Nogomet

Novi skandal uzdrmao talijansku kandidaturu

Bernard Jurišić • utorak, 19.09.2006.

Novi skandal potresao je nogometnu Italiju. Privremeni prvi čovjek talijanskog Saveza (FIGC) Guido Rossi, koji je na tu dužnost postavljen nakon niza ostavki uzrokovanih aferom namještanja utakmica u prošlom prvenstvu, jutros je podnio ostavku. Novi je to udarac talijanskoj kandidaturi za domaćinstvo Europskog prvenstva 2012...

"Privremeni upravitelj" talijanskog nogometa nije uspio dovršiti posao "čišćenja", kojeg je najavio nakon preuzimanja dužnosti ovog ljeta. Guido Rossi podnio je ostavku na mjesto komesara FIGC-a, pritisnut kampanjom koja je vođena protiv njega.

Rossi je nedavno imenovan predsjednikom uprave telekomunikacijske tvrtke "Telecom Italia" i od tada traje kampanja protiv njega. Nogometni moćnici tražili su od Rossija da podnese ostavku, a kao razlog navodili su da jedan čovjek nije u stanju istodobno biti komesar Nogometnog saveza i prvi čovjek tako velike tvrtke kao što je "Telecom Italia".

No, pravi razlog za prljavu kampanju koju su nogometni moćnici pokrenuli protiv Rossija su reforme koje je htio provesti, a koje su za cilj imale ozdravljenje talijanskog nogometa, kojeg proteklih mjeseci potresaju brojni skandali.

Talijanski olimpijski odbor, koji je Rossija imenovao privremenim prvim čovjekom FIGC-a, odbio je njegovu namjeru da zajedno sa svojom ekipom ostane na funkciji do studenog i dovrše posao "čišćenja i ozdravljenja talijanskog nogometa", pa su Rossi i njegovi suradnici Demetrio Albertini i Vito Gamberale bili prisiljeni dati ostavke.

Novi skandal dogodio se u najgorem mogućem trenutku, jer visoka delegacija Uefe upravo ovaj tjedan provodi detaljnu inspekciju talijanske kandidature za domaćina Europskog prvenstva 2012.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!