Automoto

Opća sreća na kraju sezone

Ivan Milatić • ponedjeljak, 23.10.2006.

Nedjeljna utrka za VN Brazila na stazi Interlagos imala je višestruko značenje. Pobjedu je odnio Brazilac Felipe Massa, naslov je drugi puta zaredom pripao Fernandu Alonsu i Renaultu, ali ono što će se posebno pamtiti jest činjenica da je 22. listopada 2006. godine veličanstvenu karijeru zaključio sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher...

Felipe Massa je od pole positiona pa do kraja utrke savršeno vladao situacijom, upisao drugu pobjedu u karijeri, što je još važnije domaći dečko iz Sao Paola postao je prvi Brazilac s pobjedom na svom terenu nakon pokojnoga Ayrtona Senne kojemu je to uspjelo 1993. godine.

Iako je Massa sjajno vozio, četvrto mjesto Michaela Schumachera senzacionalan je rezultat. Kada mu je u devetom krugu nakon bliskog susreta s Fisichellom probušena guma, Schumacher je pao na začelje sa zaostatkom od 20 sekundi za pretposljednjim. U svom je stilu nadoknađivao zaostatak nižući krug za krugom u prosjeku sedam desetinki brže od ostalih.

Pobjednik dugo nije mogao vjerovati što mu se dogodilo: "Danas se ostvario san moga života. Bolid je bio savršen, Bridgestoneove gume bile su savršene, a ja sam odvozio utrku bez greške i to sve na mojoj domaćoj stazi! U svakom trenutku imao sam situaciju pod kontrolom, usporavajući neznatno samo u situaciji kada je Michael bio ispred mene nakon nezgode jer ga nisam želio preteći", pojasnio je ushićeni Massa te nastavio:

"Ovu utrku želim posvetiti mojoj obitelji i prijateljima, svima koji su mi pomogli u karijeri i cijelom brazilskom narodu koji mi je danas putem navijača na tribinama pokazao svu svoju toplinu. Već sada znam da će mi Michael nedostajati. Uvijek sam osjećao njegovu potporu i prijateljstvo i znam da će biti velika odgovornost zamijeniti ga. U posljednjih nekoliko krugova pokušao sam zadržati koncentraciju ali nisam mogao prestati gledati navijače kako slave na tribinama", zaključio je Massa.

Michael Schumacher izražavao je drugu vrstu sreće u odnosu na dojučerašnjeg momčadskog kolegu. "Jako sam sretan zbog Felipea koji je odvozio prekrasnu utrku. Za njega je velika stvar što je postao prvi Brazilac s pobjedom na Interlagosu nakon Ayrtona Senne. Bilo bi lijepo da sam uspio stići do pobjedničkog postolja. Htio sam stati pored njega a želio sam i čestitati Fernandu", rekao je Schumacher i dodao:

"Moja utrka uništena je u devetom krugu kada mi je probušena guma nakon što sam pretekao Fisichellu. Nisam bio svjestan što se dogodilo dok mi to nisu javili putem radija. Nakon toga dobro sam se penjao u poretku, zahvaljujući dijelom sjajnom bolidu, a dijelom fantastičnim Bridgestoneovim gumama", skromno je zaključio Schumacher.

Razloga za slavlje bilo je i u taboru Renaulta jer su osvojili naslov i među konstruktorima, a Fernando Alonso drugu je godinu zaredom najbolji pilot na Globusu. Iako mu je za potvrdu naslova trebao samo bod, Alonso je utrku završio kao drugoplasirani, a naslovu konstruktora svoj je doprinos šestim mjestom dao i Giancarlo Fisichella. U poretku pilota Talijan je drugu cijelu sezonu u Renaultu zaključio na četvrtom mjestu u ukupnom poretku.

"Kakav je ovo prekrasan osjećaj. Odradili smo fantastično završnicu sezone osvojivši 26 od mogućih 30 bodova što je bilo dovoljno da postanemo dvostruki prvaci. Poseban je osjećaj osvojiti oba naslova u istom danu, atmosfera u momčadi u ovom trenutku je nevjerojatna. Na kraju, moram se zahvaliti svima u momčadi, svima u Enstoneu i Viryju, Michelinu, mome momčadskom kolegi Giancarlu i Heikkiju, koji je ove godine obavio puno dobrog posla", poručio je na oproštaju od Renaulta Alonso uz još nekoliko prigodnih hvalospjeva:

"U ovoj godini od njih sam naučio mnoge lekcije: uvijek se ponašati po pravilima fair playa, dati svoj maksimalni doprinos, zadržati koncentraciju i odlučnost na putu prema pobjedi. Ponosan sam i na činjenicu da sam vozio u Michaelovo vrijeme. Čast mi je da sam osvojio dva naslova prvaka u posljednje dvije sezone njegove karijere i uvjeren sam da će mi one značiti više od eventualnih budućih titula do kojih ću stići u karijeri. On se povlači kao čovjek svih rekorda i moram priznati da je bio izuzetan pritisak voziti protiv njega, ali istovremeno i velika privilegija", mišljenja je Alonso koji će sljedeće sezone voziti za momčad McLarena.

Opću sreću dijelio je i Alonsov sada već bivši momčadski kolega Giancarlo Fisichella. "Ovoga poslijepodneva jako sam sretan. Psihološki, ovo je bila teška utrka na kraju teške sezone, ali mi smo obavili svoj posao. Za mene su ključni trenuci bili s Michaelom Schumacherom u prvim krugovima i pred kraj utrke. Bio je toliko brz da ga je bilo gotovo nemoguće držati iza sebe", zaključio je Fisichella koji će sljedeće sezone biti prvi vozač svjetskih prvaka, momčadi Renaulta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!