Nogomet

Raspoloženi Otočani, Hrvati praznih ruku

Zoran Zdelar, Petar Plevnik • četvrtak, 02.11.2006.

Večerašnje susrete drugog kola Kupa Uefa po skupinama obliježile su momčadi sa Otoka, koje su zabilježile sve četiri pobjede, od kojih posebno treba izdvojiti minimalno slavlje Newcastlea u Palermu te pobjedu Blackburna nad Baselom od 3:0...

Skupina A: Livorno spasio bod, Pršo izborio penal

Partizan unatoč početnom vodstvu nije uspio osigurati sva tri boda u utakmici na svom terenu. Bili su domaćini u Beogradu prilično nadmoćniji u susretu s talijanskim predstavnikom Livornom. To potvrđuje i podatak da je čak 16 udaraca upućeno prema vratima Amelije. Vrata Livorna su tijekom većeg dijela susreta bila pod pravom opsadom, no njihov vratar popustio je tek nakon 70 minuta igre, kada je pogodak postigao Miroslavljević s lijeve strane kaznenog prostora. Livorno nije puno prijetio, no zato su iz prvog udaraca na vrata Partizana postigli pogodak izjednačenja u 88. minuti i tako se ipak u Italiju neće vratiti praznih ruku svojim navijačima. Strijelac - vratar Amelia glavom nakon slobodnog udarca. Zbog ozljede Dario Knežević nije konkurirao za nastup.

Škotski Rangers uspio je već na samom početku utakmice stići do vodstva protiv Maccabi Haife.. Prvi se u listu strijelaca na Ibroxu upisao Španjolac Nacho Novo u 5. minuti. U nastavku drugog poluvremenu, pružila se Rangersu prilika za povećanje vodstva. Bivši hrvatski reprezentativac Dado Pršo je u 48. minuti izborio jedanaesterac, ali Boyd tu priliku ne realizira i tako Škoti ostaju na minimalnoj prednosti. No, kad neće iz prvog pokušaja, hoće iz drugog. U 89. minuti jedanaesterac je izborio i Ferguson, a ovog puta uspješni realizator bio je Adam. Pršo je igrao sve do 66. minute, kada je zamijenjen Buffelom, a osim što je izborio najstrožu kaznu, pretrpio je niz prekršaja, ali isto tako ih je i sam napravio nekoliko za što je u 57. minuti i kažnjen žutim kartonom.

Partian - Livorno 1:1, Rangers - Maccabi Haifa 2:0

Skupina B: Dinamo s devetoricom do pobjede, Brugge potopljen u Londonu

Nije belgijski Club Brugge uspio napraviti iznenađenje na gostovanju u Londonu kod ipak objektivno nešto snažnijeg Tottenhama. No, Brugge je nagovijestio zanimljivu utakmicu. Nakon 14 minute igre stigli su do vodstva kad je Ibrahim s ruba kaznenog prostora zapucao prema Robinsonu, koji je takav udarac teško mogao zaustaviti. Samo tri minute kasnije Tottenham izjednačuje preko Berbatova. Igralo se dalje bez pogotka sve do 63. minute kada Tottenham dolazi do prednosti. Keane je bio strijelac, a Berbatov ovog puta asistent. Da je ovo Berbatova večer, potvrđuje u 73. minuti kada potvrđuje pobjedu svojim novim pogotkom. Večeras ni Boško Balaban, iako je odigrao cijeli susret, nije mogao pomoći svome klubu u ostvarivanju boljeg rezultata.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Dinamu u Bukurešt stigao je turski Bešiktaš. Vedran Runje nije imao previše posla. Samo četiri udarca su bila upućena u okvir njegov gola, a od toga dva ih je uspio zaustaviti. Bukureštanski Dinamo, koji nadmoćno korača svojom ligom, stigao je do vodstva u 21. minuti nakon što je Adrian Cristeta pronašao gornji desni kut Runjinog gola s unutarnjeg ruba šesnaesterca. U 58. minuti rezultat poravnava Deivson, koji također precizno gađa u kut gola. U 85. minuti Zan radi prekršaj na Niculescuu u kaznenom prostoru i sudac pokazuje rukom prema bijeloj točki. Porasle su tom sučevom odlukom tenzije na terenu, pa je tako izravni crveni karton dodijeljen Zenu, a drugi žuti karton dobio je Moti. U 87. minuti s 11 metara precizan je bio čovjek koji je jedanaesterac i izborio - Niculescu. U 95. minuti pao je još jedan crveni karton za igrača Dinama. Isključen je Margaritescu.

