Nogomet

Komu zvono zvoni

Tomislav Pacak • utorak, 12.09.2006.

Klubovi diljem Europe bore se za nju cijelu sezonu u domaćoj ligi, potom je pokušavaju izboriti kroz kvalifikacije ako već nisu uspjeli izravno. Ona donosi novac, prestiž, donosi naslov najboljeg u Europi. Ona je mjesto sučeljavanja najboljih europskih klubova i najboljih svjetskih igrača. Mjesto najkvalitetnijeg nogometa i najatraktivnijih utakmica. Da, večeras počinje Liga prvaka, ponovno bez hrvatskog predstavnika, ali opet s dovoljno Hrvata...

Zajednička želja 31 kluba je jednostavna - 'skinuti' i naslijediti Barcelonu. Dakako, Barci je cilj obraniti naslov najbolje momčadi na Starom kontinentu, postati prva momčad nakon Milana (1989. i 1990.) kojoj je to uspjelo, ali sama činjenica da 17 godina to nije nikome uspjelo dovoljno govoriti o težini zadatka koji je pred Rijkaardovom momčadi.

Nakon čarobnog nogometa prošle sezone i zaista zasluženog trijumfa, Barcelona opet u sezonu ulazi kao najveći favorit za naslov. Ionako snažna momčad pojačana je s Thuramom, Zambrottom i Gudjohnsenom, a jača je i za Xavija te Messija koji su propustili završnicu prošle sezone. S mega momčadi koju predvodi svjetski broj 1, Ronaldinho, Katalonci imaju pravo sanjati novi trijumf u najelitnijem europskom natjecanju.

No, obraniti naslov bit će sve samo ne lagano. Već u skupini Katalonce čeka "neprijatelj broj 1", londonski Chelsea kojem je Liga prvaka jedini pravi cilj ove sezone nakon dva uzastopna naslova engleskog prvaka. Mourinho je dobio još nekoliko zvijezda, prije svih Ballacka i Ševčenka, i sve ispod europske 'kante' razočarat će Romana Abramoviča. Iako će se naći već u skupini, u Barceloni i Chelseaju vjerojatno su zadovoljni takvim raspletom jer će se bar izbjeći u nokaut fazi natjecanja.

Od klubova koji standardno ciljaju na vrh nedostaje tek Juventus zbog poznaog skandala Calciopoli, svi ostali su tu. Istina, nedostaje četverostruki prvak Europe, amsterdamski Ajax, koji je ispao od Kopenhagena, ali "kopljanici" ionako već godinama nisu momčad sposobna otići do kraja.

Kolonu onih koji žele skinuti Barcelonu, uz Chelsea, predvodi Real Madrid kojem bi posebni gušt osvajanju desete europske 'kante' dala činjenica da su 'skinuli' najvećeg rivala, Barcelonu. Real je u potpunosti obnovio svlačionicu ovog ljeta, Fabio Capello dobio je sve što je želio i sada u klubu očekuju rezultate, i to odmah.

Talijani, bez obzira na izostanak Juventusa, imaju velika očekivanja. S obzirom na kaznu u talijanskom prvenstvu, Milanu je Liga prvaka realniji cilj i sigurno da Rosonerri smatraju kako mogu do kraja, bez obzira na odlazak Ševčenka. Ipak, možda bi i veći kandidat mogao biti milanski Inter, talijanski prvak nakon odluke suda, koji je dodatno pojačao već jaku svlačionicu s nekoliko velikih imena poput Ibrahimovića i Vieire.

Optimizma ne manjka ni kod engleskih predstavnika, ne samo kod Chelseaja. Manchester United izgleda uvjerljivije nego prošlih sezona, Alex Ferguson jamačno bi više od svega volio kritičare utišati novim trijumfom u Ligi prvaka, nakon nezaboravne 1999. godine i trostruke krune. Liverpool bi, pak, volio ponoviti 2005. godinu i neočekivano osvajanje naslova, dok bi Arsenal volio korak dalje nego lani kada su "topnici" posrnuli tek u finalu nakon dojmljivih partija u Europi.

Korak dalje bi volio i francuski Lyon kojem Le Championnat više nije izazov, no teško će "lavovi" do kraja kad svake sezone prodaju najboljeg igrača. Ipak, Lyon pokazuje veliku konzistentnost, već tri sezone zaredom dolazi do četvrtfinala, možda je ovo sezona kad se može napraviti i više od toga.

Njemačke nade uglavnom počivaju na leđima Bayerna, no Bavarci ni s Michaelom Ballackom nisu uspijevali ugroziti one najbolje, još teže će to učiniti bez njega. Werder je, pak, napadački opasna momčad, no u Ligi prvaka je potrebno i više od toga.

Istočna Europa bit će vrlo zastupljena, s više klubova nego što je to inače slučaj. Dynamo Kijev se vratio među najbolje, a nakon duge pauze tu je i Steaua. Spartak iz Moskve je također izbivao nekoliko sezona (i traži prekid nevjerojatnog niza od 17 utakmica bez pobjede u LP), a Istok zastupaju i Levski, CSKA Moskva i Šahtar.

S epizodnim ulogama sigurno se neće lako miriti ni Valencia, Roma, Porto, Sporting, Benfica, HSV, Bordeaux, PSV i Celtic, nešto manje ambicije ipak imaju Kopenhagen, AEK, Anderlecht, Lille, Galatasaray i Olympiacos, iako, daleko od toga da će nekome biti lagano protiv tih klubova.

Sve u svemu, danas počinje lov na karte za Atenu, gdje će se 23. svibnja odigrati finale. Na tom putu, vidjet ćemo puno sjajnih okršaja, spektakularnih golova i poteza, jednostavno - puno najboljeg nogometa koji Europa može pružiti. U toj borbi sudjelovat će i devet Hrvata - Dario Šimić, Stjepan Tomas, Darijo Srna, Ivan Klasnić, Jurica Vranješ, Goran Sablić, Tomislav Butina, Ivica Olić i Stipe Pletikosa.

Sportnet.hr će s posebnom pozornošću pratiti njihove nastupe kao i općenito najbolje klupsko nogometno natjecanje na svijetu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!