Tenis

Šarapova okrunjena u New Yorku

Ivor Krapac • nedjelja, 10.09.2006.

US Open je ove godine dobio novu kraljicu - Mariju Šarapovu. Trećepostavljena Ruskinja došla je do naslova na posljednjem Grand Slam turniru sezone uz odličan nastup u finalnom dvoboju sa Justine Henin-Hardenne, koja je pala sa 6:4 i 6:4. Šarapovoj je ovo druga Grand Slam titula u karijeri, nakon osvajanja Wimbledona 2004. godine...

Henin-Hardenne je dala sve od sebe, no nije uspjela spriječiti nalet iznimno raspoložene 19-godišnje Ruskinje i time izbjeći treći ovogodišnji poraz u finalima Grand Slam turnira, nakon što je na Australian Openu i u Wimbledonu morala stisnuti ruku Amelie Mauresmo. Šarapova je ovog puta bila jednostavno prejaka i praktički nepogrešiva na servisu i u igri s crte na obje strane, forhendom i bekhendom.

Prije dvije godine u Wimbledonu, kad je u finalu svladala Serenu Williams, bila je to velika senzacija i najava da će Šarapova vrlo brzo u svjetski vrh, a ova titula dolazi kao potvrda da tom vrhu pripada i da je spremna uskoro napadati i prvo mjesto na svijetu. Ukoliko će u kontinuitetu ponavljati ono što je pokazala u noćašnjem finalu, taj cilj mogla bi ostvariti vrlo brzo.

Drugopostavljena Belgijka bila je u povoljnoj poziciji tek na otvaranju meča, s ranim breakom i vodstvom od 2:0. Šarapovoj je trebalo malo vremena za povratak i poravnanje na 2:2, dok je u nastavku Henin-Hardenne uz dosta muke držala priključak, a na koncu i pala.

Nakon vraćenog ranog breaka zaostatka, trećepostavljena Ruskinja je sve riješila s još dva breaka, kod 4:4 u prvom i 3:3 u drugom setu, da bi ostatak posla odradila na servisu, uz ukupno pet aseva, vrlo dobrih 72 % ubačenog prvog i 74 % osvojenih poena nakon ubačenog prvog servisa. Henin-Hardenne je, pak, imala samo 53 % ubačaja prvog servisa, iznimno malo za tako važan meč i snažnu suparnicu.

Šarapova je, tako, na dominantan način zaključila put do titule, na kojem je jedini set ispustila u petak u polufinalu protiv Amelie Mauresmo. Ova pobjeda donijet će joj pomak na treće mjesto na svijetu, no više od te brojke vrijedit će činjenica da joj Wimbledon 2004. više nije jedini trofej s četiri najveća. 19-godišnja Ruskinja sigurno ima apetita za još više...

Tenisačice, finale: Šarapova (Rusija, 3) - Henin-Hardenne (Belgija, 2) 6:4, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!