Nogomet

Osijek - Dinamo: Ratoborna podjela bodova

Bojan Purić • srijeda, 29.11.2000.



"Poklon" Neretljaka za Dinamovo vodstvo (Snimio: Dražen Patarčić)

Došao je i taj dan... Već danima su se podgrijavale strasti, pa je cjelokupna domaća sportska javnost s nestrpljenjem očekivala dvoboj dvije momčadi koje su ove jeseni, što na domaćem, što na međunarodnom planu pokazale najviše.

Derbi jesenskog dijela sezone počeo je vrlo dobrom igrom obje momčadi, a odmah se vidjelo da će se igrati ofenzivno. Tako su u prvim minutama po dvije izgledne prigode imali Balaban s jedne, odnosno, Turković s druge strane. U 15. minuti Bosnar je srušio uznapredovalog Bjelicu, a iz slobodnog udarca Beširević tuče snažno, ali nedovoljno za spremnog vratara Butinu. U 20. minuti, nakon dodavanja Mujčina, s lijeve strane prošao je Kristijan Polovanec, stigao gotovo do kraja igrališta, ubacio pred vrata, iza istrčalog Balića, a Neretljak je uklizavši, pokušao "očistiti" situaciju, no uputio je loptu upravo u onom smjeru gdje nije trebao, prema vlastitoj mreži! Lopta ipak nije dotaknula mrežu, jer je jedan Osijekov branič intervenirao, a je li prešla gol-crtu, nije sigurno. Kako bilo, mladi sudac Bebek pokazao je na centar nakon konzultacije s svojim pomoćnikom i Dinamo je neočekivano poveo.


Bad Blue Boysi su imali razloga za slavlje (Snimio: Dražen Patarčić)

Ovom odlukom Bebek je navukao bijes Osječana na sebe i utakmica mu je izmakla kontroli. Svaki slijedeći prekršaj izazivao je provalu emocija s obje strane, pa su počeli "sijevati" i kartoni. Igra je sasvim izgubila na kvaliteti, pa su tako gotovo svi napadi zaključivani prežestokim startovima. U 36. minuti, nakon nabačene lopte, izvrstan Vuičin pokušaj glavom, maestralno brani Butina, koji je pokazao da mu je sasvim sigurno mjesto na širem popisu novog izbornika Jozića. Potom je izvršena i prva zamjena, mladi Krešimir Brkić zamijenio je indisponiranog Grnju. U međuvremenu je Bebek nanizao nekoliko grešaka, pa su domaći gledatelji počeli vikati "ovo je smiješno!" (bilo je tijekom utakmice i drugih povika, koje ipak zbog dobrog kućnog odgoja nećemo prenijeti javnosti), a domaći igrači su se hvatali za glave.

U drugom dijelu vratio se jedan dio izgubljene kvalitete, ali i jedan dio radosti za domaće. Nakon što je u jednoj gužvi Butina odlično obranio jednu tešku loptu, u šesnaestercu je oboren Vuica, a Bebek pokazuje na bijelu točku. Bjelica je bio neumoljiv. 1:1!


Turković i Agić u dvoboju za loptu (Snimio: Dražen Patarčić)

Sve ovo izazvalo je revolt gostiju pa je sad došlo do promjene stava: Osijek imao inicijativu, a Dinamo opstruirao igru. U 66. minuti strasti su opet uzavrele. Zbog koškanja i prigovaranja "požutjeli" su Sedloski i Bjelica, a kako je Bjelici to bio drugi žuti, morao je napustiti igru. Nedugo zatim oštro je startao Beširević, ali Bebek nije imao petlje isključiti i drugog domaćeg playmakera. Zato je isključio Osijekovog trenera i predstavnika, Stanka Mršića i Milana Španjića koji su previše "uzeli k srcu" neke njegove odluke. S igračem više Dinamo se odvažio na još ofenizivniju igru. Tako su dobre prilike imali Balaban (čak je i pogodio mrežu, ali iz nedozvoljene pozicije) i dvaput Šokota. Trener Braović potom je uveo i trećeg napadača, Igora Cvitanovića. U 83. "pocrvenio" je i jedan Dinamov igrač. Pričuva Jukić izvrsno je prošao slijeva, ali ga je još brže pristigao Eddy Bosnar i srušio ga za poravnanje u broju igrača. Svojih "pet minuta" imao je i kapetan modrih na odlasku, Igor Bišćan, koji je u maniri Prosinečkog nanizao nekoliko igrača, ali bez pravog konačnog učinka. A ako ste mislili da je grubostima kraj, prevarili ste se. Dok su se igrači okupili oko ozlijeđenog Polovanca, Sedloski je nokautirao svog "starog znanca" Jukića i zaradio crveni karton! Dinamo je tako od igrača manje došao do igrača više! Međutim, vremena za Osječane bilo je malo i ostalo je 1:1.

Video: Izjednačujući pogodak Osječana

"Rat" je završio, sada Osijek ima 40, a Dinamo 33 boda. Ove jeseni čeka nas još jedna ligaška dionica, a odluka o desetom prvaku Hrvatske past će na proljeće.

Izjave nakon utakmice:

Vladimir Balić, vratar Osijeka:
Pokazalo se da je ovo bio pravi derbi i da smo svi bili napaljeni. BIli smo jako umorni i mogu reći da sam jedva čekao da sudac odsvira kraj. Što se Dinamovog gola tiče, to je teško procijeniti, mislim da će snimka najbolje pokazati. Moja je procjena da nije bilo gola, no sad je stvarno teško to reći.

Nenad Bjelica, igrač Osijeka:
Utakmica je bila teška, baš kako smo i očekivali. Dinamo je došao po tri boda, i mislim da smo u jednoj izjednačenoj utakmici imali možda pokoju prigodu više. Mislim da je na kraju ishod realan. Moram priznati da je Agić, iako je bio vrlo čvrst i igrao flastera na meni cijelu utakmicu, bio vrlo korektan. No, on je dobio karton tek nakon petog prekršaja, ja sam napravio dva i dobio dva žuta kartona. Mislim da su mi zapravo igrači Dinama dali crveni karton, jer u toj situaciji je sudac dosudio out, a ne prekršaj, a njihovu intervenciju mi je pokazao karton. Ovo mi je drugi crveni karton u hrvatskoj ligi, prvog mi je dao njegov otac, a drugog on. No, ne mislim da tu ima neke namjere...

Hrvoje Braović, trener Dinama:
Mi smo išli na pobjedu, na tri boda, jer mi u svaku utakmicu tako ulazimo. No, nakon ovakvog spleta okolnosti, mogu reći da sam zadovoljan rezultatom. Suđenje, kao i uvijek, ne bih želio komentirati.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!