SP 2006.

"Wir fahren nach Berlin!"

Bernard Jurišić • nedjelja, 09.07.2006.

Noćas sam se u vlaku sjetio onog mog teksta u kojem sam hvalio Deutsche Bahn. I najbolje stvari nakon nekog vremena se zasitite. Posebno kad s vama vlak za Frankfurt čeka još gomila polupijanih i dozlaboga dosadnih njemačkih navijača, koji vas, ako i uhvatite onu nit sna koji traje 3-4 minute, probude nepotrebnim usklikom "Deutschland!" Ili, kad se već dobro smjestite u svoju sjedalicu, a onda u nekom selu u 4 ujutro u vlak uđe grupa Japanaca koji, naravno, imaju rezervaciju baš za vašu sjedalicu. Iz Berlina za Sportnet.hr Bernard Jurišić...

Stuttgart sam brzo ostavio iza sebe, iako moram priznati da mi se svidio taj grad. Oni koji su obišli dobar dio Njemačke, reći će da većina njemačkih gradova nalikuju jedan drugom gotovo kao jaje jajetu. Što nije ni čudno, kad je većina nanovo izgrađena tek nakon 2. Svjetskog rata.

Slika 5 od 6.
Foto: Bernard Jurišić

No, Stuttgart ipak ima nešto posebno. Zgodan grad, smješten na brežuljcima, s puno zelenila i prekrasnih vila, a s Gottlieb-Daimler Stadiona puca krasan pogled na "švapske brege".

Moram reći da mi je i povratak u Berlin, kojeg sam detaljno upoznao uoči našeg debija na ovom SP protiv Brazila, bio jako primamljiv. "Legao" mi je taj grad, jer zaista nudi zanimljive povijesne kontraste, kombinirane s njemačkom disciplinom. I k tomu - ogromnom količinom novca koji ga iz mjeseca u mjesec čini još ljepšim, novijim i zanimljivijim. Nijemci su baš ozbiljno shvatili projekt "Berlin, glavni grad Njemačke", u kojeg su krenuli nakon ujedinjenja.

Slika 4 od 5.
Foto: Bernard Jurišić

Još su rani sati, do utakmice je još puno vremena ostalo, ali trube se već čuju, a navijači sa svih strana stižu na najveći željeznički kolodvor u Europi. Nisu to samo Francuzi i Talijani, koji će večeras živjeti san o svjetskoj kruni, nego i Nijemci iz ostalih djelova zemlje, koji se slijevaju u Berlin kako bi bili dio spektakla finala Svjetskog prvenstva. Ako ne na Olimpijskom stadionu, uz nas 70-ak tisuća sretnika koje je svijet odabrao :-), onda na Navijačkoj milji. Tamo se večeras i noćas očekuje preko milijun ljudi, a fešta će potrajati do svitanja.

Slika 3 od 4.
Foto: Bernard Jurišić

Jer razloga za slavlje imat će i svjetski prvaci, ali i domaćini Nijemci, koji su svoje 3. mjesto osvojeno jučer u Stuttgartu, proslavili kao da je svjetska kruna. Veliko slavlje zaključio je vatromet, njemački igrači više od pola sata ostali su na terenu nakon završetka utakmice, otpozdravljali navijačima, slavili s njima, pokazivali emocije, što im baš i nije običaj. I još jednom dokazali možda nelogičnu, ali istinitu činjenicu. Bolje je biti treći, nego izgubiti u finalu.

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

Iako su negdje tamo od treće utakmice, kad su shvatili da njihova reprezentacija neće biti "kanta za napucavanje", usvojili i stalno uzvikivali krilaticu "Wir fahren nach Berlin" (Idemo u Berlin), objavljujući svima da će Njemačka igrati u finalu, slavlje koje su jučer doživjeli u Stuttgartu zaista je prava nagrada i Klinsmannu, koji je u mjesec dana od predmeta sprdnje postao božanstvo, i igračima u koje je vjerovao.

Razloga za slavlje imat će i svi drugi gosti (osim poraženih finalista), jer će se slaviti jedno vrhunski organizirano i do kraja dovedeno Svjetsko prvenstvo, na način na koji to valjda samo Nijemci mogu napraviti. Zaista su dali sve od sebe i red je da im se zahvalimo.

Slika 1 od 2.
Foto: Bernard Jurišić

No, prije nego što to napravimo, čeka nas još jedna "sitnica". Odluka o svjetskom prvaku. I oproštaj jednog od najvećih ikada. Što god se dogodilo, uvijek ću djeci moći pričati da sam bio tamo, kad je Zizou rekao da je dosta. Vrijedi to čak i njemačko-japanskog maltretiranja u vlaku. Ma spavat ću kad dođem kući.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!