog favorita nije se nimalo promijenio...

Početak prvenstva definitivno je iznimno važan, rani zaostatak za vodećima može u momčad unijeti nervozu, pa se na silu želi doći do rezultata, a tada je najteže igrati. S druge strane, dobar start donosi veliko samopouzdanje momčadi, igrači osjećaju da svakoga mogu dobiti, momčad igra sve bolje, a atmosfera je vrlo pozitivna. Iako nije pravilo, dobar start sugerira vrlo uspješnu sezonu i zbog toga je prvo kolo nove sezone HNL ohrabrujuće za klubove koji bi mogli biti konkurenti Dinamu.

Lani je Dinamo rano odmakao, napunio baterije golemom sigurnošću u svoje sposobnosti, i do kraja se to samopouzdanje nije moglo poljuljati. S druge strane, Hajduk je rano upao u krizu koja se samo produbljivala kroz svaki novi remi ili poraz, do kojih je dolazilo jer momčad nije vjerovala sama u sebe.

Pogrešno bi bilo na temelju prvog kola zaključiti da su Rijeka i Hajduk, suprotno očekivanjima, spremni ugroziti Dinamo. Uostalom, njihove pobjede bile su daleko od uvjerljivih, Rijeka je napravila mini-čudo vrativši se iz zaostatka od dva pogotka, dok je Hajdukovih 2:0 impresivno samo naizgled, činjenica je da su Čakovčani imali puno više prigoda od Splićana.

Međutim, Hajduk lani takve utakmice nije dobivao, a uđe li u malu seriju pobjeda, igrači će dobiti vjeru u sebe, u suigrače, u trenera i cijelu momčad. A bez obzira na dosta problema u ekipi Hajduka, samo Dinamo i možda Rijeka imaju kvalitetniji kadar, što znači da sve ostale utakmice Hajduk ima realnu šansu dobiti.

Prvenstvo uistinu odlučuju 'male' utakmice, nikako derbiji. I proteklih par sezona nerijetko se događalo da Hajduk nekoliko puta svlada šampionski Dinamo, odnosno obrnuto. I lani su se Splićani dobro nosili s Modrima međusobno, no dok je Dinamo gazio ostatak HNL-a, Hajduk se teško sastajao s pobjedama i u Splitu, kamoli u gostima.

Budu li Hajduk i Rijeka sposobni u kontinuitetu pobjeđivati kod kuće, te često u gostima dolaziti do (tri) boda, mogli bi Dinamu parirati opasnije nego što se očekivalo. Ključna je riječ, dakako, kontinuitet, a jedna pobjeda to sigurno nije. Međutim, sigurno je jedini mogući početak.

Dinamo je također krenuo neuvjerljivim trijumfom, od momčadi koja bi se trebala prošetati prvenstvom očekivalo se više od minimalne domaće pobjede nad sasvim solidnim Slavenom. No, ni na temelju te utakmice ne treba izvoditi previše zaključaka, jasno je da je prioritet Modrih trenutno Europa, a da HNL odrađuju "usput", vjerujući kako su dovoljno kvalitetni da i sa 70-80 posto snage dominiraju u HR okvirima.

Da bi Hajduk i(li) Rijeka mogli ozbiljnije ugroziti Dinamo, neophodno im je potrebna i pomoć 'sa strane', odnosno još neka momčad koja je bolja od očekivanog. Prvo kolo je dalo naslutiti da bi to mogao biti Zagreb koji je trijumfom u Velikoj već ispunio prošlogodišnju kvotu gostujućih pobjeda. Je li Miroslav Blažević donio novu dimenziju talentiranoj momčadi "pjesnika"? Pobjeda protiv Kamena ide tome u prilog, Zagrebaši vjerojatno neće kandidirati za vrh, ali mogu namučiti najbolje.

U Osijeku mogu biti prezadovoljni pobjedom u Šibeniku, gdje se jamačno dosta klubova neće osladiti pobjedom. Ivo Šušak nema pretjerano kvalitetnu momčad na raspolaganju, no iskusni vuk očito zna izvući maksimum iz kadra, pa zbog njega i Osijek može svakoga dobiti, posebno kad je Marin Skender raspoložen kao što je bio u Šibeniku. Novi prvoligaš je, pak, pokazao sasvim dopadljivu igru kojoj je nedostajala realizacija, na Šubićevcu će se teško dolaziti do bodova.

Varaždinci su još i prije znali da im treba pouzdani vratar, Mađarić to vjerojatno i jest, no prije njegove registracije Varteks je još jednom nastradao zbog pogreške vratara Koprića. No, bez obzira na to, susreti protiv Tirane i Pule pokazali su da je Varteks previše izgubio ovog ljeta da bi napravio iskosak u odnosu na prošlu sezonu. Čak bi i ponavljanje prošle sezone bilo ravno čudu, što je šteta jer je u Varaždinu stanovao zaista talentiran sastav.

Pokušaji ozbiljnih zaključaka nakon prvog kola bili bi - neozbiljni. Nije se puno promijenilo u zamišljenom odnosu snaga, no pobjede Hajduka i Rijeke ipak su dobra najava da nećemo gledati nezanimljivo prvenstvo kao prošle godine. Dinamov status velikog favorita ni najmanje nije sporan, ali ipak bi moglo biti zanimljvije od predviđenog...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!