Nogomet

Lyon nadigrao Real, spektakl na Old Traffordu

Marin Vuković, Petar Plevnik • srijeda, 13.09.2006.

Na "jelovniku" Lige prvaka večeras su se našle utakmice prvoga kola u skupinama E, F, G i H. Poslastica večeri odigrana je u Lyonu gdje je francuski prvak zasluženo svladao goste iz Madrida. Uspješni su bili i engleski klubovi zabilježivši pobjede u obje utakmice, a pobjedom je novu sezonu Lige prvaka otvorio i AC Milan...

Skupina E: Lyon ponovno bolji, Steaua pregazila Dinamo

Povijest se očito ponavlja. Prije godinu dana Lyon je sa Stade Gerlanda ispratio Real s čak tri pogotka u mreži, na najbolji način otvorivši natjecanje po skupinama. Ždrijeb je htio da francuski prvak i ove sezone u prvome kolu dočeka madridskog suparnika, a ishod je bio gotovo isti. Nadahnutom igrom Lyon je već nakon prvih 45 minuta došao na korak do pobjede, te ostvarenu prednost održao do posljednjeg sučeva zvižduka.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Krasnim potezima prednjačio je Juninho, pravi nositelj igre u francuskoj momčadi, nakon čije je asistencije i pao prvi pogodak. Nepogrešivo je u 11. minuti uposlio Freda kojem nije bilo teško svladati Ikera Casillasa. Samo minutu kasnije, nakon kornera za domaće, u stopostotnoj je prigodi Florent Malouda no njegov udarac na liniji gola zaustavlja madridski vratar. Nakon pola sata igre domaći su brzom akcijom izbacili iz igre obranu Reala, Malouda je pravovremeno pronašao Cardosa Tiaga koji povisuje na 2:0.

U drugom poluvremenu Real se trgnuo pokušavši se vratiti u utakmicu, no nisu uspijevali naći put do mreže vratara Gregoryja Coupeta. Igra domaćih dodatno je izgubila na povezanosti izlaskom Juninha u 73. minuti, no mreža domaćina ostala je netaknuta.

Rumunjska Steaua iznenadila je i pregazila kijevski Dinamo, slavivši na gostovanju s visokih 1:4. Prošlosezonski polufinalisti Kupa Uefe načeli su mrežu domaćina već u 3. minuti golom Sorina Ghionee, a u listu strijelaca upisali su se i Valentin Badea, te dvaput Nicolae Dica. Jedini strijelac za Ukrajince bio je Rebrov.

Skupina F: Odlična predstava Manchestera, bez golova u Kopenhagenu

Svakom prigodom kada se susretnu engleski i škotski klubovi može se računati na nogometni spektakl. Niti večerašnja utakmica Manchester Uniteda i Celtica nije bila iznimka. Na Old Traffordu je pred 76.000 gledatelja, od čega je 6.000 otpalo na grlate Škote, United slavio s 3:2 u odličnoj i otvorenoj utakmici u kojoj se imalo što vidjeti.

Domaći su od samog početka s dvije prigode Louisa Sahe gostima dali do znanja da ne namjeravaju ispustiti bodove. Međutim, prva je lopta ipak odsjela u mreži Edwina Van Der Sara. Nakon vrlo loše obrambene reakcije Rija Ferdinanda do lopte je došao Jan Vennegoor of Hesselink i prizemnom loptom u 21. minuti doveo goste u vodstvo.

Celtic je prednost držao samo devet minuta zahvaljujući kontroverznoj odluci glavnog suca utakmice Luboša Michela koji je kontakt Ryana Giggsa i Boruca okarakterizirao najstrožom kaznom. Siguran izvođač s bijele točke bio je Louis Saha, najbolji pojedinac Uniteda u večerašnjoj utakmici. Deset minuta kasnije Saha je opet u središtu pozornosti. Iskorištava odličnu asistenciju Paula Scholesa i donosi prednost domaćima.

Međutim, ni Celtic se ne predaje. Već u 43. minuti Shunsuke Nakamura izvodi savršen slobodan udarac s preko 20 metara, prebacuje živi zid i izjednačuje na 2:2 pored ukopanog Van Der Sara. Nakon odmora pobjedu je Manchesteru ipak osigurao miljenik navijača Ole Gunnar Solskjaer. Saha je ponovno bio u prilici, no njegov udarac brani vratar Celtica, lopta dolazi do Solskjaera koji pogađa praznu mrežu za konačnih 3:2. Do kraja utakmice United je dominirao i mogao je i uvjerljivije slaviti da su Saha ili Wayne Rooney imali više koncentracije u završnici.

U drugoj utakmici skupine F strijelci nisu bili ni izbliza raspoloženi kao na Old Traffordu. Kopenhagen i Benfica podijelili su bodove ne zatresavši mrežu niti jednom. U prilično nezanimljivoj utakmici domaćini su imali više prigoda za osvajanje sva tri boda, no zadovoljit će se i bodom u svom prvom nastupu u ovoj fazi Lige prvaka.

