Ostali sportovi

Cartier PSG i Janka zasjali na zagrebačkom hipodromu

Davor Sajko • nedjelja, 24.09.2006.

Zagrebački je hipodrom od 21.do 24. rujna bio poprište 11. izdanja T-Com Svjetskog kupa u preponskom jahanju, ujedno i FEI kupa nacija Hrvatske. Predivna jesenja nedjelja na hipodrom uz Savu privukla je oko 2.000 ljubitelja konja i konjičkog sporta.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Četiri su dana u potpunosti bila ispunjena preponskim utakmicama, a kulminacija je bila u nedjelju kada su na rasporedu bile finalne utakmice u kojoj je do naslova pobjednika došla i naša predstavnica Janka Krašovec, članica Purgerskog konjičkog kluba Zagreb.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Nakon što je 31 jahač krenulo u obavezni dio utakmice, sedam je jahača parkur završilo bez kaznenog boda te tako osiguralo nastup u baražu. U baražu je Janka briljirala te uz Talijana Omara Bonomellija ostvarila identično vrijeme (42.74) bez kaznenih bodova i time došla do naslova pobjednice u utakmici na vrijeme gdje su prepone bile na visini od 140 cm.

Situacija da dva jahača imaju identično vrijeme u preponskom jahanju događa izuzetno rijetko, a Janka Krašovec i grlo Limited Edition izmamili su ovacije preko 2.000 ljubitelja konjičkog sporta. Na kraju četverodnevnog konjičkog događanja, četvrtoplasirana s ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske proglašena je i najboljim hrvatskim predstavnikom.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Za kraj je ostavljen i najatraktivnija utakmica, utakmica br. 11 Grand Prix Zagreb 2006.. Ova se utakmica boduje za Svjetski kup, kvalifikacijska je za Svjetsko prvenstvo, Europsko prvenstvo i Olimpijske igre. Devet je jahača sa svojim grlima osiguralo baraž, a tek je 1,91 sekunde od baraža dijelilo Andreu Novak Djelmić s grlom All night. Unatoč činjenici da je parkur završila bez kaznenog boda, Andrea nije uspjela sve prepreke savladati u zadanih 93 sekunde što je bilo ključno za njen daljnji plasman.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

U baražu je bilo izuzetno uzbudljivo, a posljednji jahač na kraju je uzeo naslov pobjednika Grand Prix Zagreb 2006.. Posljednjih nekoliko jahača u baražu izmjenjivalo se u vodstvu i kad se već očekivalo da će naslov nakon 1997. opet uzeti jahačica, Stefan Eder na grlu Cartier PSG bio je odličan te bez kaznenog boda i s vremenom 43,66 osigurao prvi austrijski naslov pobjednika na zagrebačkom hipodromu. Drugo je mjesto pripalo Talijanki Giuliji Martinengo (Salomon Ter Wilgen), dok je treći bio još jedan Talijan, Giuseppe Rolli (Kilian).

Ljubitelji konjičkog sporta su već 11. puta zaredom imali prilike uživati u vrhunskim predstavama hrvatskih i europskih jahača, a ove godine u četiri je dana održano 11 utakmica, dvije u sklopu FEI Kupa nacija te one zadnje, utakmice Svjetskog kupa Zagreb 2006.. Uz navedene utakmice neizostavan je bio i subotnji tradicionalni Lavazza Ladie's Day, dok je nedjeljno prijepodne bilo rezervirano za djecu i njihovo druženje s konjima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!