Nogomet

Auxerre - Dinamo: Kraj europskog sna

Marin Vuković • četvrtak, 28.09.2006.

Ako je nakon zagrebačkih 90 minuta netko još dvojio je li Auxerre zaista kvalitetnija momčad od Dinama, nakon večerašnje utakmice dileme više nema. Lakše nego je to itko mogao očekivati francuska je momčad odradila uzvrat protiv maksimirskih plavih, taktički i efikasnošću ih potpuno nadigrala te će se sasvim zasluženo naći u ždrijebu skupina tzv. Lige Uefe...

Vezane vijesti

Od agresivnijeg i angažiranijeg Dinama kojeg se danima najavljivalo nismo vidjeli gotovo ništa. Pogrešna dodavanja u serijama, slabo priključivanje veznog reda napadačkoj liniji i općenita bezidejnost bili su karakteristika igre modrih u prvih 45 minuta. Htijenje se ne može poreći, no osim htijenja potrebna je i taktička zrelost, nogometno znanje, pa i iskustvo, a surova je istina da Dinamo takve preduvjete za nastup u Europi jednostavno nema.

U početnih desetak minuta manje se igralo, a više pogledavalo prema tribinama na kojima su divljali Bad Blue Boysi, pa prvu poluprigodu modrih bilježimo tek u 20. minuti. Vedran Ćorluka je ubacio s desne strane za Ettoa, ovaj petom prenosi u peterac, ali tamo nije bilo nikoga.

Dvije minute kasnije Dinamo je došao do pogotka. Mario Cvitanović dugom je loptom odlično uposlio Ettoa, ovaj izbija sam pred istrčalog vratara Coola i prebacuje ga za 1:0. Slavlje na tribinama i među igračima Dinama ipak je kratko trajalo, sve do pogleda na pomoćnog suca čija je zastavica označila zaleđe. Moramo priznati - sumnjivo, no konačnu procjenu ostavit ćemo nekom Oku sokolovom.

U 25. minuti Ireneuzs Jelen prolazi lijevom stranom, ulazi u sredinu i neometano puca pored vratiju Ivana Turine. Tri minute nakon toga samozatajni Luka Modrić odigrava dupli pas s Eduardom, prima loptu na prsa i puca s 20-ak metara, no vratar domaćih je siguran.

Sve Dinamove nade u čudesan preokret definitivno su pale u vodu u 36. minuti. Cvitanović je zaboravio na Jelena koji mu je prošao iza leđa, primio loptu i prevario Zorana Mamića, a zatim iz gotovo mrtvog kuta svladao još jednom loše postavljenog Turinu, pogodivši bliži, vratarev kut za 1:0 Auxerrea.

Uzdrmana Dinamova momčad dopustila je u 40. minuti Kahlenbergu da potpuno neometano puca s dvadesetak metara, no ovaj put Turina je na mjestu. Samo dvije minute kasnije Auxerre je poveo s 2:0. Pedretti i Akala povukli su brzi kontranapad, a ovaj potonji ubacio u srce šesnaesterca za Ireneusza Jelena. Cvitanović se pokliznuo i pao, te Jelenu u potpunosti olakšao posao svladavanja Turine po drugi put večeras i treći put u dva susreta Dinama i Auxerrea.

Dinamo je u drugo poluvrijeme ušao s Jasminom Agićem koji je zamijenio kapetana Mamića. Prvu priliku modri su stvorili u 53. minuti kada je Davor Vugrinec povukao loptu i opalio s 25 metara. Lopta je na putu do Coola nekoga okrznula i promijenila smjer, ali se francuski vratar nije dao prevariti.

U 60. minuti maksimirski je sastav napokon došao do pogotka, i to s bijele točke. Eduardo je sjajnim driblingom dvaput "slomio kičmu" Sagni, a ovaj ga zaustavio prekršajem u šesnaestercu. Loptu je uzeo Eduardo i sam izveo jedanaesterac uputivši prilično loš udarac kojeg je Cool umalo obranio, no lopta je ipak našla put do mreže.

Nakon postignutog pogotka Dinamo je počeo igrati za nijansu bolje i u 64. minuti stvorio stopostotnu priliku za izjednačenje. Na sredini terena Modrić je oduzeo loptu Francuzima, proslijedio je Andersonu, a ovaj odlično uposlio Eduarda koji ulazi u šesnaesterac i oči u oči s Coolom pogađa vratnicu. Zaista je šteta što ova akcija nije završena pogotkom, jer bi se Dinamo rezultatski, ako već ne nastupom, u potpunosti vratio u igru.

Samo šest minuta nakon Eduardove vratnice i u trenucima kada je Dinamo preuzeo inicijativu, ponovno se dogodio već toliko viđeni trenutak dekoncentracije. Igrala se 70. minuta kada je na jednu loptu ubačenu s desne strane skočio Lionel Mathis, zahvatio je glavom nadskočivši Ettoa i uhvativši Turinu na pogrešnoj nozi postavio konačnih 3:1.

Do kraja susreta bilježimo tek priliku Eduarda u 84. minuti kada je prebacio istrčalog Fabiena Coola, no s gol linije izbacuje Sagna. Dinamo je tako još jednu europsku sezonu zaključio neuspjehom već krajem rujna, unatoč velikim najavama uoči sezone. Međutim, vremena za očajavanje nema, jer će za samo tri dana modri istrčati na Poljud u najvećem derbiju hrvatskog nogometa. Valja se oporaviti, osvježiti i popraviti što se popraviti može. Jer, sljedeća je godina prilika za Dinamovu afirmaciju u Europi. Ili ipak ne?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!