Nogomet

Iskupljenje Oranja, Srbi krenuli pobjedom

Petar Plevnik • srijeda, 16.08.2006.

Od mnogobrojnih večeras odigranih prijateljskih susreta, najviše je pažnje zaokupila visoka pobjeda Nizozemske na gostovanju u Irskoj te pobjeda Srbije u premijernom nastupu kao samostalne države...

Iako je, nakon nastupa Nizozemske na Svjetskom prvenstvu, velik dio javnosti zahtjevao odlazak Marca Van Bastena s klupe Oranja, vodstvo Saveza odlučilo je nekad slavnom napadaču pružiti još jednu prigodu, i prema svemu sudeći pogodilo. Na gostovanju u Dublinu, Nizozemci su sa čak 4:0 deklasirali Republiku Irsku, pogocima Huntelaara, dva put, Van Persija i Robbena.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

S velikim nestrpljenjem u srpskoj se javnosti očekivao prvi nastup Srbije kao samostalne države, a ujedno i debi Španjolca Javiera Clementea na klupi Srbije, na gostovanju u Češkoj. Iako su stvari po Srbe krenule vrlo loše, budući da su domaćini već u trećoj minuti došli u vodstvo, Srbija pogocima Lazovića, Pantelića i Trišovića dolazi do potpunog preokreta. Inače, susret je protekao u znaku Pavela Nedveda, kojem je ovo bio i službeni oproštaj od reprezentativnog dresa.

Velika očekivanja bila su i od novog čovjeka na klupi Brazila, Dunge, koji je za premijerni nastup u trenerskoj ulozi izabrao gostovanje u Norveškoj. Peterostuki svjetski prvaci nastupili su bez svojih ponajvećih zvijezda (Ronalda, Ronaldinha, Kake, Adriana), što je Norvežanima bilo dovoljno da susret završe neporaženi. Štoviše, domaćini su pogotkom Pedersena u 51. minuti došli u vodstvo, da bi spas Brazila spasio debitant iz moskovskog CSKA, Dani Carvalho u 61. minuti, za konačnih 1:1.

Puno uspješniju premijeru odradio je Joachim Löw, koji je na klupi Njemačke dočekao Šveđane. U reprizi osmine finala Svjetskog prvenstva, Nijemci su slavili sa uvjerljivih 3:0. Elf je sjajno otvorio susret te u samo osam minuta, pogocima Schneidera i Klosea, dva put načeo Šveđane. Konačan rezultat postavio je Klose, svojim drugim pogotkom, u 44. minuti.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

U nizu trenerskih debija, pomalo u sjeni ostao je onaj Lea Beenhakkera na klupi Poljske. Nizozemac je svoju novu momčad po prvi put s klupe vodio u Danskoj, pretrpjevši poraz od 2:0. Danci su slavili pogocima Bendtnera i Rommedahla.

Bosna i Hercegovina na Koševu je dočekala aktualne svjetske viceprvake, Francuze. Izabranici Blaža Sliškovića sjajno su otvorili susret, došavši u vodstvo u 16. minuti, preko Barbareza. Ipak, Francuzi zahvaljujući Gallasu na odmor odlaze bez zaostatka, da bi do pobjede gosti došli u 90. minuti, pogotkom Fauberta.

Naši sjeverni susjedi imali su zato uspješnu večer. U "austro-ugarskom" dvoboju, uspješniji su bili Mađari, slavivši protiv Austrije u Grazu sa 2:1. Strijelci za Mađare bili su Gera i Horvath, dok je poraz domaćina ublažio Kuljić.

Od afričkih susreta treba izdvojiti pobjedu Senegala nad Obalom Bjelokosti od 1:0 te istovjetne pobjede Malija nad Tunisom odn. Maroka nad Burkinom Fasom. U južnoameričko-afričkom dvoboju, uspješniji su bili Urugvajci, svladavši u Egiptu domaćine sa 2:0.

Prijateljski susreti, 16.08.2006:
Rusija - Latvija 1:0, Finska - Sj.Irska 1:2, Moldavija - Litva 3:2, Maroko - Burkina Faso 1:0, Rumunjska - Cipar 2:0, Tunis - Mali 0:1, Egipat - Urugvaj 0:2, Bjelorusija - Andora 3:0, Danska - Poljska 2:0, Obala Bjelokosti - Senegal 0:1, Luksemburg - Turska 0:1, Norveška - Brazil 1:1, Češka Republika - Srbija 1:3, Lihtenštajn - Švicarska 0:3, Austrija - Mađarska 1:2, Irska - Nizozemska 0:4, Njemačka - Švedska 3:0, BiH - Francuska 1:2, Engleska - Grčka 4:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!