Nogomet

Dinamo i ostali

Bernard Jurišić • petak, 28.07.2006.

Nakon što smo slegnuli ramenima i prihvatili kao svoju realnost činjenicu da nam klubovi iz europskih kupova ispadaju i prije negoli glavni turistički val zapljusne našu zemlju, valja se okrenuti još jednoj "realnosti", koja nas čeka iz godine u godinu. U subotu kreće 16. izdanje 1. HNL, tijekom koje će se rasplamsati nova borba za mjesta koja će narednog ljeta ponekom klubu donijeti jednokratan izlet negdje u Europu. S kakvim adutima klubovi kreću u novu sezonu? Čitajte u nastavku...

Slika 5 od 5.

DINAMO: "Modri" nikad dominantnije nisu očekivali početak nove sezone. Čak i u vrijeme Canjuge i Croatije, pristalice Dinama nisu s više sigurnosti mogli najaviti da će i sljedeće godine u ovo vrijeme njihov klub igrati kvalifikacije za Ligu prvaka. Konkurencija je nikad slabija, a prošlogodišnja momčad koja je osvojila titulu dodatno je ojačana u obrani (Nowotny), veznom redu (Agić) i napadu (Vugrinec). Od važnijih igrača otišao je samo Bošnjak, a moguće je da tijekom jeseni u Maksimir sleti i još poneko inozemno pojačanje. Ne zbog HNL-a, kojim bi Dinamo ove godine prema svim najavama treba protutnjati, nego zbog što dužeg života u Europi, koji je ove godine nametnut kao imperativ.
Sastav: Turina - Nowotny, Ćorluka, Buljat, Čale - Mamić, Agić, Etto - Modrić, Vugrinec - Da Silva. Trener: Josip Kuže.

Slika 3 od 3.

HAJDUK: Nikad više nepoznanica u klubu koji bi trebao biti Dinamov najveći konkurent za naslov. Prošlogodišnja mučna sezona donijela je "čistku" u svlačionici, pa se čini da je Hajdukova momčad ove godine nešto snažnija, no ništa spektakularno. Za suprostaviti se Dinamu, jako teško. Umjesto Kranjčara od kojeg se Hajdukovci opraštaju već mjesecima, a koji još nije otišao, otišla je čitava svita. Pletikosa, Bartulović, Grgurović, Ćaćić, Granić, Hrman, Režić, Cimirotič, Deranja..., a pristigli su Z. Runje, Musa, Bartolović, Balatinac, Vučko, Gaal, što opet znači samo jedno. Neuigranost i gomila, gomila upitnika. Jedan od aduta u koje se navijači pouzdaju je - trener Zoran Vulić. Kad god je on bio trener, Hajdukova momčad je sličila na nešto.
Sastav: Runje - Gal, Vučko, Miladin, Hrgović - Damjanović, Balatinac, Musa, Kranjčar - Bartolović, Jelavić. Trener: Zoran Vulić.

Slika 2 od 2.

RIJEKA: Pljuska riječkim šampionskim snovima stigla je i prije početka prvenstva. Ispadanje od ciparskog predstavnika u 1. pretkolu Kupa Uefe sigurno se ne uklapa u viziju "europske Rijeke", koja se na Kantridi pokušava stvoriti. Ključni igrač prošle sezone (Vugrinec) pojačao je Dinamo, mjesto jednog inozemnog "penzionera" Bobiča zauzeo je drugi (Bolić), Novakovića je zamijenio Mikić, a konkurenciju u napadu pojačao je i Bule. Sve u svemu, momčad ipak djeluje slabija nego prošle sezone, no i takva je sposobna boriti se za tri prve pozicije u prvenstvu.
Sastav: Žilić - Knežević, Lerant, Bosnar, Rendulić - Kerkez, Šarić, Linić, Mikić - Bule, Bolić. Trener: Dragan Skočić.

Slika 9 od 9.

VARTEKS: U Varteksu ništa novo. Iz godine u godinu Varteks stvara, pa prodaje, pa pomlađuje, pa opet stvara, pa prodaje i tako u krug. Slično je i ove sezone. Ono što je prošle godine valjalo, to se prodalo (Benko, Jolić, Posavec, Pavličić, Lučić), došli su tek vratar Mađarić i Papa iz Kamen Ingrada. Od Varaždinaca se i ove sezone očekuje da "izlože svoje eksponate" koje će na kraju sezone uzeti netko drugi, s tim što će ove godine vrlo teško do Europe. Možda i bolje, jer tamo ionako nemaju što tražiti.
Sastav: Mađarić - Ipša, V.Vuk, Vukman, Pokrivač - Halilović, Jertec, Papa, Šafarić - Kardum, Novinić. Trener: Zlatko Dalić.

Slika 4 od 4.

OSIJEK: Osijek se ovog ljeta više bavio političkim problemima svog predsjednika Glavaša, nego dovođenjem igrača. Došao je tek Mostarlić iz Međimurja, vratio se i Prijić s posudbe u Cibaliji, a od nogometa se oprostio veteran Turković. Jedina prednost Osječana bi mogla biti uigranost, jer će u ovu sezonu ući s gotovo identičnim snagama kao i prošle godine. Hoće li to biti dosta za korak više? Tko zna.
Sastav: Skender - Vuica, Smoje, Milardović - Babić, Dinjar, Dedaj, A.Vitaić - Vojnović - Mostarlić, Primorac. Trener: Ivo Šušak.

Slika 7 od 7.

