Nogomet

Scholes i Rio presudili Liverpoolu

Marin Vuković • nedjelja, 22.10.2006.

U najvećem derbiju engleskog nogometa Manchester United posve je zasluženo svladao Liverpool i tako ponovno preuzeo čelnu poziciju na ljestvici Premiershipa. Ukupno 55. pobjedu u međusobnim susretima Manchester je izborio golovima Ria Ferdinanda i slavljenika Paula Scholesa. Bolton je nastavio uspješnu seriju i u potpunosti održao korak s vodećim dvojcem ponajprije zahvaljujući svom vrataru Jussiju Jaaskelainenu koji je obranio dva jedanaesterca u razmaku od samo dvije minute...

Bio je to 147. susret ove dvije velike engleske momčadi, ovaj put u posebnom, slavljeničkom ozračju. Svoju 500. utakmicu u dresu Manchester Uniteda danas je igrao Paul Scholes. Dostignuće kakvo se rijetko viđa u modernom nogometu i vjernost klubu kakvu mi u Hrvatskoj možemo samo sanjati. Osim Scholesa manji jubilej slavio je i Wayne Rooney koji je danas odigrao stotu utakmicu za United, a niti Liverpool nije zaostajao u tom pogledu. Stevenu Gerrardu današnji je derbi bio 350. nastup za Redse dok je John Arne Riise skupio 150 utakmica za Liverpool.

Oba trenera donekle su iznenadili javnost početnim sastavima. U redovima Manchestera nije bilo Christiana Ronalda koji je cijelu utakmicu prosjedio na klupi, dok se Rafael Benitez ponovno odlučio ostaviti na klupi Petera Croucha. Nakon početnog ispitivanja snaga koje je trajalo desetak minuta, kontrolu nad igrom preuzeli su domaći. Imali su crveni vragovi više ofenzivnih namjera, no gotovo sve akcije završavale su na rubu šesnaesterca, bez prave prilike. Pokušaji Rooneya, Scholesa, Sahe i Giggsa nisu ozbiljnije ugrožavali mrežu Josea Reine.

Tridesetak minuta bilo je potrebno Liverpoolu da uđe u susret i stvori prvu priliku. Mark Gonzalez je centrirao za Dirka Kuyta koji neometan glavom s ruba peterca puca ravno u Van Der Sara. Krajem prvog dijela, u trenucima kada su gosti napokon stvorili ravnotežu na terenu, primili su pogodak. Ryan Giggs je prihvatio loptu s lijeve strane i precizno asistirao Paulu Scholesu koji s pet metara prvo gađa Reinu, a zatim iz drugog pokušaja šalje loptu u mrežu za 1:0. Savršen način za proslavu velikog jubileja.

U nastavku utakmice očekivao se ofenzivniji Liverpool i ulazak Croucha, no Benitez je i dalje vjerovao snagama koje su započele utakmicu, ubacivši u igru tek Jermainea Pennanta. Međutim, United je i dalje dominirao i lako održavao prednost, a zatim u 66. minuti i zadao konačan udarac. Jedna visoka lopta u šesnaestercu pronašla je Ria Ferdinanda koji varkom prolazi Riisea i zatim snažno puca prema gornjem desnom kutu Liverpoolova gola. Baš kao i prošle sezone, kada je u sudačkoj nadoknadi potopio istoga protivnika, Ferdinand je još jednom bio igrač odluke u velikom derbiju.

Nakon drugog pogotka United je mirno utakmicu priveo kraju s čak 70 posto posjeda lopte u drugih 45 minuta. Benitez je u posljednjih desetak minuta napokon ubacio i Croucha, no bilo je prekasno za bilo što. Manchester je novom pobjedom preskočio Chelsea i s 22 boda zasjeo na čelo Premiershipa.

Odmah iza spomenutog vodećeg dvojca nalazi se momčad za koju nitko prije početka sezone ne bi predvidio ovakvu seriju dobrih rezultata. Već petu utakmicu zaredom Bolton ne zna što je to poraz i s 20 bodova čvrsto drži treće mjesto, sa samo dva boda zaostatka za Manchesterom i Chelseajem.

Današnja pobjeda na gostovanju kod Blackburna tim je veća uzme li se u obzir podatak da je i Blackburn prije ove utakmice bio u nezadrživom naletu. Jedini pogodak za pobjedu postigao je Ivan Campo u 62. minuti, no pravi heroj ove utakmice finski je vratar Jaaskelainen koji je u razmaku od samo dvije minute obranio jedanaesterce Benniju McCarthyju i Jasonu Robertsu. Bolton je utakmicu završio i s deset igrača nakon što je isključen Kevin Nolan zbog dva žuta kartona u dvije minute, ali ni to nije bilo dovoljno Blackburnu kojem jednostavno nije bilo suđeno dobiti ovu utakmicu.

Čini se da Tottenham i Middlesbrough polako izlaze iz krize, pa su današnjim minimalnim pobjedama protiv West Hama, odnosno Newcastlea napokon bliže sredini ljestvice koja im po reputaciji daleko više odgovara. Pobjedu Tottenhamu donio je Mido volejem na izmaku prvog poluvremena, dok je Middlesbrough slavio golom Aiyegbenija Yakubua pet minuta prije kraja utakmice.

U posljednjoj utakmici devetog kola Arsenal se prošetao stadionom Madejski svladavši domaći Reading s visokih 4:0. Topnici su već u drugoj minuti domaćinima dali do znanja da su došli po pobjedu, a strijelac vodećeg pogotka bio je Thierry Henry. Šest minuta prije odlaska na odmor Alexander Hleb je snažnim udarcem pod gredu povisio na 2:0, a već početkom nastavka asistirao Robinu Van Persieju za treći pogodak. U 70. minuti vratar Hahnemann ruši u šesnaestercu Cesca Fabregasa, a s bijele točke siguran je Henry za konačnu potvrdu visoke pobjede.

Premiership, 9. kolo, 22.10.2006:
Manchester United - Liverpool 2:0, Tottenham - West Ham 1:0, Middlesbrough - Newcastle 1:0, Blackburn - Bolton 0:1, Reading - Arsenal 0:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!