Nogomet

Tko će zaustaviti Barcelonu?

Marko Kljaić • petak, 25.08.2006.

Ovu nedjelju, 27. kolovoza, počinje jedna od najjačih i najuzbudljivijih svjetskih nogometnih liga - španjolska La liga de Futbol Profesional. Nogometna liga u kojoj su igrali i u kojoj igraju najzvučnija svjetska imena: Puskas, Maradona, Šuker, Romario, Zidane,Figo, Ronaldo, Ronaldinho i brojni drugi. Glavno pitanje cijele španjolske i svjetske nogometne javnosti glasi: Tko će zaustaviti Barcelonu?

Kao i prije početka svake sezone najviše se priča o odlascima i dolascima igrača u klubove. U tome najviše napreduju dva najbogatija kluba: Barcelona i Real Madrid. Ta dva nogometna velikana najviše su se i okoristila izbacivanjem Juventusa iz Serie A, čime je počela rasprodaja najboljih Juventusovih igrača. No, još prije završetka prošle sezone glavna vijest je bila odlazak jednog od najvećih nogometaša svih vremena - Zinedinea Zidanea. Francuski virtuoz napustio je Real iz Madrida bez lovorike u oproštajnoj sezoni.

Što se tiče utrke za naslovom najbolje momčadi u novoj sezoni Primere, Barcelona je najveći favorit. Trener Frank Rijkaard ojačao je svoju momčad samo četvoricom igrača. Smatra da će to biti dovoljno za osvajanje svih šest(!) titula koje mogu osvojiti ove sezone. Iz Juventusa je doveo Liliana Thurama i Gianlucu Zambrottu, dvojac koji će sigurno ojačati Barcin zadnji red. Za poziciju u vrhu napada umjesto Henrika Larsonna konkurirat će novopridošli Eidur Gudjohnsen, te povratnik u momčad iz Seville, Argentinac Saviola. Prema igrama iz prošle sezone, Kamerunac Samuel Eto'o ima osigurano mjesto u prvoj momčadi. Najbolje igre svi očekuju od dvojice mađioničara iz veznog reda. Prvi je novi mali zeleni - Lionel Messi, a drugi je Ronaldo de Assis Moreira - Ronaldinho. Ronaldinho nije blistao na prošlom svjetskom prvenstvu, ali u prve dvije utakmice španjolskog Suprekupa pokazao je da je i dalje najbolji igrač svijeta.

Najveći konkurent Barceloni za osvajanje naslova bit će Real iz Madrida. Iz talijanskog Juventusa su "dovedeni" trener Fabio Capello, obrambeni igrač Fabio Cannavaro, te igrač veznog reda Emerson. U Madridu se nadaju da će Cannavaro i nizozemski napadač Ruud Van Nistelrooy biti glavne uzdanice u vraćanju naslova prvaka države na Santiago Bernabeu. U tome će im svakako pomoći i Mahamadou Diarra, pojačanje iz Lyona. Kapetan momčadi Raul je u svom zadnjem razgovoru za javnost obećao najvjernijim navijačima da će u ovoj sezoni imati mnogo razloga za zadovoljstvo. Zbog mnogobrojnih kritika koje stižu u zadnjih godinu dana na njegov račun, klub će najvjerojatnije napustiti veliki Brazilac Ronaldo. Priča se da je njegov prelazak u AC Milano već gotova stvar. No, bilo kako bilo, Real će ove sezone ozbiljno raditi na tome da po 30. puta stavi naslov najbolje španjolske nogometne momčadi u svoje vitrine.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Teško da će neka druga momčad ove sezone uzeti naslov, no od ekipa koje će ozbiljno puhati za vrat Barceloni i Realu moramo izdvojiti četiri. To su Valencia, Sevilla, Atletico Madrid i Villarreal. Valencia C.F. je od samih početaka španjolske nogometne lige u samom vrhu. Do sada su osvajali prvenstvo šest puta i od toga dva puta u ovom stoljeću - 2001/02 i 2003/04. Na vječnoj listi najuspješnijih u nacionalnom prvenstvu po osvojenim bodovima nalaze se na četrvtom mjestu iza Reala, Barcelone i Athletica iz Bilbaa. Ove sezone su pojačali svoje redove s nekoliko zvučnih imena. Asier del Horno se vratio u domovinu nakon kratkog izleta u londonskom Chealseju. Iz Engleske, točnije iz Liverpoola, doveden je i Fernando Morientes. U napadu će mu društvo raditi prvi strijelac Valencije u prošloj sezoni David Villa Sanchez. Još jedan Talijan odlučio je nastaviti karijeru na Pirinejima. To je bivši igrač Fiorentine Stefano Fiore. U ovog veznjaka trener Quique Flores polaže mnogo nade. Zadnje pojačanje u redovima Šišmiša je Joaquín Sánchez Rodríguez. Ovaj vezni igrač je stigao iz Betisa za nevjerojatnih 24 milijuna eura! Da li će uloženih 50 milijuna eura na pojačanja biti dovoljni za osvajanje naslova prvaka saznat ćemo nakon odigranih 38 kola.

