Nogomet

Novo posrtanje Lyona

Maja Giljanović • subota, 27.01.2007.

Usprkos ironičnom komentaru Gerarda Houlliera na novinske napise o krizi momčadi sa Gerlanda, domaći kiks protiv davljenika iz Nice jasno je potvrdio da se Lyon još nije zagrijao u 2007. godini...

Naime, trener peterostrukog prvaka Francuske i momčadi koja bi osvajanjem nove titule postala prva ekipa u povijesti pet liga Petice s šest uzastopnih naslova, negativne napise u novinama je prokomentirao riječima: "Hm, prvi smo na tablici sa 14 bodova prednosti pred pratiteljima, u igri smo za osvajanje oba francuska kupa te smo se na superioran način plasirali u osminu finala Lige prvaka. Imate pravo, trese nas teška kriza". Ali nakon prvog domaćeg poraza sredinom tjedna te nakon što su po prvi put od 2003. odigrali dvije utakmice zaredom bez postignutog gola, večerašnji neuspjeh protiv Nice (koliko god da je Antonettijeva ekipa kvalitetno odigrala utakmicu koja je kao mač nad glavom visila njihovom treneru) znači nastavak loših igara.

Uoči susreta, naime, statistike su jasno govorile: u tri posljednja kola Lyon je osvojio tek jedan bod što znači da su prosuli više u zadnjih 270 minuta nego u 18 prethodno odigranih kola (49 osvojenih od moguća 54). U 6. Cris je umalo domaćinu donio vodstvo, ali je njegov udarac prošao tik pored vratnice. U 18. Brazilac je ponovno u prigodi, ali oprezan je vratar Lloris. U 20. kiks povratnika nakon ozljede Coupeta ne koristi Kone, ali je zato u 34. koncentriraniji i kažnjava pogrešku Toulalana. Vodstvo Nice, međutim, traje tek četiri minute do Baroševog izjednačenja na krasnu asistenciju Govoua koji je prethodno nanizao trojicu obrambenih igrača gostujuće momčadi. U 58. vodstvo iz dva navrata ne donose Govou te Baroš, a najveću prigodu Lyona je u 81. prokockao Fred koji kazneni udarac dosuđen nakon prekršaja na Ben Arfi puca desno od stative mladog Llorisa.

Marseille je poražen od Le Mansa. Južnjaci su, naime, stigli s nizom od šest susreta bez poraza te s tri uzastopne pobjede, a najavljivali su sva tri boda znajući da je razlika između njihove druge pozicije i sedmoplasiranog Bordeauxa tek tri boda. Le Mans je, međutim, na umu imao osvetu za eliminaciju iz kupa i to u posljednjoj sekundi sudačke nadoknade drugog produžetka.

Dokaz da je Le Mans i inače prilično delikatno gostovanje je činjenica da je samo Lyon početkom dvanaestog mjeseca uzeo puni plijen momčadi trenera Frederica Hantza. U 14. Bangoura prvi put ozbiljnije testira Carrassoa, ali je vratar gostiju spreman. Domaćini dominiraju, ali bez izglednijih prigoda sve do 38. minute kada Fanchone koristi gužvu u šesnaestercu nastalu nakon Romaricova kornera i dovodi Le Mans u vodstvo. U 51. Pele čuva rezultat nakon dobrog pokušaja kapetana Beyea, a u 55. Cisseov se udarac odbija od Thomasa i prolazi tik pored vratnice. Na konačnih 2:0, pak, povisuje Grafite u 83. minuti svojim četvrtim ovosezonskim pogotkom. Na kojeg će, međutim, Albert Emon sasuti drvlje i kamenje na arbitra Jaffreda koji je iznimno velikodušno dodijelio kazneni udarac zbog blagog Valbueninog dodira s Camarom.

U derbiju 22. kola Bordeaux je samouvjeren nakon pobjede nad Lyonom dočekao Lille. U vrlo lošoj utakmici gosti su stigli do gotovo povijesnog uspjeha jer su osvojena tri boda prva pobjeda Puelove momčadi kod žirondinaca nakon 40 godina. Najveću prigodu prvog poluvremena propustio je u 10. minuti Bodmer, a domaćin je najopasniji bio u 30., ali Chamakhov pokušaj s crte skida Schmitz. Odluka pada u 78. kada Chamakh na Obraniakovo ubacivanje nes(p)retno svladava Ramea za pobjedu Lillea i skok na drugu poziciju.

