Automoto

Prva pobjeda Hirvonenu, treći naslov Löebu

Ante Kojundžić • nedjelja, 29.10.2006.

Finski vozač Mikko Hirvonen (Ford) na australskom reliju je došao do svoje prve pobjede u WRC karijeri nakon što je na kraju sva tri dana bio vodeći čovjek relija. Hirvonen je bio bolji od Pettera Solberga u Subaruu na drugom mjestu…

Prvi dan relija izbacio je najviše vozača iz borbe za pobjedu. Marcus Grönholm se prevrnuo na prvom brzincu u petak, Dani Sordo je na istom brzincu imao problema sa Xsarom i morao je odustati, a Chris Atkinson prevrnuo se na šestom brzincu dok je bio na čelu relija.

Grönholmova pogreška otvorila je mogućnost je da se za pobjedu bore Hirvonen i Solberg, no Fordov vozač je pokazao više brzine od Solberga na etapama po australskim šumama u blizini Pertha i zasluženo odnio pobjedu. Subaruov vozač na kraju relija zaostaje 37 sekundi u odnosu na vodećeg, a Manfred Stohl (Peugeot) na trećem mjestu bilježio je zaostatak od skoro četiri minute.

Vezane vijesti

Xavi Pons, Španjolac koji je mijenjao ozlijeđenog Sebastiena Löeba u Citroën Xsari, izgubio je treće mjesto koje je držao prvog dana pa na kraju završava na četvrtom mjestu. Iza njega na petom nalazi se Grönholm koji se nakon prevrtanja prvog dana uspio popeti u poretku i uzeti bodove, no to nije bilo dovoljno da bi zadržao šansu za osvajanje naslova.

Naime, Grönholmovo peto mjesto znači da je Sebastien Löeb matematički, dva relija prije kraja sezone, osigurao treću titulu za redom u svojoj karijeri, a uz Juhu Kankkunena i Tommija Makinena jedini je vozač kojemu je uspjelo osvojiti najmanje tri naslova. Francuz nema više ni potrebu požurivati svoj povratak na brzince već se može u miru oporaviti od ozljede ramena.

Sljedeći reli je na Novom Zelandu, a vozi se od 17. do 19. studenog.

Čestitke Löebu na osvojenom prvenstvu.

Poredak na kraju relija:
1. M. Hirvonen (FIN/Ford) 3:15:11.8
2. P. Solberg (NOR/Subaru) + 37.1
3. M. Stohl (AUT/Peugeot) + 3:58.6
4. X. Pons (ŠPA/Citroën) + 4:45.4
5. M. Grönholm (FIN/Ford) + 12:23.8
6. J. Latvala (FIN/Subaru) + 17:09.2
7. M. Baldacci (RSM/Mitsubishi) + 17:42.9
8. D. Herridge (AUS/Subaru) + 18:22.0
9. S. Beltran (ARG/Mitsubishi) + 26:23.5
10. C. Atkinson (AUS/Subaru)+ 27:05.5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!