Automoto

Titula Alonsu, Michaelu zbogom

Ante Kojundžić • nedjelja, 22.10.2006.

Felipe Massa u Ferrariju odnio je pobjedu na VN Brazila ispred svojih domaćih navijača na trkalištu Interlagos. Ferrarijev vozač je bio dominantan u svom nastupu i nitko mu se nije mogao pribižiti. Drugo mjesto grabi Fernando Alonso i time osigurava drugi naslov svjetskog prvaka F1 za redom u svojoj karijeri...

Na samom startu utrke nitko od vodećih nije izgubio, ali ni osvojio poziciju pa je Massa poveo utrku ispred Räikkönena (McLaren), Trullija (Toyota) i Alonsa. Michael Schumacher je krenuo s desete poziciji i čitav prvi krug se probijao prema naprijed i vrlo brzo došao iza leđa Giancarla Fisichelle (Renault) koji je bio odmah iza Alonsa.

U gužvi na startu, straga u poretku, sudarila su se dva Williamsa, Nico Rosberg se zabio u stražnji kraj Marka Webbera i ostao bez prednjeg krilca. U posljednjem zavoju mladi Nijemac izlijeće sa staze, udara u zaštitni zid nakon čega su se dijelovi njegova bolida razasuli po stazi što je zahtijevalo izlazak sigurnosnog automobila.

Poslije nekoliko krugova utrka se nastavlja, a Schumacher prijeti Fisichelli kojeg na kraju starte ravnine i pretječe, no vjerojatno uz mali dodir jer se Nijemcu nakon pretjecanja probušila stražnja guma pa je morao vrlo rano u boks što je značilo da će se vratiti na začelje utrke. Nakon jučerašnjeg problema s motorom nastavlja se njegov niz loše sreće.

Za to vrijeme Massa radi vrlo brze krugove i stvara veliku prednost nad ostalim društvom - ni Räikkönen ni Alonso ne uspijevaju pratiti ritam Brazilca. Schumacher u drugom Ferrariju nakon izlaska iz boksa pritišće svoj bolid u pokušaju da smanji zaostatak za vodećima i od tog trenutka vozi jednu od svojih najboljih utrka u karijeri.

U svom 250., a ujedno i posljednjem nastupu radi fantastične krugove i pred kraj utrke se ponovno našao iza Fisichelle na petom mjestu kojeg ovaj put uspješno pretječe i kreće dalje na Räikkönena koji je bio sljedeći na odstrelu.

Kimi je pokušao pružiti otpor, ali Schumacher je agresivan kakav već odavno nije bio i otima četvrtu poziciju Fincu, no za daljnji lov nije bilo vremena, ponestalo je krugova i Michael je u svom zadnjem nastupu nakon 16 godina u Formuli 1, zabilježio četvrto mjesto.

Nešto dalje ispred njega ciljem prvi prolazi Felipe Massa na radost svih Brazilaca koji su prisustvovali utrci na stazi Interlagos. To je druga Massina pobjeda u karijeri nakon one u Turskoj ove godine. Drugo mjesto pametnom vožnjom osvaja Fernando Alonso i tim potvrđuje drugu titulu uzastopce i za sebe i za momčad Renaulta. Posljednje mjesto na podiju pripalo je Jensonu Buttonu u Hondi koji je krenuo s 14. pozicije na startu.

Alonso sezonu završava sa 134 osvojena boda, 13 više od Schumachera koji zauzima drugo mjesto poretka vozača. Massa je osigurao treće mjesto u poretku s 80 osvojenih bodova. U poretku konstruktora Renault je bolji od Ferrarija za pet bodova (206 - 201) pa naslov konstruktorskog prvaka ide francuskoj momčadi.

Kraj je to jedne duge sezone čiju je prvu polovicu dominirao Renault, a drugu Ferrari. Više o samoj sezoni u posebnom pregledu kojeg ćemo objaviti uskoro.

Čestitke Alonsu i Renaultu, a Schumacheru hvala za sve što je dao Formuli 1.

Rezultat utrke:
1. F. Massa (NJE/Ferrari) 1:31:53.751
2. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 18.658
3. J. Button (VB/Honda) + 19.394
4. M. Schumacher (NJE/Ferrari) + 24.094
5. K. Räikkönen (FIN/McLaren) + 28.503
6. G. Fisichella (ITA/Renault) + 30.287
7. R. Barrichello (BRA/Honda) + 40.294
8. P. de la Rosa (ŠPA/McLaren) + 52.068
9. R. Kubica (POL/BMW) + 1:07.642
10. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 1 krug
11. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
12. R. Doornbos (NIZ/Red Bull) + 1 krug
13. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
14. C. Albers (NIZ/Spyker MF1) + 1 krug
15. T. Monteiro (POR/Spyker MF1) + 2 kruga
16. S. Yamamoto (JAP/Super Aguri) + 2 kruga
Nisu završili:
17. N. Heidfeld (NJE/BMW)
18. D. Coulthard (VB/Red Bull)
19. J. Trulli (ITA/Toyota)
20. R. Schumacher (NJE/Toyota)
21. M. Webber (AUS/Williams)
22. N. Rosberg (NJE/Williams)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!