Tottenham - Club Brugge 3:1, Dinamo Bukurešt - Bešiktaš 2:1

Skupina C: Grasshoppers i Liberec teško stradali

Pravoj golijadi su večeras svjedočili gledatelji u Zürichu. Na žalost domaćih navijača Grasshoppersa, u utakmici su ipak više uživali gostujući navijači. AZ Alkmaar i bez našeg Didulice stigao je do pobjede. U 29. minuti Brazilac Antonio s lijeve strane proigrao je suigrača Mbutea, koji je precizno pogodio donji lijevi kut Sinouhova gola za vodstvo. Bio je to jedini pogodak u prvom poluvremenu, ali zato su se raspucali u nastavku susreta. Samo tri minute nakon početka drugog poluvremena, AZ stiže do izjednačenja preko Arveladzea koji pogađa u sam desni kut.

U 56. minuti AZ dolazi i do vodstva. De Zeeuw je zaslužan za to svojim topovskim pogotkom s udaljenosti od 30 metara. Nisu se tada još uvijek predavali domaćini. Njihov Eduardo pobrinuo da još uvijek ne nestane neizvjesnosti pogotkom u 62. minuti, nakon što mu je loptu u kazneni prostor s desnog boka ubacio Schwegler. Puleni Van Gaala nakon toga preuzimaju kontrolu i nizom od tri pogotka osiguravaju tri boda koja im gotovo jamči prolazak dalje. Mladi Belgijac Dembele vratio je u 78. minuti AZ u vodstvo, a pobjedu su potvrdili pogocima u sudačkoj nadoknadi Martens, te ponovno Dembele.

Teško je Liberec stradao na gostovanju u Portugalu. Iako nije primio najviše pogodaka večeras, ipak je doživio najuvjerljiviji poraz. Braga je, čini se, ipak za klasu snažnija momčad. U vodstvo Bragu je doveo Ricardo Chaves u 30. minuti, a tri minute kasnije već je 2:0. Marcel je prizemnim udarcem svladao Čecha. U 54. minuti vodstvo je još veće, nakon što je s bijele točke nakon dosuđenog jedanaesterca zabio Cesinha. Šlag na tortu dodao je u sudačkoj nadoknadi Gama. Nakon što je u igri proveo tek pet minuta i još u svom euro-debiju postigao je pogodak za konačnih 4:0.

Grasshoppers - AZ Alkmaar 2:5, Braga - Slovan Liberec 4:0

Skupina D: Odense iznenadio Nizozemce

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Heerenveen je na svom terenu pao. S dva pogotka svladao ga je Radivoje Lekic. U posljednjoj minuti prvog poluvremena Lekic je postigao svoj prvi pogodak na asistenciju Ulrika Laursena, koji ga je proigrao kratkim pasom. Nakon što su gosti stigli do iznenađujućeg vodstva nije se puno toga promijenilo u igri i OB stiže do novog pogotka. Ovog puta Lekica je u 60. minuti pogodak postigao s 6-7 metara nakon što je slobodan udarac izveo Bechara. Ovo su prvi euro golovi Lekica u njegovoj karijeri. Cijelu utakmicu za Heerenveen je odigrao povremeni hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić, no bez većeg učinka. U 15. minuti zaprijetio je udarcem OB-ovom vrataru Onyszku, a tijekom susreta pretrpio je i dva prekršaja.

Francuski Lens uspješno je svladao Osasunu uvjerljivom rezultatskom pobjedom od 3:1. Utakmica nije tekla tako glatko, kao što bi to možda završni rezultat sugerirao. U 15. minuti Arunda Dindane je prizemnim udarcem s 16 metara udaljenosti doveo Lens u vodstvo, u kojem su se Francuzi zadržali do prve minute drugog poluvremena utakmice. Tada je Valdo po opalio svom snagom po sredini vratiju Lensa i pogodio. Strijelac prvog pogotka Dindane u svoju statistiku upisao je i izboreni jedanaesterac. U 68. minuti prekršaj je na njemu napravio Javier Flano. Daniel Cousin je preuzeo izvoženje najstrože kazne i precizno pogodio donji desni kut. Osam minuta prije kraja regularnog dijela utakmice, Lens potvrđuje pobjedu preko Boukarija. Bila je to iznimno nezanimljiva utakmica za gledatelje, unatoč što su pala četiri pogotka, akcija na terenu nije bilo previše. Svaki udarac upućen prema vratima, ujedno je bio i pogodak na ovom susretu!

