SP 2006.

Njemačka - Portugal: Schweinsteiger donio broncu

Branimir Korać • subota, 08.07.2006.

Utakmica za treće mjesto obično, barem tako kažu, ponudi dobar nogomet. Tako je bilo i na ovom SP-u. Njemačka i Portugal odigrali su kvalitetnu utakmicu u kojoj su ipak konkretniji bili Nijemci, tj. Bastian Schweinsteiger. Mladi prvotimac Bayerna utrpao je Portugalcima dva komada, a i treći je njegov obzirom da je Petit skrenuo njegov udarac u mrežu Ricarda.

Vezane vijesti

Jürgen Klinsmann u nekoliko navrata doživio je prave ovacije i Njemačka mu je dala do znanja da ga želi i dalje gledati na izborničkoj klupi. Da li će tako odlučiti, tek će se vidjeti, navodno će veliku ulogu u tome imati njegova supruga.

Utakmicu su domaćini otvorili odlično i u prvih deset minuta Portugalu nisu praktički dozvolili da prijeđu centar. Tek u 11. minuti prvi puta Portugalci dolaze do šesnaesterca domaćina, ali Cristiano Ronaldo izgubio se u nekoliko poteza previše i sve je završilo na izletu pred njemačka vrata.

Prije toga u petoj minuti sporna situacija u njemačkih 16 metara. Sebastien Kehl puca iz voleja nakon što mu je Metzelder glavom spustio loptu, Nuno Valente rukom ide prema lopti, a ona se odbija u korner. Logično, Nijemci traže jedanaesterac, ali sudac Kamikawa ostaje nijem. Stvarno, što se to događa s braničima da sve češće s namjerom idu rukom prema lopti?

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

U 15. minuti Portugal prvi puta ozbiljno prijeti. Pauleta je dobro proigran od Simaoa, izlazi sam pred Kahna, ali njemački veteran u svojoj posljednjoj utakmici u dresu Elfa sigurno skida udarac neraspoloženog portugalskog napadača.

Desetak minuta trajala je portugalska ofenziva nakon čega ponovno Njemačka preuzima konce igre u svoje ruke. Do kraja prvog dijela još dvije opasne situacije pred Ricardom. Prvo Kehl pokušava lobom prebaciti Portugalca, a nakon njega Podolski strašnim udarcem s 20 metara tjera Ricarda na veliku obranu.

Na početku drugog poluvremena Simao I Pauleta zagrijavaju Kahna, a nakon njihovih neuspješnih pokušaja, Bastian Schweinsteiger bilježi prvi bljesak. U 56. minuti s lijeve strane lijepo ulazi u sredinu, Paulo Ferreira ga neodlučno prati, a mladi veznjak njemačke reprezentacije odapinje s 20 metara i Ricardo je nemoćan.

Pet minuta kasnije već je 2:0. Dosuđen je slobodan udarac za Njemačku s lijeve strane šesnaesterca, Schweinsteiger oštro prizemno puca, lopta pogađa Petita i skreće u mrežu.

Nakon drugog pogotka Njemačke i Portugal se budi, Deco i Ronaldo opasno prijete Kahnu, ali Kahn se ne da tako lako nadmudriti.

12 minuta prije kraja susreta odluka. Schweinsteiger reprizira situaciju kod prvog gola, ponovno krasno puca s 20 metara, a Ricardo je ponovno prekratak. Krasni pogoci Schweinsteigera za visokih 3:0.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Do kraja susreta Portugal pokušava barem smanjiti i uspijeva u 87. minuti kada igrači s klupe Luis Figo i Nuno Gomes koriste lošu postavljenost u domaćoj obrani i smanjuju na 3:1. Figo je nabacio, a Nuno Gomes glavom u padu pogodio mrežu.

Do kraja susreta nije bilo promjena. Njemačka je odigrala za kraj vrlo dobru utakmicu i na kraju zasluženo slavila. Iako je Portugal možda imao izrazitije prilike, nisu Portugalci djelovali disponirano za ovu utakmicu. S druge strane na vratima je briljirao Oliver Kahn koji se ovom utakmicom oprostio od njemačkog dresa. Vrlo vjerojatno bila je to posljednja utakmica i za Luisa Figa koji kao i Kahn odlazi u reprezentativnu mirovinu.

Svjetsko prvenstvo, za treće mjesto:
Njemačka - Portugal 3:1 (Schweinsteiger 56', 78', Petit 61' ag/Nuno Gomes 87').

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!