Nogomet

Počinje borba za Euro 2008

Tomislav Globan • utorak, 15.08.2006.

Pomalo u sjeni brojnih prijateljskih ogleda, u srijedu trima utakmicama započinju kvalifikacije za Europsko nogometno prvenstvo koje će u lipnju 2008. održati u Austriji i Švicarskoj. Za 14 otvorenih mjesta borit će se 50 reprezentacija podijeljenih u sedam skupina...

Lopta će s centra najprije krenuti u Tallinnu gdje se sastaju Estonija i Makedonija. Riječ je o utakmici naše skupine kvalifikacija - skupini E. Ambiciozni Makedonci na čelu s novim izbornikom Srečkom Katanecom znaju da, ako se žele upustiti u ozbiljniju borbu za svoje prvo sudjelovanje na velikim natjecanjima, moraju pobijediti. No, Estonci nikako nisu lagan zalogaj, pogotovo ne na svom terenu što su osjetile i mnogo jače reprezentacije od makedonske. Katanec je napravio čudo odvevši Sloveniju na Euro 2000 i SP 2002, s Makedonijom mu to najvjerojatnije neće uspjeti, ali sasvim je sigurno da protiv njegove reprezentacije nitko neće moći unaprijed upisati bodove.

Nedugo nakon završetka utakmice u Tallinnu, počet će borba i u skupini B. Snage će odmjeriti Farski Otoci i Gruzija. S obzirom na konkurenciju u skupini - svjetske prvake Talijane, viceprvake Francuze, četvrtfinaliste Ukrajince i uspjeha gladne Škote, ove će dvije reprezentacije sasvim sigurno igrati podređenu ulogu. Njihova međusobna utakmica stoga neće biti od prevelikog značaja za rasplet borbe za prva dva mjesta u skupini B.

Kvalifikacijsku večer zaključit će u Bruxellesu reprezentacije Belgije i Kazahstana. Potonjima je ovo debi u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo jer su članom UEFA-e postali tek 2002. godine što je bilo prekasno da se uključe u utrku za Euro u Portugalu. Nekada stalan sudionik Svjetskih i Europskih prvenstava - Belgija, propustila je posljednja dva velika summita u Portugalu, odnosno Njemačkoj, a na putu k Austriji i Švicarskoj stoji joj izuzetno neugodna skupina A. Uz jake Portugal, Poljsku i Srbiju, tu su i Finska, Armenija, Azerbajdžan i već spomenuti Kazahstan, koji su sve samo ne ugodni protivnici, pogotovo na domaćem terenu. Ovo je ujedno i jedina skupina u kojoj se natječe čak osam reprezentacija i svaka će momčad morati odigrati po 14 utakmica što im ne ostavlja gotovo nimalo prostora za prijateljske utakmice i provjere.

Kvalifikacije za Euro 2008, 16. kolovoza 2006.

Skupina A
Belgija - Kazahstan

Skupina B
Farski Otoci - Gruzija

Skupina E
Estonija - Makedonija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!