SP 2006.

Da Australija nije izjednačila, utakmica bi se ponovila

Bernard Jurišić • petak, 23.06.2006.

Iako će hrvatski navijači za najlošijeg sudionika jučerašnjeg susreta lako nominirati Tomasa, Kranjčara, Olića, Australci bi tu zasigurno pridodali svog vratara Kalca, najlošiji pojedinac na travnjaku ipak je bio engleski sudac Graham Poll...

Engleza Polla imali smo u lijepoj uspomeni s utakmice protiv Italije na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, kad je poništio dva pogotka Talijana. I protiv Australije hrvatski se dio ne može previše žaliti na odluke ovog Engleza, iako je drugi pogodak Australija postigla iz jasnog zaleđa Kewella.

Poll je griješio na obje strane, iako se Australci mogu više žaliti. Osim Englezovih procjena da Šimunić nije srušio Viduku u našem šesnaestercu u 7. minuti, te previda još jedne Tomasove ruke u našem kaznenom prostoru u drugom poluvremenu, najtežu pogrešku napravio je pred sam kraj utakmice, kad je dodijelio drugi žuti karton Josipu Šimuniću, ali mu nije pokazao isključujući crveni.

Zbog ovog detalja, koji se smatra teškom povredom pravila igre, utakmica bi vrlo vjerojatno bila ponovljena, da Australci nisu izjednačili i ostvarili za sebe pozitivan rezultat.

Potvrdio je to i izvršni direktor Australskog nogometnog saveza John O'Neill. "Sigurno bismo se žalili da nismo postigli pogodak, jer sudac je bio jako loš. Srećom, na terenu smo zaslužili prolaz dalje, pa sad njegove pogreške nisu ni važne, no nadam se da će ga FIFA svejedno pozvati na odgovornost. Takve se greške ne smiju događati na velikim natjecanjima".

Graham Poll će vrlo vjerojatno već u prvom krugu završiti svoju sudačku karijeru što se tiče ovog Svjetskog prvenstva. Kuriozitet je to što ga je teže kazne, ali i velike blamaže Fifine sudačke organizacije zbog ponavljanja utakmice, spasila - još jedna njegova pogreška i priznat neregulatan pogodak Australaca u 79. minuti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!