Nogomet

Izrael neporažen iz Moskve, Makedonci slave Nikoloskog

Petar Plevnik, Ivan Milatić • subota, 07.10.2006.

U prvom susretu skupine E, Izrael je uspio neporažen napustiti Moskvu, odigravši 1:1 sa Rusijom, dok je u drugom večerašnjem susretu veliki pothvat napravila Makedonija, koja je sa Engleskom u Manchesteru odigrala 0:0...

Rusija - Izrael: Sreća okrenula leđa Hiddinku

Nakon što su na otvaranju kvalifikacija izgubili dva boda protiv Hrvatske, Rusi su i u drugom domaćem susretu prosuli nova dva boda te su nakon samo dva odigrana kola došli u dosta nezgodnu situaciju. A bolji početak današnjeg susreta teško da je mogao poželjeti i sam Guus Hiddink. Već nakon pet minuta igre Aršavin je udarcem sa 10-ak metara doveo Ruse u vodstvo, na oduševljenje nešto više od 20 000 domaćih navijača.

I u nastavku susreta Rusi su dominirali, propustili nekoliko izglednih prilika, dok su se Izraelci uglavnom orijentirali na protunapade. Upravo iz jednog takvog, u 84. minuti, Izrael je i došao do izjednačenja, nakon što je igrač koji je ušao u poluvremenu, Ben Shushan, najbolje reagirao na odbijenu loptu Akinfejeva, donijevši svojoj momčadi veliki bod.

Engleska - Makedonija: Englezi u šoku

Ono čemu se gotovo nitko nije nadao ipak se dogodilo; Makedonija je uspjela osvojiti bod na Old Traffordu odigravši protiv Engleza bez pogodaka. Propustili su izabranici Stevea McClarena brojne izgledne prigode a Gary Neville i Steven Gerrard pogodili su stative.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Čovjek utakmice makedonski vratar Jane Nikoloski, inače igrač koprivničkog Slaven Belupa, na čudesan je način zaustavio udarce Franka Lamparda u 41. i 47. minuti te Petera Croucha u 58. minuti. No imali su i Makedonci jednu kolosalnu prigodu, ali udarac glavom Igora Mitrevskog u 56. minuti završio je centimetar, dva udaljen pokraj gol crte. Osim rezultata još jedna dobra vijest za hrvatskog izbornika Bilića jest i činjenica da će dvoboj u Zagrebu propustiti Steven Gerrard zbog parnih žutih kartona.

Sve je za Engleze pošlo po zlu u Teatru snova još prije prvog zvižduka Markusa Merka. Zbog problema s leđima Rio Ferdinand svoje je mjesto u početnoj postavi morao prepustiti kapetanu Tottenhama Ledleyu Kingu.

Makedonci su od samoga početka bili ravnopravni a nakon 10 minuta prvi test domaćoj obrani zadao je Goran Pandev no njegov je udarac pogodio vanjski dio mreže.

Utakmica je odigrana u izuzetno visokom ritmu a nakon što je pobjegao Kingu Aco Stojkov sjajno je opalio no Paul Robinson bio je na visini zadatka. Najbolju prigodu Gordi Albion propustio je u 58. minuti kada je Nikoloski na briljantan način obranio udarac glavom Croucha nakon ubacivanja Downinga. Odbijena lopta došla je na nogu Garyja Nevillea, koji je sa samo deset metara uzdrmao stativu.

Nekoliko sekundi po ulasku u igru u 69. minuti napadač Chelsea Shaun Wright-Phillips mogao se proslaviti no sa desetak metara pucao je ravno u sjajno postavljenog Nikoloskog. Pet minuta prije kraja opet je inicijator akcije bio Wright-Phillips koji je sjajno uposlio Gerrarda a Liverpoolov kapetan odapeo sa 22-23 metra, no njegov udarac odsjeo je na spoju stative i prečke, a posljednju prigodu u sudačkoj je nadoknadi propustio Peter Crouch.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!