Nogomet

Dinamo - Auxerre: Ima veze ako gube

Tomislav Pacak, Dario Dodić • četvrtak, 14.09.2006.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Loša klupska jesen hrvatskih predstavnika nastavila se i u prvoj utakmici 1. kola Kupa Uefa. Hrvatski prvak, zagrebački Dinamo, kod kuće je izgubio od Auxerrea s 1:2 te ga u uzvratu čeka izrazito težak zadatak želi li proći u grupni dio natjecanja. Maksimirske tribine bile su do kraja ispunjene, BBB su bili u najboljoj formi ove jeseni, ali igrači ih nisu znali nagraditi. Utakmica je mogla otići i u drugom smjeru da Eduardo nije započeo s dva kobna promašaja, nakon toga Auxerre je kvalitetnom, prije svega discipliniranom i organiziranom igrom došao do vrlo povoljnog rezultata.

Huk s prepunih tribina Dinamo nije znao pretočiti u veći pritisak na početku utakmice. Prvo poluvrijeme donijelo je vrlo izjednačen nogomet - Dinamo će dugo žaliti za dvije prigode Eduarda, dok je Auxerre jednu od tri prilike iskoristio i zahvaljujući slaboj intervenciji Turine zaključio prvi dio golom koji može presuditi ovaj ogled.

Kako su tribine krenule uraganski, tako je pokušao i Dinamo, igralo se prvih 10 minuta više na polovici gostiju, ali slabo je vezna linija kombinirala, preslabo da bi Fabien Cool došao u veću opasnost. Ipak, u dvije minute Dinamo je stigao do dvije prilike za kojima će možda dugo žaliti. U 11. minuti Buljat je nabacio u sredinu, lopta se odbila od Vugrinca, a s 11 metara Eduardo silovitim volejem šalje loptu u gredu; radilo se zaista o centimetrima, da je bilo samo malo sreće lopta bi se odbila u gol.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Minutu kasnije Eduardo je imao idealnu šansu za vodeći pogodak, no izabrao je potpuno krivo rješenje. Kombinirali su Modrić i Vugrinec, potonji je lijepo uposlio Da Silvu koji izlazi sam pred Coola i pokušava ga prevariti lobom, no francuski vratar lako je pokupio tu loptu.

Činilo se da bi Dinamo nakon toga mogao nastaviti s još jačim pritiskom, no Auxerre je primirio "modre" discipliniranom i dobro organiziranom igrom. U 13. minuti Cheyrou je dobro nabacio iz slobodnog udarca, Pedretti kasni za jedan korak, a Turina odbija u korner. Nakon toga uslijedilo je pola sata 'bonace', igralo se između dva šesnaesterca bez opasnosti po bilo koji gol. Od Kužea toliko hvaljena plava kombinatorika nije uspijevala stvoriti kontinuirani pritisak, uglavnom su kombinirali Agić i Cvitanović, a to dakako nije moglo biti previše opasno za Auxerre. Prilično nevidljiv bio je Modrić, Etto i Buljat također su bili ispod uobičajenih izdanja, pa se Auxerre lako nosio s takvim Dinamom, iako ni Francuzi nisu pokazali previše prema naprijed.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Bar ne do 43. minute kada su potpuno iznenađujuće gosti stigli do vodstva, praktički iz 'ničega'. Auxerre je krenuo u kontru, lopta je stigla do Jelena kojeg nije nitko pokrivao, pa je Poljak povukao par metara i odapeo s 25 metara s desne strane te pogodio mrežu Dinama za 0:1. Iako je udarac bio vrlo jak, gol definitivno ide i na dušu vratara Turine, lopta mu je prošla 'kroz glavu'.

Minutu kasnije Pedretti je s crte počistio loptu nakon Buljatevog udarca glavom, a Auxerre umalo na odmor odlazi s 2:0 - odigrana je nova kontra, Jelen spušta glavom Niculaeu koji puca nisko s lijeve strane, ali Turina brani. Samo 45 minuta bilo je dovoljno da se promjeni atmosfera na Maksimiru, zavladala je zabrinutost - može li Dinamo preokrenuti neugodnih 0:1 i otići u Auxerre bar s nekakvom prednošću.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Dinamo je otvorio drugi dio blagom inicijativom. U 51. minuti Ćorluka je pokušao glavom (iznad gola), a solidnu priliku u 54. minuti propušta Vugrinec - Etto je pobjegao po desnoj strani i ubacio na drugu stativu gdje Vuga pokušava klizećim startom, no Cool dobro pokriva prvi kut i izbija u korner. Lako je moglo biti 0:2 u 55. minuti - Kahlenberg je dobro odigrao za Jelena (kasni slabi Cvitanović, poljski napadač opet oštro puca, a Turina skreće težak udarac u stativu.

Niculae je u 67. minuti pokušao s 18 metara, Turina je opet na mjestu, a minutu kasnije Maksimir je eksplodirao. Nakon puno odbijanaca u šesnaestercu Eduardo je pospremio loptu u gol, nada se naglo vratila u Maksimir kojim se opet zaorilo "Dinamo, Dinamo". Nažalost, nada je dugo trajala, Auxerre je brzo vratio rezultat na svoj mlin. Iz duela Pedrettija i Buljata lopta se neočekivano odbila prema Niculaeu koji je usamljen na 11 metara - rumunjski napadač ne griješi, zabija loptu u gornji desni kut za 2:1 što se na koncu pokazalo kao konačan rezultat.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Drugi Auxerreov gol splasnuo je Dinamov entuzijazam, "modri" mogu biti i sretni što je na kraju ostalo samo 1:2 jer su Francuzi imali i nekoliko dobrih šansi za povećanje vodstva. U 77. minuti Jelen je s desne strane ušao u sredinu i opalio s 20 metara, ovoga puta neprecizno. Centimetri su u 87. minuti dijelili kapetana gostiju, Cheyroua, od novog pogotka, s 20-ak metara gađao je suprotni kut, a lopta je fijuknula par centimetara pored lijeve vratnice.

BBB su još desetak minuta nakon ostali pjevati, iako previše razloga i nisu imali. Auxerre je u Zagrebu slavio zasluženu pobjedu, iako je dakako moglo biti i drugačije da je Eduardo pogodio prve dvije prilike. Ovako, "modre" u gostima čeka izrazito težak zadatak, ali u nogometu je ipak sve moguće. U prva dva 'slavna' dvoboja s Auxerreom Dinamo je imao pozitivan rezultat nakon prvog ogleda pa je ispao, možda sada bude obrnuto...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!