Nogomet

Trenutak istine

Tomislav Pacak • srijeda, 13.09.2006.

Arsenal je, objektivno, bio previsoka prepreka, mogao je poslužiti tek kao odlična škola. Auxerre je, međutim, protivnik po mjeri Dinama, protivnik kojeg maksimirski sastav mora pobijediti želi li opravdati visoka očekivanja, ne samo javnosti već i klupskih struktura. Auxerre je za Dinamo bez dvojbe utakmica godine, ogled u kojem Eduardo, Modrić i društvo moraju pokazati klasu, a Josip Kuže znanje trenera koji Dinamo može voditi i u Europi...

Posljednjih je tjedana sve u maksimirskom klubu bilo podređeno Auxerreu. Kuže je čak dva puta propustio domaće okršaje kako bi gledao sutrašnjeg protivnika, riskirao je i moguće neugodnosti u slučaju neuspjeha u tim susretima, sve kako bi maksimalno spremno dočekao 1. kolo Kupa Uefa.

Treninzi su bili podređeni Auxerreu, sastavi u HNL-u su bili podređeni Auxerreu (reprezentativci Modrić i Ćorluka su odmarani protiv Kamen Ingrada), sva pažnja koncentrirana je na, za Dinamo sigurno, utakmicu godine. Jasno je, naime, što donosi trijumf u ogledu s francuskim predstavnikom - unosnu Ligu Uefe. Dakako, daleko je ona od Lige prvaka, no za Dinamo bi bila idealna prigoda. Za zaraditi, za razveseliti navijače s europskim nastupima, za sučeljavanje s jakim europskim klubovima, na kraju krajeva i za - prezimiti. A već i vrapci na Sjeveru znaju koliko dugo plavi klub čeka proljeće u Europi.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Bez obzira na svu tu fokusiranost na Auxerre, i bez obzira što svi vjeruju u uspjeh, iz kluba dolazi samo jedna poruka - šanse za prolaz su 50/50. Bez obzira što francuski predstavnik ne briljira u Le Championnatu, uvjerljiv poraz od Arsenala ipak je spustio Dinamo na zemlju, pa sada znaju da je klub iz lige Petice ipak - klub iz lige Petice. Kao i da je HNL još miljama daleko od takvog nivoa, pa bez obzira na nedodirljivost u Hrvatskoj Dinamo u Europi ne može biti favorit protiv kluba iz lige Petice.

Bar ne dok se ne dokaže u ogledima s tim klubovima. Auxerre je, i zbog toga, najveća ovogodišnja utakmica za Dinamo. Ako je modri sastav na razini koju propagira Kuže, na razini koju postavljaju čelnici kluba, sami igrači, javnost i mediji - Auxerre mora pasti. Ako su Modrić, Eduardo, Ćorluka i Etto europske klase, ako Vugrinec i Mamić zaista donose dragocjeno iskustvo, ako su Buljat i Turina reprezentativni kandidati, ako je Anderson napadač vrijedan milijun eura - onda je Dinamo jači od Auxerrea.

No, sve lijepo što je napisano o njima zbog uvjerljivog marširanja po prvoligaškim terenima, Eduardo&Co. mogu pokvariti protiv Auxerrea. Sve usporedbe s Dinamovim momčadima s kraja devedesetih padaju u vodu ako "modri" ne mogu izbaciti momčad iz donjeg doma francuske lige. I zbog toga ovaj ogled ima strahovitu težinu za igrače, jer, realno, ispadanje u 1. kolu Kupa Uefa ovu će sezonu učiniti neuspješnom, bez obzira na rezultate u HNL.

Osim za igrače, Auxerre će biti trenutak istine i za trenera Kužea. Svojim potezima i vođenjem momčadi zadobio je veliki kredit kod uprave, navijača i medija, no ispadanje od Auxerrea jamačno bi postavilo pitanje - je li taj Kuže sposoban napraviti europski iskorak s Dinamom? Pogotovo nakon što je i sam Kuže izjavio - ako se maksimalno pripremimo, proći ćemo Auxerre.

Dinamo je cijelu sezonu naporno radio kako bi došao do ove prigode. Zapravo, radio je kako bi došao na korak do Lige prvaka, no Arsenal je bio 'nemoguća misija'. Auxerre je, međutim, itekako moguća misija i za ovaj Dinamo Francuzi su zaista trenutak istine. Ili jesu ili nisu. Uz pomoć sjajnih BBB, za dobrobit ne samo zagrebačkog kluba već i hrvatskog nogometa, "modri" moraju pokazati da - jesu!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!