Na Parku prinčeva (i napokon otvorenoj tribini Boulogne) Paris- SG je ugostio Sochaux koji je nakon tek bodića osvojenog u srijedu protiv davljenika Sedana tražio iskupljenje protiv Le Guenovih ove sezone tragikomičnih igrača. PSG je posljednju pobjedu ubilježio još u listopadu, a večeras zaista nisu imali sreće. Naime, prigode, jedna veća od druge, su se smjenjivale u valovima: u 19. Pauleta, u 22. Portugalac ponovno prijeti, ali Richert je na mjestu, u 24. Kalou prelazi i vratara, ali udarac prolazi zamalo pored vratnice, u 37. opasan je Gallardo, a minutu poslije Pauleta sam pred brankom promašuje čisti gol. U 41. N´Daw sa same gol-linije brani, pogađate, Pauletin udarac. U 47. javlja se konačno i Sochaux, naime, slobodni udarac Leroya brani Landreau. Do kraja susreta u još dva navrata već isfrustrirani Pauleta propušta donijeti (zaslužena) tri boda Parižanima koji tako i dalje ostaju u vrlo kritičnoj situaciji.

Rennes je u susretu protiv Valenciennesa tražio potvrdu pobjede nad Monacom u prošlom kolu i sjajno započeo golom u 6. minuti. Svoj prvijenac i odlučujući, pokazat će se, pogodak postigao je Dainze. Mimimalni zaostatak u 35. čuva Penneteau, a u 80. pobjedu propušta potvrditi Cheyrou. Promašaj se Bretoncima umalo obija o glavu, ali Haddad iz slobodnog udarca sa 25 metara je zamalo neprecizan.

Troyes je stigao na gostovanje u Toulouse ohrabren vrlo vrijednom pobjedom nad Nantesom, a večerašnji bod donio im je izlazak iz zone ispadanja. Gosti su poveli u 7. minuti Barbosinim golom nakon kornera, a izjednačenje u 20. ne donosi Elmander. Domaćin ipak vidljivo preuzima konce igre te u 24. poravnava preko Arribagea. U 33. Fabinho i 42. Faye propuštaju izgledne prigode za preuzimanje vodstva. U nastavku, pak, nijedna momčad nije stvorila izgledniju šansu, a Toulouse nije uspio iskoristiti posljednjih sedam minuta utakmice koje su gosti morali odigrati s desetoricom na travnjaku. Ozljeda Sanza je bila preteška, a sve su izmjene već bile obavljene, međutim momčad trenera Furlana izdržava i priključuje se PSG- u na šesnaestoj poziciji s bodom više od Nantesa.

Kanarinci su, pak, ugotili Lorient koji je stigao s nizom od tri utakmice bez poraza. Gosti prijete u 15., ali Abriel puca zamalo pored okvira Barthezova gola. Međutim, već u 21. Lorient vodi zahvaljujući Gignacovom sedmim ovosezonskim pogotkom. U 30. Oliechov dobar pokušaj izjednačenja brani Riou. U 53. Abriel lobom vara bivšeg svjetskog prvaka te podebljava za nedostižnih 2:0. Pieroni u 76. minuti propušta smanjiti te barem uljepšati rezultat.

Lekin (igrao cijelu utakmicu, zaradio žuti zbog prigovora) Monaco je upisao vrlo vrijednu pobjedu kod posljednjeplasiranog Sedana. Gosti su savršeno otvorili utakmicu golom Kollera već u 1. minuti. Domaćin se brzo rekuperao te nanizao nekoliko izglednih prigoda: u 24. opasan je Duourtioux, u 30. Marin, u 35. Monegažani preživljavaju i paniku u svom šesnaestercu nakon slobodnog udarca domaćina, a najizgledniju šansu za izjednačenje u prvom poluvremenu propušta u 42. Belhadj čiji udarac prolazi za milimetar iznad Romine prečke. U 62. konkretan nije ni Job, a nakon 66. minute i prečke Boutabouta postaje jasno da večeras jednostavno nije bio Sedanov dan. Koller u 88. sam pred vratima propušta podebljati vodstvo, ali i minimalna pobjeda sasvim je dovoljna momčadi Laurenta Banide za skok na visoku trinaestu poziciju.

Sutra se u preostala dva susreta 22. kola sastaju Auxerre i Nancy te Lens i Saint Etienne.

Le Championnat, 22. kolo: Le Mans - Marseille 2:0, Lyon - Nice 1:1, PSG - Sochaux 0:0, Bordeaux - Lille 0:1, Toulouse - Troyes 1:1, Rennes - Valenciennes 1:0, Nantes - Lorient 0:2, Sedan - Monaco 0:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!