Nogomet

Velikani među elitom, oproštaj Austrijanaca

Petar Plevnik • utorak, 22.08.2006.

U pet večerašnjih uzvratnih susreta trećeg pretkola Lige prvaka, nije bilo iznenađenja. Europski velikani - Milan, Liverpool, Benfica, HSV ii Valencia zborili su svoje mjesto u najelitnijem klupskom nogometnom natjecanju...

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Nakon što su u prvom susretu na Anfield Roadu doslovno u posljednim trenucima iščupali pobjedu protiv Maccabija iz Haife, u taboru Liverpoola s puno su opreza otputovali na uzvratni susret u Kijev. U prvom dijelu igre, "domaćine" je u igri držao sjajni vratar Davidovich, koji je najzaslužniji što je prvih 45 minuta igre završeno bez golova.

Za nešto mirniju situaciju Redsa pobrinuo se Peter Crouch u 54. minuti, nakon što je ubačaj Pennanta glavom pospremio u mrežu. Ipak, Izraelci se ne predaju te samo devet minuta kasnije, pogotkom Collautija, ponovno dovode susret u neizvjesnost. Najbolju priliku da susret odvede u produžetke imao je ponovno Collauti u 83. minut, no njegov udarac iz daljine brani Reina i osigurava petorostrukom europskom prvaku novi nastup u Ligi prvaka.

Nakon minimalnog poraza na San Siru, Crvena zvezda je na Marakani, pred oko 55 000 gledatelja, dočekala slavni Milan. Goste, za kojih je svih 90. minuta odradio Dario Šimić, nimalo nije impresionirala vruća atmosfera na tribinama te su, unatoč činjenici da su daleko od idealne forme, rutinski odradili susret, slavivši sa 2:1. Nadu domaćina prvi je ubio Pippo Inzaghi u 28. minuti, da bi pobjedu Milana potvrdio Seedorf u 79. Utješni gol za domaćine djelo je Đokića u 80. minuti.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Najlakše je svoj posao odradila Benfica, koja je sa prvog susreta, od prije četrnaest dana u Beču, donijela 1:1. Da su Portugalci puno bolja momčad pokazali su već u prvom dijelu, kada su pogocima Ruija Coste u 21. i Nuna Gomesa u 45. minuti došli do 2:0, da bi plasman u Ligu prvaka potvrdio Petit u 57. minuti.

Najviše uzbuđenja bilo je u Pamploni, gdje su snage odmjerili Osasuna i HSV. Osasuna je iz Hamburga donijela 0:0, rezultat koji se još jednom pokazao iznimno neugodnim. Domaćini su otvorili susret na najbolji mogući način, pogotkom Cuellara u šestoj minuti. Pred vratima raja Osasuna je bila sve do 74. minute, kada de Jong gostima donosi izjednačenje ravno pobjedi. Unatoč žestocim pritiscima domaćina, HSV se uspio obraniti te tako nakon nekoliko godina pauze ponovno izboriti nastup među najboljim europskim momčadima.

Iako su u Valenciju doputovali s prednošću od 1:0, nogometaši Red Bull Salzburga nisu uspjeli izdržati pakao Mestalle. Početni pritisak domaćina uredio je plodom, a nesretna za goste bila je 13. minuta, kada Morientes anulira prednost Salzburga iz prvog susreta. Već u 32. minuti David Villa iz 11-erca zabija za 2:0. Priča je zaključena u četvrtoj minuti sudačke nadoknade drugog dijela, kada Silva zabija za 3:0. U redovima Salzburga Niko Kovač je igrao do 65. minute.

Liga prvaka, treće pretkolo, uzvratni susreti:
Maccabi Haifa (Izr) - Liverpool (Eng) 1:1 (1:2)
Osasuna (Špa) - HSV (Njem) 1:1 (0:0)
Crvena zvezda (Srb) - Milan (Ita) 1:2 (0:1)
Benfica (Por) - Austria Beč (Aut) 3:0 (1:1)
Valencia (Špa) - Red Bull Salzburg (Aut) 3:0 (0:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!