Nogomet

Kreće lov na Bayern

Petar Plevnik • petak, 11.08.2006.

Večerašnjim susretom između branitelja naslova - Bayerna i dortmundske Borussije započet će 44. izdanje Bundeslige. Baš kao i svaki put uoči početka nove sezone, pitanje je samo jedno - može li itko zaustaviti Bayern na putu prema novom naslovu prvaka?

Hrvati u Bundesligi

Marko Babić (Bayer Leverkusen)
Ivica Banović (Nürnberg)
Leon Benko (Nürnberg)
Mario Carević (Stuttgart)
Ivo Iličević (Bochum)
Ivan Klasnić (Werder Bremen)
Srđan Lakić (Hertha Berlin)
Stiven Rivić (Energie Cottbus)
Josip Šimunić (Hertha Berlin)
Josip Tadić (Bayer Leverkusen)
Jurica Vranješ (Werder Bremen)
Boris Živković (Stuttgart)

Iako su i ove godine Bundesligu zaobišle najveće europske i svjetske zvijezde, to nije smetalo "štedljivim" Nijemcima da za igračka pojačanja izdvoje gotovo 100 milijuna eura, što je više nego uoči početka protekle sezone. Impresivno zvuči podatak da je prošle sezone Bundesligu u prosjeku promatralo 40 775 gledatelja po susretu, čime je Bundesliga još jednom potvrdila da je daleko najgledanija nogometna liga na svijetu. Nema sumnje kako će Svjetsko prvenstvo, čiji je Njemačka bila domaćin, biti dodatan impuls njemačkim ljubiteljima nogometa, tako da sa sigurnošću možemo tvrditi kako će ova sezona biti još gledanija.

Slika 7 od 8.

Gledano kroz prizmu rezultata, favorit je u Njemačkoj uvijek i samo jedan - Bayern. Nakon što su protekle sezone postali prva momčad koja je uspjela obraniti dvostruku krunu, Bavarci su ove sezone, više nego ikad, na meti ostatka lige. Baš kao i proteklih sezona i ove su godine čelnici FC Hollywooda ostali kratki u utrci za nekom od superzvijezda, prije svih Ruudom Van Nistelrooyom, tako da su se Uli Hoeneß i društvo morali zadovoljiti prokušanom Bayernovom strategijom, "kupi sve što vrijedi u Njemačkoj". Tako je iz HSV-a u redove Bayerna stigao ponajbolji branič lige, Belgijac Daniel Van Buyten te nova zvijezda Elfa i jedan od najvećih talenata njemačkog nogometa, napadač Kölna Lukas Podolski.

Ono što će zasigurno biti najveći problem Bayerna je vezni red. Katastrofalni rezultati u pripremnim susretima, od kojih posebno alarmantno zvuči poraz u generalci od Münchena 1860, 0:3, pokazali su kako se Bayern još uvijek nije navikao na život bez Michaela Ballacka. Osim odlaska vođe momčadi i glavne zvijezde itekako bi se mogli osjetiti i odlasci dvojice starosjedioca, Ze Roberta i Bixentea Lizarazua.

Slika 3 od 4.
Foto: HB-Press-Agency

Mnogi komentarori složni su u procjeni kako će najveći konkurent Bayernu biti Werder iz Bremena. Momčad Thomasa Schaafa i protekle je godine pokazala kako igra daleko najljepši nogomet, no mnogi su mišljenja kako je sazrijelo vrijeme da ponovno preotmu krunu Bayernu. Ipak, veliko je pitanje kako će se Werder snaći nakon odlaska duše momčadi, Francuza Johann Micouda, čije bi mjesto trebao popuniti Portov Brazilac Diego. Unatoč odlaskau Micouda čelnici Werdera sjajno su poslovali, ojačavši se Womeom i što je najvažnije, pojačali su prošle sezone najslabiji dio momčadi, obranu, Perom Mertesackerom. Ako se tome pridoda ostanak najubotijeg napadačkog dvojca Klasnić - Klose, nema sumnje kako će Werder ove sezone juriti na naslov prvaka.

Slika 9 od 10.

Odmah uz bok Werderu, još je jedan njemački velikan, HSV. Nakon niza sušnih sezona, div iz Hamburga ponovno je na nogama. Ponajprije zahvaljujući treneru Thomasu Dollu HSV je ponovno pronašao svoje mjesto u vrhu Bundeslige. U odnosu na prošlu sezonu, Hamburgeri su ostali bez Van Buytena, umjesto kojeg je doveden jedan od najperspketivnijih europskih braniča, također Belgijac, Vincent Kompany iz Anderlechta, dok će odlazak Ailtona i Barbareza pokušati nadomjestiti Paolo Guerrero iz Bayerna te Boubacar Sanogo iz Kaiserslatuerna. O tome kojim će tijekom ići HSV-ova sezona puno toga bi mogao reći i ishod kvalifikacijskog sraza za Ligu prvaka protiv Osasune.

