Nogomet

Mirko Jozić: "Želim igrati bolje od drugih"

Dražen Patarčić • utorak, 28.11.2000.


Mirko Jozić (dp)

Interconitinetal, hotel koji je nebrojeno puta ugostio "sedmu silu" i bivšeg izbornika Ćiru Blaževića. Osjećala se neka nova struja u zraku, ležerno, sa osmjehom, novinari su "prošetani " od Saveza do hotela s dvije vremenske informacije gdje će biti sudar novog izbornika Mirka Jozića i "sedme sile". No za one dezinformirane, čekao je kombi Saveza da ih preveze na taj "povijesni " sastanak. Pozdravili su nas Srebrić, Kožul i naravno Mirko Jozić novi hrvatski nogometni izbornik...


"Radimo svi zajedno na boljitku hrvatskog nogometa" (Snimio: Dražen Patarčić)

"Molim vas", započeo je gospodin Jozić, "olabavite malo vaš pritisak. I na mene, i na moju obitelj , naravno i na Savez. Svi ovdje u HNS-u samo radi nogometa, boljeg nogometa. Ja znam da će ponoviti rezultate mog prethodnika, kojeg izuzetno cijenim, biti teško, ali i iza mog rada stoji sedam titula, pa i titula prvaka svijeta 1987 iz Čilea. Pokušajmo razgovarati konkretno, prijateljski, kritizirajte ono što ne valja, ali isključivo kao pomoć, kao savjet jer smo svi na istom zadatku, a to je bolji nogomet, puniji stadioni, ljepša atmosfera. Ja ću u svom radu pokušati biti pravedan, pošten. Greške su moguće, ali ljudski neću griješiti, jer ću raditi samo za dobrobit nogometa. Ja sam ovdje prolaznost, i sve ću podrediti za uspjeh hrvatskog nogometa. Morate imati strpljenja sa mnom ali i ja s vama novinarima."

Kako gledate na ovaj ugovor od samo jedne godine s HNS-om?
"Ja prije svega poštujem ljudsku riječ. Ako nema povjerenja, nema ni rezultata, Papir je nebitan, jer ja ovdje imam dogovor sa nogometom."

Koliko Vam pomaže ili odmaže Vaše poznavanje zlatne generacije koju ste vodili u Čileu, zbog ponovnog okupljanja "Vatrenih"?
"Prvo, mi trebamo demistificirati Ćiru i sve te igrače. Te igrače je stvaralo stotine trenera, ljudi. Oni iz Čilea su sada postali ljudi, prava nogometna imena u svijetu, i ja sam sretan zbog njih. Sa svima ću razgovarati, ali nikoga neću moliti da se vrati u reprezentaciju. Oni su napravili dugotrajne vrijednosti za naš nogomet, a to ćemo moći tek sagledati nakon niza godina koje prođu. Ja sam ponosan na njih što su uspjeli u životu ne samo kao nogometaši nego i kao ljudi. Ja ih sada tako i vidim, kao zrele ljude za dijalog, i prihvatit ću svaku njihovu odluku, ma kakva ona bila. Nas čekaju važne nogometne utakmice. Svaka je važna. Svaka slijedeća najvažnija. Lakše ćemo ju prebroditi vi i mi zajedno. Ali samo oni koji to istinski žele. Imam dovoljno vremena da sve igrače i potencijalne kandidate obiđem, porazgovaram i uvjerim se koliko je kome stalo da igra u reprezentaciji."


Novi "vodeći" tandem hrvatske nogometne reprezentacije; Jozić - Srebrić (Snimio: Dražen Patarčić)

Kako ocjenjujete šanse naše vrste za plasman u Japan i Južnu Koreju?
"Naša pozicija nije ugodna. Mi sada jedva čekamo da se nastavi natjecanje, da se maknemo sa ove loše pozicije. Po meni, Hrvatska nema ništa manje šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo, od drugih u našoj grupi. Cilj je poznat. Osvojiti bod više od ostalih. Ja ću od svog prethodnika zadržati sve dobro što je reprezentacija imala u igri. Želim se sastati sa Miroslavom Blaževićem i porazgovarati s njim. On je ipak najupućeniji u stanje naših igrača. Ne zaboravite. Mi smo izgubili Šukera pred utakmicu sa Škotima, Bokšić je morao van zbog ozljede, a bio je najbolji na terenu. Dakle to su neki detalji na koje ne možete utjecati. Ali ima prostora da se igra bolje. Svakako mi u reprezentaciji više neće igrati 5 igrača odjednom koji nisu standardni u svojoj momčadi. Jednog ili dva igra može izdržati, ali nikako 5."


"Od starih zasluga se ne živi" (Snimio: Dražen Patarčić)

Što je s igračima Osijeka? Ove jeseni igraju odlično, ali ih bivši izbornik nije pozivao. Recimo Nenad Bjelica?
"Cijenim uspjeh Osijeka. Uspijeh je to i hrvatskog nogometa, a Nenada Bjelicu poznajem od generacije, mislim da je on ista kao Bokšić. Neki uspiju ranije, izbace ih situacije u klubovima, on je sada uspio nametnuti svoj stil igre u Osijeku. Ovakvu atmosferu koju imamo u Osijeku, želim da premjestimo u sve hrvatske nogometne centre, pa i u reprezentaciju. A što se tiče igrača, znajte da će se oni sami nametati u moj spisak igrača koji će konkurirati za reprezentaciju. Za sve igrače če biti ulaznica njihova dobra igra u klubu, pa tek onda stare zasluge, jer od prošlosti se ne živi."

"Za kraj želim vam samo reći što je moja osnovna vizija", završio je Jozić, "ona je jednostavna i sigurno dokučiva. Mi nismo Francuska koja ima registriranih igrača kao mi stanovnika. Mi ne možemo svake godine izbaciti 200 odličnih igrača, ali možemo imati svake 2-3 godine 10-15 igrača svjetske vrijednosti jer nam je to u genima. Dakle vizija je igrati bolje od drugih, i ljepše za gledatelje."

Očigledno je da se gospodin Mirko Jozić želi "osloboditi" pritiska i javnosti i novinara barem do sredine prvog mjeseca kada postoji mogućnost prvog okupljanja naše reprezentacije. Možda i igranja jedne utakmice protiv odabrane novinarske vrste. Ono što nudi i želi Mirko Jozić je sasvim malo. Mir, rad , strpljenje i zajedništvo. Pokušajmo pomoći jednom sami sebi i poslušajmo ga. Dajmo vremena i njemu, i reprezentaciji ali i nama. Bitka za spas hrvatskog nogometa je počela. Uključimo se svi!

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!