Nogomet

Everton i Villa i dalje bez poraza, Chelsea zaustavljen

Marin Vuković • subota, 30.09.2006.

Da je netko prije početka prvenstva prognozirao da će jedine dvije neporažene momčadi nakon sedam kola biti Everton i Aston Villa, smatrali biste ga pretjeranim optimistom ili pak humoristom. Kako sada stvari stoje, ta bi osoba danas bila prozvana pravim prorokom...

Jer, Aston Villa i Everton jedine su dvije momčadi koje u dosadašnjih 630 minuta još uvijek nisu travnjak napustile pognutih glava. Istina, u sedam utakmica ubilježili su tek tri pobjede i čak četiri puta odigrali neodlučeno, no poraza i dalje nema što zasigurno predstavlja veliki poticaj za predstojeće utakmice.

Momčad iz Birminghama danas je svakako imala teži zadatak od Evertona, jer došli su u goste vodećem sastavu lige, londonskom Chelseaju. Već u trećoj minuti Didier Drogba je doveo domaće u vodstvo i činilo se kako će serija nepobjedivosti Aston Ville ipak završiti u ovome kolu. Na žalost domaćih navijača, Chelsea ove sezone ne igra uvjerljivo i muči se protiv gotovo svakog protivnika, dok glavni napadač Andrej Ševčenko i dalje na svom kontu ima samo jedan jedini prvenstveni pogodak.

Nakon što su se othrvali inicijativi aktualnog prvaka, Villa je i zaprijetila te u posljednjoj minuti prvog dijela došla do izjednačujućeg pogotka. Steve Davis je ubacio loptu za Ridgewella, a ovaj glavom vratio u sredinu gdje se našao Gabriel Agbonlahor i svladao domaćeg vratara. Chelsea je u nastavku pokušao sve ne bi li došao do vodećeg pogotka, no promjena više nije bilo. Trener domaće momčadi Jose Mourinho nakon utakmice dao je komentar u svom stilu: "Krajnji rezultat nije fer, jer jedna je momčad pokušavala pobijediti, a druga izvući neriješeno.".

Everton je pak protiv Manchester Cityja u džepu držao sva tri boda, a zatim ih ispustio u posljednjim trenucima susreta. Minutu prije kraja prvog dijela Phil Neville je ubacio za Andrewa Johnsona koji lijepim volejem diže Goodison Park na noge. Kada se činilo da će Everton preuzeti drugo mjesto u Premiershipu, u četvrtoj minuti sudačke nadoknade i praktički posljednjem napadu na utakmici stigao je šok. Micah Richards pretvorio je Corradijevo ubacivanje u pogodak za 1:1.

U dramatičnoj utakmici Arsenal je preokrenuo zaostatak od jednog pogotka i svladao Charlton s 2:1, prije svega zahvaljujući nadahnutoj predstavi Robina Van Persieja i prekrasnom pobjedničkom pogotku. Charlton je došao u vodstvo u 21. minuti golom Darrena Benta nakon asistencije Jimmyja Floyda Hasselbainka, no gosti izjednačuju nakon pola sata igre pogotkom Van Persieja.

U 49. minuti Emmanuel Eboué prošao je desnom stranom i poslao visoku loptu prema Van Persieju koji fantastičnim volejem pogađa mrežu domaćih za 2:1. Sasvim sigurno najozbiljniji kandidat za pogodak sezone, uvjerite se i sami klikom na ovaj link. Mogao je Nizozemac doći i do hat-tricka, ali nije uspio asistenciju Henryja pretvoriti u novi pogodak. Domaći su pak zakinuti za jedanaesterac, budući da je u 71. minuti nakon škarica Kevina Lisbieja rukom u šesnaestercu igrao William Gallas.

Baš kao i prethodna tri, kod Sheffield Uniteda, Evertona i Chelseaja, i četvrto gostovanje Liverpoola prošlo je bez osvajanja tri boda. Dok su u prvom kolu kod Sheffielda uspjeli izboriti barem remi, u preostale tri utakmice izvan svog Anfielda momčad Rafaela Beniteza nije osvojila niti bod...

Naravno, gostovanje kod Boltona teško se može nazvati laganim zadatkom. Ove su sezone odlično počeli i u šest kola zabilježili tek jedan poraz, a prošlog su tjedna svladali i dotad neporaženi Portsmouth. Do prvog današnjeg pogotka stigli su nakon pogrešne procjene suca da je vratar Jose Reina igrao rukom izvan šesnaesterca. Iz slobodnog udarca loptu je precizno pored živog zida poslao Gary Speed i doveo Bolton u vodstvo.

Konačnih 2:0 postavio je u 51. minuti Ivan Campo, dočekavši glavom ubacivanje Kevina Daviesa. Barem nakratko, Bolton je ovom pobjedom i četvrtom uzastopnom utakmicom bez poraza skočio na drugo mjesto Premiershipa. Golove s utakmice možete vidjeti ovdje.

U posljednjim trenucima utakmice riješen je i susret u Sheffieldu, gdje je United napokon uspio doći do prve pobjede u Premiershipu. Poveli su protiv Middlesbrougha u 35. minuti golom Hulsea, no početkom drugog dijela izjednačuje Aiyegbeni Yakubu. Zasluženu prvu pobjedu i bijeg sa samog dna Premiershipa domaćima je donio Phil Jagielka u sudačkoj nadoknadi.

Premiership, 7. kolo, 30.09.2006.:
Chelsea - Aston Villa 1:1, Charlton - Arsenal 1:2, Everton - Manchester City 1:1, Bolton - Liverpool 2:0; Sheffield United - Middlesbrough 1:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!