Nogomet

Dinamo - Šibenik: Obrana propusnija od terena

Tomislav Pacak, Dario Dodić • petak, 04.08.2006.

Pravo jesensko vrijeme dočekalo je nogometaše Dinama i Šibenika u drugom kolu HNL-a. Oblaci koji su se nadvili nad Zagrebom proteklih dana otvorili su se neposredno prije utakmica, a nije se radilo o klasičnom ljetnom pljusku koji traje 15 minuta već gustoj kiši koja je smetala igračima tijekom cijele utakmice. Po takvom vremenu nije se mogla pružiti posebno kvalitetna igra, no zanimljivosti i prije svega golova, nije nedostajalo. Na kraju atraktivne utakmice Dinamo je slavio s 4:3, zasigurno teže nego što se očekivalo. Osim igrača, koji su se borili po uvjetima koji su bili prigodniji za vaterpolo, treba pohvaliti i BBB koji se nisu skrivali ispod tribine već su svoju momčad bodrili po najvećem pljusku, a podrška nije prestajala tijekom svih 90 minuta. Iako je vrijeme bilo nemilosrdno kroz cijeli susret, drugo poluvrijeme bilo je značajno bolje i zanimljivije od prvog u kojem se prvih pola sata nije događalo - ništa.

Slika 6 od 6.
Foto: Davor Sajko

Dinamo je u susret protiv novog prvoligaša ušao kao veliki favorit, no bilo je dovoljno faktora koji su sugerirali puno neizvjesniju utakmicu nego što bi to po kvaliteti sastava trebala biti. Bilo je jasno da su Modri mislima daleko od HNL-a, a i trener Josip Kuže razmišljao je o Arsenalu pa je odlučio odmoriti Buljata i Modrića, nakon što je protiv Ekranasa odmarao Eduarda, Mamića, Vugrinca, Čalea i Etta. Nažalost po Dinamovog trenera (koji je vođenje utakmice prepustio suradnicima jer je gledao dvoboj AZ-a i Arsenala), nije mu baš sve išlo po planu, jer uz kombinaciju lošeg vremena, nemotiviranosti njegovih igrača i disciplinirane igre Šibenika, Dinamo je teško lomio otpor žilavih gostiju u prvom dijelu.

Slika 5 od 5.
Foto: Davor Sajko

Šibenčani su postavili vrlo dobar blok ispred svog gola, Dinamo usprkos silnom posjedu lopte nije bio ni blizu pogotka skoro pola sata. Štoviše, sve do 27. minute i pogotka Etta Dinamo nije složio niti jednu priliku pred golom Šibenika. Ipak, prvaci su svoju priliku dočekali i odmah je iskoristili. Etto je s 20-ak metara potegnuo i pogodio u suprotni donji kut za 1:0 Dinama, puno teže nego što se moglo očekivati.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Taj pogodak otvorio je utakmicu pa smo do kraja prvog dijela gledali puno zanimljiviji nogomet. U 30. minuti Eduardo je mogao udvostručiti prednost Dinama, prošao je kroz trojicu čuvara, a potom s 13-14 metara puca pored desne vratnice. I onda - šok za 2000 navijača Dinama. Visoka lopta preletila je Drpića koji je upisao još jednu krivu procjenu u dresu Dinama, Rukavina se sam spustio prema Turini i sigurno ga prevario za 1:1.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Vugrinec je u 39. minuti pogodio "živi zid", a potom je stigla najlošija vijest za Kužea - "Vuga" se uhvatio za zadnju ložu i morao je izaći iz igre. Osim što je morao "potrošiti" Modrića kojeg je htio odmoriti, Kuže sada mora brinuti i zbog ozljede Vugrinca, uoči Arsenala - to je posljednje što je trebalo Dinamovom treneru.

Ulazak Modrića donio je živost u igru Dinama, omaleni veznjak odmah je napravio nered u obrani Šibenika, ali njegov udarac prema golu u mrežu nije uspio skrenuti Eduardo. Dinamov napadač potom je lijepo ubacio za Vukojevića koji je ostao sam na lijevoj strani, ali ovaj glavom puca vrlo loše. To je bila i posljednja prilika u prvom dijelu, koje nije moglo oduševiti nikoga, osim eventualno 10-ak navijača Šibenika koji su došli dati potporu svom klubu.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Iako se vrijeme nije promijenilo, u drugom poluvremenu vidjeli smo puno zanimljiviju utakmicu. Eduardo je bio posebno odlučan u namjeri da zabije gol, u 50. minuti ciljao je s 12-ak metara u suprotni kut, ali zamalo promašuje. Ipak, dvije minute kasnije Dinamov napadač bio je nemilosrdan - primio je loptu na 20-ak metara od gola, okrenuo je čuvara i krenuo prema golu. Slavica mu je izašao u susret, a Eduardo ga je brazilski mekim udarcem lako matirao.

Slika 4 od 4.
Foto: Davor Sajko

U 60. minuti Eduardo je prošao po lijevoj strani, ubacio u sredinu gdje snažno puca Vukojević i pogađa stativu. U tim trenucima teren je već postao nemoguć za normalnu igru, lopta je zastajala u velikim lokvama vode. Ipak, ni to nije spriječilo eurogol Dinama u 62. minuti. Buljat je okretao čuvare na 30-ak metara od gola, dodao kratko do Modrića koji fantastično puca s 25 metara i pogađa gornji desni kut gola Slavice.

No, Šibenik se nije samo tako predao. U 67. minuti Rukavina je ostao sam na 8 metara s desne strane i lijepo pogodio suprotni kut za 3:2. Eduardo je u 85. minuti još jednom pokazao klasu, pobjegao je obrani Šibenika i potom poslao laganu loptu pored Slavice, no bilo je dovoljno jako da se lopta dokotura do gola za 4:2.

Još jednom su Šibenčani pokazali karakter, nisu odustali, u 87. minuti opet je zaspala Dinamova obrana što koristi njihov Da Silva i postiže pogodak za 4:3. Do kraja su Šibenčani imali i priliku za izjednačenje, ali Dinamo se spasio, tri nova boda su na kontu, što je na kraju i - najvažnije.

Ipak, pet dana prije Arsenala Dinamova obrana ne djeluje spremno i tu će zagrebačka momčad morati značajno napredovati...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!