Nogomet

Ciprani zaustavili Nijemce, Poljacima bodovi iz Belgije

Marin Vuković • srijeda, 15.11.2006.

Osim naše skupine, večeras su se igrali i susreti kvalifikacija u skupinama A i D. Najveće iznenađenje priredio je Cipar odigravši 1:1 s Njemačkom, dok su odličan posao odradili reprezentativci Poljske svladavši na gostovanju Belgiju...

Skupina A: Fincima prvo mjesto

Reprezentacija Finske prezimit će na prvom mjestu skupine A nakon što su teško, ali i očekivano, svladali Armeniju, jedinu momčad koja u dosadašnjem tijeku kvalifikacija nije postigla niti jedan pogodak. Armencima možda nedostaje nogometnog znanja, no u Helsinkiju su se pokazali tvrdim orahom i tek je jedan pogodak završio u mreži njihova vratara Kasparova. Dogodilo se to u desetoj minuti kada je Jonatan Johansson ubacivanjem pronašao Miku Nurmelu, koji glavom iz neposredne blizine postiže pogodak vrijedan tri boda.

Mogli su Armenci u drugom poluvremenu i do izjednačenja, no mrežu Finske čuvao je odlični Jussi Jaaskelainen, inače vratar Boltona, jedne od vodećih momčadi engleskog Premiershipa. Finska ovom pobjedom ima bod prednosti ispred Srbije, ali i utakmicu više.

U borbu za vrh skupine A uključili su se i Poljaci vrijednom pobjedom na gostovanju u Bruxellesu. Jedini pogodak djelo je Radoslawa Matusiaka u 19. minuti. Nakon ovog poraza te domaćeg remija s Kazahstanom s početka kvalifikacija, Belgiji predstoji teška bitka za povratak u krug reprezentacija koje imaju izgleda za plasman na Euro.

Nakon poraza od Poljske u prošloj kvalifikacijskoj utakmici, Portugal je rutinski odradio utakmicu protiv Kazahstana i slavio s 3:0. Već nakon osam minuta utakmica je krenula u smjeru kakav se i očekivao. Nakon lijepog proigravanja Deca snažnim udarcem u gornji desni kut kazahstanskog gola stanje je na semaforu promijenio Simao. U 30. minuti svoje individualne sposobnosti još je jednom pokazao Cristiano Ronaldo, stvorivši si priliku za udarac s ruba šesnaesterca za 2:0, a utakmicu je zaključio Simao svojim drugim pogotkom pet minuta prije kraja utakmice.

Skupina A: Finska - Armenija 1:0, Belgija - Poljska 0:1, Portugal - Kazahstan 3:0.

Skupina D: Prekinut njemački niz, Irskoj prva pobjeda

Cipar je u Nikoziji dočekao oslabljenu njemačku reprezentaciju koja je kvalifikacije otvorila stopostotnim uspjehom, s tri pobjede iz tri utakmice. Nakon 15 minuta večerašnjeg susreta i pogotka Michaela Ballacka činilo se da će i nastaviti u istom stilu. Veznjak Chelseaja je iz slobodnog udarca s više od 20 metara svladao domaćeg vratara Georgallidesa, nakon što je lopta na putu prema mreži nekoga dodirnula i odsjela u kutu ciparskih vrata.

Do izjednačujućeg pogotka Ciprani su stigli koncem prvog poluvremena. Na ubacivanje Stathisa Aloneftisa sjajno je reagirao Yiannakis Okkas i volejem poslao loptu u kut Hildebrandova gola. Do kraja utakmice i jedna i druga reprezentacija propustile su prigode za pobjedu, no prema prikazanoj igri podjela bodova čini se najpoštenijim ishodom.

Nakon vrlo lošeg početka kvalifikacija i dva uvodna poraza, od kojih je posebno zabolio poraz od Cipra s pet pogodaka u mreži, prva naznaka boljih dana za Republiku Irsku bio je remi s Česima, a danas su izborili i prvu pobjedu. Doduše, svladali su San Marino, uvjerljivo najgoru momčad kvalifikacija koja je već sada, nakon samo tri odigrane utakmice, loptu iz svoje mreže vadila čak 25 puta.

Štoviše, čak su i pomogli Ircima autogolom Simoncinija već u sedmoj minuti. U 24. minuti Kevin Doyle je povisio na 2:0, a utakmicu je do kraja hat-trickom zapečatio Robbie Keane.

Skupina D: Cipar - Njemačka 1:1, Republika Irska - San Marino 5:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrolEuro 2008.
  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!