Žuta podmornica iz Villarreala tek je osmu sezonu u društvu najboljih. Od 1998. kada su ušli u prvu ligu, pa do ove sezone još niti jednom nisu uspjeli osvojiti naslov prvaka. Najveći uspjeh su postigli u sezoni 2004/05 kada su zauzeli treće mjesto. Glavno pojačanje u novoj sezoni ih je već prije početka ostavilo na cijedilu. Naime, bivši igrač londonskog Arsenala Robert Pires ozlijedio je ligamente koljena i neće moći igrati slijedećih šest mjeseci. S obzirom da je istu ozlijedu zaradio i obrambeni igrač Gonzalo Rodriguez, može se reći da nova sezona za Villarreal nije baš najbolje počela. Trenera Pellegrinija može tješiti da je kostur momčadi ostao isti i da će pod vodstvom Juana Romana Riquelmea biti jedan od favorita za osvajanje naslova. Turčin Nihat Kahveci biti će velika pomoć Diegu Forlanu u vrhu napada.

Nogometni klub koji je prošle sezone iznenadio europsku javnost osvajanjem Kupa Uefe, FC Sevilla, mogla bi iznenaditi i španjolsku javnost osvajanjem prvaka države. Iako se nisu pojačali nekim velikim imenima, šanse su im dosta velike da iznenade sve ostale i osvoje svoj drugi naslov u klupskoj povijesti. Najveća snaga i prednost ove momčadi je snaga kolektiva. To je momčad koja ima najviše igrača iz svoje omladinske škole i koja je već nekoliko godina na okupu. Pojačani Christianom Poulsenom iz Schalkea i Andreasom Hinkelom iz Stuttgarta, mogli bi bit hit prvenstva.

Da postoji veliki interes španjolskih sponzora za klupski nogomet dokaz je i drugi madridski klub. Atletico je potrošio mnogo novca na pojačanja prije početka sezone. Iz Osasune je doveden trener Aguirre, obrana je pojačana Seitaridisom, Perniom i Ze Castrom. Najzvučnija pojačanja u redovima Madrižana su Portugalac Costinha, koji je stigao iz moskovskog Dinama te Mista, napadač španjolske nacionalnosti koji je pristigao iz Valencie. No, najveća zvijezda ove momčadi je i dalje mladi napadač "ubojitog nagona" - Fernando Torres. Torres će i ove sezone svojom brzinom i preciznošću izluđivati gotovo sve obrambene igrače i golmane u ligi.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Od ostalih momačadi koje će se boriti za mjesto u Europi treba spomenuti Deportivo, Betis, Osasunu i potencijalno iznenađenje prvenstva Real iz Zaragoze. Momčad iz Zaragoze je dovela nekoliko pojačanja od kojih su najpoznatiji veznjaci D'Alessandro iz Wolfsburga i Pablo Aimar iz Valencije. Trener Deportiva, Caparros dobio je na raspolaganje 14 novih igrača, te još četvoricu iz mlade momčadi. S obzirom na brojne igračke promjene, Deportivu će primarni cilj biti plasman u Kup UEFA-e. Klub Real iz Betisa, koji je zadnji puta bio prvak u sezoni 1934/35, biti će oslabljen neigranjem Joaquina, tako da će osvajanje pozicije koja vodi u Europu za njih biti veliki uspjeh. Prošlogodišnji hit prvenstva, Osasuna uglavnom je sačuvala glavne igrače, tako da će i ove godine predvođena Savom Miloševićem pokvariti račune mnogima.

Kao što će i biti neizvjesna borba za naslov najboljeg, tako će i nekoliko klubova voditi tešku borbu za ostanak u elitnom društvu. Prije svega to su novopridošle momčadi Levante, Gimnastic Tarragona i Recreativo Huelva. S njima će u borbu za ostanak sigurno i Racing Santander, koji je zadnjih nekoliko godina zamalo ispao iz elitnog društva.

Španjolska liga je uz engleski Premiership definitivno najatraktivnije klupsko nacionalno prvenstvo na svijetu. Uz brojne svjetske zvijezde kao što su Ronaldinho, Messi, Torres, Eto'o, Cannavaro čeka nas uzbudljiva i neizvjesna sezona u kojoj ćemo uživati u sjajnim predstavama. Ove godine u prvoj španjolskoj ligi neće biti hrvatskih nogometaša, no to sigurno neće smetati brojnim ljubiteljima nogometa u Hrvatskoj da na našim stranicama saznaju najvažnije vijesti i aktualne rezultate iz la Primere. Pred nam je 38 uzbudljivih kola koja će nam donijeti mnogo atraktivnih utakmica, prekrasnih pogodaka, a na kraju sezone i odgovor na pitanje iz naslova: Tko će zaustaviti Barcelonu?

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!