Slika 2 od 2.

Momčad koja je prošlu sezonu završila na četvrtom mjestu, koje vodi u Kup Uefe, Schalke, i ove će sezone jurišati na proboj u Ligu prvaka. Nebesko-plavi iz Gelsenkirchena već su godinama tu negdje, ali im uvijek fali korak ili dva. Ove godine malo im tko daje ozbiljnije izglede da se umiješaju u borbu za naslov, tim više što, za razliku od prijašnjih godina, kada se trošilo šakom i kapom, ove godine u Gelsenkirchenu nije bilo zvučnih pojačanja. Ipak, da se ne bi ponovila prošlogodišnje sezona kada je Schalke muku mučio s pogocima, doveden je napadački dvojac Halil Altintop - Peter Lovenkrads, koji će biti velika konkurencija Asamoahu i Kuranyiu. Mirni čovjek s klupe, Mirko Slomka, pokušat će konačno svoju momčad dovesti do Lige prvaka, no bojimo se da bi i ove godine Schalke mogao ostati prekratak.

Slika 8 od 9.

U skupini momčadi od kojih se uvijek očekuje plasman u sam vrh svakako je i Bayer iz Leverkusena. Apotekari su nas posljednjih 10-ak godina navikli na dobre rezultate, tako da se iste stvari očekuju i ove godine. Odlazak dvaju zaštitnih znakova kluba u proteklih nekoliko sezona, Jensa Nowotnya i Dmitra Berbatova, u Leverkusenu će pokušati nadomjestiti mladim snagama, među kojima se puno nade polaže u pojačanje iz Nürnberga, mladog njemačkog reprezentativca Stefana Kießlinga, dok je kao zamjena za Berbatova doveden superiskusni Sergej Barbarez.

Slika 5 od 6.

U sličnu priču kao i Schalke mogli bi smo svrstati i berlinsku Herthu. Svake godine ista priča - juriš na vrh, da bi na kraju sezone plasman u Kup Uefa bio uspjeh. Ove godine čini se kako su i navijači berlinskog kluba svjesni da za nešto više Falko Götz jednostavno nema štofa. Klub su napustili Niko Kovač, Marcelinho a u smjeru Berlina su stigla dva mnogo manje zvučna imena, naš Srđan Lakić te Sebastian Gimenez iz Marseillea.

Slika 1 od 1.

Iako su od svog posljednjeg naslova prvaka, osvojenog prije četiri godine, u drugom planu, nepravedno bi bilo u red kandidata za sam vrh nespomenuti dortmundsku Borusiju. Momčad koja, bez obzira borila se za opstanak ili naslov prvaka, svaki susret igra pred 80 000 navijača, definitivno zaslužuje više od prosječnosti. Znaju to i u Dortmundu te su klincima poput Odonkora, Pienaara i Sahina pridodali novi napadački tandem Frei - Valdez, koji bi uz već iskusne Wornsa, Metzeldera, Kehla mogli biti jamac uspjeha. Pravi test svojih mogućnmosti Borussia će imati već danas, kada gostuje na Allianz Areni kod Bayerna.

Slika 6 od 7.

Od ostalih momčadi koje bi se mogle uključiti u borbu za Europu treba spomenuti Stuttgart, koji nakon prilično razočaravajuće prošle sezone, ove sezone puše i na hladno. Klub je napustio Jesper Gronkjaer, a od pojačanja tu je meksički dvojac Osorio - Pardo.

Biti će zanimljivo vidjeti može li legendarni Jupp Heynckes probuditi još jednog njemačkog usnulog diva, Borussiju iz Mönchengladbcha, kao i može li Banovićev i Benkov Nürnberg ponoviti sjajnu proljetnu polusezonu, kada je pod vodstvom Hensa Meyera bio pravi hit. Puno bolju sezonu od prošlogodišnje, kada su se od ispadanja spasili u zadnjem kolu, priželjkuju i u Wolfsburgu, dok će Eintracht iz Frankfurta, zahvaljujući finalu Kupa, nakon dugo vremena ponovno zaigrati u Europi.

Slika 4 od 5.

Što se tiče borbe za ostanak u ligi, logično je da na tim pozicijama mnogi vide novake u ligi; Bochum, Alemanniju Aachen te jedinu momčad s područja bivšeg DDR-a, Energie Cottbus.

Iako su mnogi skloni osporavati vrijednost Bundeslige, dovoljno je podsjetiti se da su "brončanu" Njemačku na Svjetskom prvenstvu sačinjavali gotovo isključivo igrači sastavljeni iz Bundeslige, što je svakako podatak koji nešto govori. U svakom slučaju, iako bez najzvučnijih imena, ni ove godine Bundesliga nas neće razočarati u jednom - nogometu s puno ritma i bespoštedne borbe svih 90. minuta.

Los geht's!

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!