Grupa G: Arsenal rutinski, CSKA iščupao bod

Nakon šest godina pauze, gledatelji na AOL Areni u Hamburgu ponovno su u prigodi gledati najbolje europske momčadi. U svom prvom predstavljanju domaćoj publici u Ligi prvaka, HSV teško da je mogao izabrati atraktivnijeg ali i težeg suparnika od Arsenala. Iako joj u engleskom prvenstvu ne cvijetaju ruže, momčad Arsenea Wengera pokazala se prejakom za Nijemce, slavivši sa 2:1.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Ključnim se pokazalo samo otvaranje susreta, točnije 10. minuta, kada je vratar domaćina Kirschstein, barem prema mišljenju glavnog suca, oborio Van Persija, a sudac pokazuje na bijelu točku i na čuđenje svih crveni karton Kirschsteinu. Siguran je sa 11 metara bioGilberto Silva. Unatoč igraču manje domaćini se ne predaju te su dobru prigodu za izjednačenje imali u 28. minuti, kada nakon ubacivanja iz kuta Trochowskog, Kompany glavom puca pored Lehmannova gola.

Baš kao i u prvom dijelu, Arsenal je do pogotka došao na otvaranju drugih 45 minuta. Igrala se 53. minuta, kada stari znanac sa bundesligaških travnjaka, Tomaš Rosicky, fantastičnim udarcem sa 25 metara svladava nemoćnog Wachtera i riješava pitanje pobjednika. Domaćini su u posljednoj minuti susreta ipak uspjeli doći do počasnog pogotka, nakon što je Jarolim u 16-ercu gostiju pronašao Sanoga, kojem nije bilo teško gurnuti loptu u praznu mrežu.

Drugi dvoboj skupine G, između bivšeg europskog prvaka Porta i moskovskog CSKA, završen je bez pogodaka. Najbolju prigodu za pogodak domaćini su imali u 15. minuti, kada Anderson sa oko 20 metara pogađa lijevu vratnicu gostujućeg gola. Do kraja poluvremena domaći napadač Adriano još se tri puta našao u izglednim situacijama ali se na odmor otišlo bez pogodaka.

U drugom dijelu tempo igre je pao, no najbolju prigodu za pogodak ponovno su imali Portugalci, točnije Lucho Gonzalez u 80. minuti, no njegov udarac sjajno brani Akinfeev i gosti, za koje je od 76. minute igrao Ivica Olić, u Moskvu se vraćaju sa priželjkivanim bodom.

Grupa H: Zagrijavanje Milana, susjedi podijelili bodove

U susretu u kojem je pitanje pobjednika bilo riješeno i prije sučevog zvižduka, Milan je rutinski svladao goste iz Atene, AEK. Domaćini su sve dvojbe oko pobjednika riješili već u prvih 45 minuta. Mrežu Atenjana načeo je Pippo Inzaghi u 17. minuti, da bi pred kraj prvog dijela vodstvo Rossonera udvostručio ovogodišnje pojačanje iz Rennesa, mladi Francuz Yoan Gourcuff.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

U drugom dijelu Milan je rutinski priveo susret kraju, a za glavnu ulogu još se jednom pobrinuo Pippo Inzaghi, izborivši u 77. minuti njemu svojstven 11-erac, koji u 3:0 pretvara Kaka. Naš Dario Šimić odradio je svih 90 minuta u redovima Milana.

U susjedskom, francusko - belgijskom obračunu, snage su odmjerili Anderlecht i Lille. Iako su domaćini držali vodstvo do 79. minute, Lille je Bruxelles uspio napustiti neporažen. Anderlecht je u vodstvo došao u 42. minuti, nakon što je na ubačaj Boussoufa iz kuta najbolje reagirao Pareja, glavom svladavši gostujućeg vratara Sylvu.

Odličnu prigodu za povećanje vodstva domaćini su propustili u 59. minuti, kada Sylva najprije sjajno reagira na udarac Ahmeda Hasdana, a potom i na odbijanac Boussoufa. Kazna za promašaje domaćina umalo je uslijedila tri minute kasnije, kada gostujuća zamjena Fauvergue, u jednom od svojih prvih kontakata s loptom, iz voleja pogađa vratnicu. Okvir gola spašavao je domaćine i u 71. minuti, ovaj puta nesretnik je bio Keita.

Do više nego zasluženog izjednačenja Lille dolazi u 81. minuti i to preko Fauverguea. U 85. minuti gosti su umalo odnijeli sva tri boda, no udarac Keite, domaći vratar Zitka vadi ispod grede i spašava bod svojoj momčadi.

Skupina E:
Dinamo Kijev - Steaua 1:4 (Rebrov 16'; Ghionea 3', Badea 24', Dica 43' i 79')
Lyon - Real Madrid 2:0 (Fred 11', Tiago 31')

Skupina F:
Kopenhagen - Benfica 0:0
Manchester United - Celtic 3:2 (Saha 30' - 11m, 40', Solskjaer 47'; Hesselink 21', Nakamura 43')

Skupina G:
Porto - CSKA 0:0
Hamburger SV - Arsenal 1:2 (Sanogo 90; Gilberto 12' - 11m, Rosicky 53')

Skupina H:
Milan - AEK 3:0 (Inzaghi 17', Gourcuff 41', Kaka 77' - 11m)
Anderlecht - Lille 1:1 (Pareja 41', Fauvergue 80')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!