KAMEN INGRAD: Glavna vijest što se ovog kluba tiče je - još postoji. Bankrot istoimene tvrtke nije "usisao" nogometni klub, a u Velikoj kažu da i neće. Prošle godine trener Matković je s Kamen Ingradom napravio najugodnije iznenađenje, a iz tog kluba je otišao i najzvučniji transfer ove sezone iz HNL-a, Lakić u Herthu. Prošle godine im je najavljivano ispadanje, pa su svih iznenadili. Tko im onda ove godine smije prognozirati isto? Makar ostali bez trojke najvažnijih za prošlogodišnji rezultat, trenera Matkovića, Lakića i Pape.
Sastav: Avdukić - Petrović, Poleti, Parmaković, Tomić - Kralj, Brkić, Mujčin, Zelenika - Brajković, Sivonjić . Trener: Ante Čačić.

Slika 6 od 6.

ZAGREB: Čim je tu Ćiro, sigurno će biti zanimljivo. Zagreb bi mogao iznenaditi, vratiti se u gornji dio ljestvice, posebno ako sinovi pokorno budu slijedili šefa. No, šef je prošle godine potpisao katastrofu Hajduka u Europi i ispao iz švicarske lige sa Xamaxom, pitanje je i koliko je on trenutno uopće sposoban donijeti kvalitetu više. Pelaić je otišao u Standard, Bartolović u Hajduk, Sopić u Slaven, koji im je zaobilaznim putem, preko Širokog Brijega, poslao Karabogdana. Prvo ime momčadi trebao bi biti povratnik u HNL, Kruno Lovrek.
Sastav: Stojkić - Vrdoljak, Labudović, Nadarević - Parlov, Brkljača, Mujdža, Ibričić - Lovrek - Karabogdan, Mandžukić. Trener: Miroslav Blažević.

Slika 1 od 1.

CIBALIA: Vinkovčane i ove sezone očekuje borba za opstanak. Prigodu za predstavljanje široj javnosti napokon je dobio Siniša Jalić, koji je naslijedio Štimca za kormilom vinkovačkog kluba. Došao je nesretni Zekić, koji je u proteklih godinu dana preživio otkaz u Dinamu, pa otkaz u Rijeci i na kraju ispadanje u drugu ligu s Interom, te Medvid i Rožić, otišli su Ratković, Stojanovski, Kalinić...
Sastav: Marić - Tadić, A.Andričević, Rožić - Medvid, Lojić, Križanović, Bagarić, Maroslavac - Jukan, Zekić. Trener: Siniša Jalić.

Slika 12 od 12.

MEĐIMURJE: Čakovečki klub uspio je izbjeći i ispadanje i dodatne kvalifikacije prošle sezone. Za ovu godinu sastavili su zanimljivu momčad, koja će imati gotovo isti broj Brazilaca kao i Dinamova. Doduše nešto jeftinijih i manje zvučnih. Iako su prvoligaš s najmanje staža, čini se da ove godine nisu prvi favoriti za ispadanje.
Sastav: Banović - Silva, Vitas, Zurak - Ricardo, Celišćak, Balašković, Darmopil - Kresinger - Piškor, Lima. Trener: Stanko Mršić.

Slika 11 od 11.

PULA: Zato Puljani jesu. Zaista je čudna situacija da postoji tako malo zanimanje za profesionalni nogometni pogon u jednom od najrazvijenijih dijelova zemlje. Pula je prošle godine preživjela sve probleme, da bi je ovog ljeta dočekali novi. Od osipanja igračkog kadra (najzvučniji transfer Rivića u Energie Cottbus), do odlazaka i otkaza trenera, igrača koji su pristigli, pa se predomislili. Da ne spominjemo smiješan stadion na kojem Pula igra, financije koje su uvijek problem, momčad koja se još uvijek "sklapa". Sve to rezultira činjenicom da će ostanak u ligi za Pulu i ove sezone biti ogroman uspjeh. No, koliko sve to skupa ima smisla?
Sastav: Iveša - Iftić, Lozo, Dobrić, Radas - Jurić, Raić-Sudar, Halilović, Deranja, Maksimović - Stošić. Trener: Branko Tucak.

Slika 10 od 10.

SLAVEN BELUPO: Iza Koprivničana je teška sezona, u koju su krenuli kao momčad za vrh, a završili na samom dnu. Ove godine izgubili su Musu, ali doveli Sopića. Momčad ima kvalitetu za borbu za sam vrh, no hoće li trener Scoria pogoditi "kemiju", tek će se vidjeti. U svakom slučaju ne bi smjeli imati onako burnu godinu kao prošlu.
Sastav: Nikoloski - Radeljić, Božac, Kristić, Bodrušić - Poldrugač, Sopić, Mumlek - Pejić - Dodik, Vručina. Trener: Elvis Scoria.

Slika 8 od 8.

ŠIBENIK: Entuzijazam je uvijek najveći motiv svakog novog prvoligaša. To bi trebao biti snažan "forte" Šibenčana, koji su se nakon tri sezone drugoligaških "livada", vratili u elitno hrvatsko društvo. Trener Pudar je ostao i trebao bi biti osvježenje u prvoligaškom društvu, u kojem će debitirati kao trener. Većina igrača od prošle sezone je ostala, došli su Kwedi i Matas, u momčadi je i mladi reprezentativac Schildenfeld. Bit će čvrst protivnik , dokle god ih bude držao motiv i želja za dokazivanjem. Sastav: Slavica - Kovačević, Schildenfeld, J.Buljat, Kwedi - Gović, Kartelo, Roglić - Guć, Batur - Rukavina. Trener: Ivan Pudar.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!