Heerenveen - Odense 0:2, Lens - Osasuna 3:1

Skupina E: Blackburn u 15 minuta, Wisla pred oproštajem

Ovosezonske dobre igre u francuskom prvenstvu, Nancy je nastavio i na europskoj sceni. U svojem prvom susretu u grupnoj fazi francuska je momčad sa 2:1 svladala Wislu iz Krakow, nanijevši Poljacima i drugi poraz iz dva susreta. Domaćini su u vodstvo došli u 10. minuti preko Kima, da bi za goste izjednačio Brozek u 31. minuti. 10. minuta, ovaj put nastavka, ponovno je bila kobna za Poljake, budući da domaćini pogotkom Berenguera dolaze do drugog pogotka. Nadu gostima drugim žutim kartonom u 68. minuti uništio je Varga, tako da Wisli uoči nastavka natjecanja ostaju simbolični izgledi.

Slično kao i Nancy ponaša se i Blackburn. Dobre igre u Premiershipu engleska je momčad preslikala i u Europi, upisavši u svom drugom nastupu u skupini i drugu pobjedu. Nakon slavlja u Krakowu, Blackburn je ovaj put slavio na domaćem travnjaku, svladavši na polupraznom Ewood Parku Basel sa 3:0. Švicarci su se odlično držali sve do posljednjih 15 minuta, kada kreće uragan domaćih. Najprije Tugay u 75. minuti dovodi domaće u vodstvo, da bi u posljednje dvije minute gosti kapitulirali još dva puta. U 89. mrežu švicarskog viceprvaka pogodio je Jeffers, a minutu kasnije McCarthy, za na kraju uvjerljivih 3:0. Svih 90 minuta u redovima gostiju odigrao je Mladen Petrić, dok je Ivan Rakitić zamijenjen u 55. minuti.

Blackburn - Basel 3:0, Nancy - Wisla 2:1

Skupina F: Waregem nezaustavljiv, iskupljenje Ajaxa

Nakon što je u prvom kolu u Beču uvjerljivo svladao Austriju, belgijski Waregem nastavio je sa sjajnim igrama, došavši protiv praške Sparte do nove pobjede. Domaćini su sjajno otvorili susret te su već nakon 17 minuta igre, pogocima Roussela i Meerta došli do 2:0. Potvrda pobjede domaćeg sastava stigla je u 63. minuti autogolom Repke, da bi gosti do kraja susreta ipak došli do počasnog pogotka, preko Lustrinellija u 85. minuti.

Ajaxovim navijačima posljednja domaća europska utakmica njihovog kluba nije ostala u lijepom sjećanju, budući da im je FC Kobenhavn sred Arene zalupio vrata Lige prvaka. Ako je suditi prema prvom nastupu, Kopljanici su odlučili iskoristiti Ligu Uefe kako bi bare malo oprali gorak okus neulaska u Ligu prvaka. Bečka austrija iz Amsterdama je ispraćena sa lakih 3:0. Listu strijelaca u 35. je minuti otvorio Huntelaar, da bi u nastavku susreta, domaćini u samo tri minute poentirali još dva puta. Najprije je na 2:0 povisio Manucharyan u 65., da bi konačnih 3:0 postavio ponovno Huntelaar u 68. minuti. U porazu gostiju svih 90 minuta odradio je Mario Tokić.

Zulte Waregem - Sparta 3:1, Ajax - Austria 3:0

Skupina G: Panathinaikosu odgovara Europa, novi remi Rapida

Prvi na terene od svih danas su u Tel Avivu istrčali domaći Hapoel te gosti iz Rumunjske, bukureštanski Rapid. Iako su domaćini dva puta imali vodstvo, gosti nisu dopustili Hapoelu da dođe do prve pobjede u grupi te su nakon domaćeg boda protiv PSG-a i drugi put odigrali neriješeno. Strijelci za domaćine Barda u 10. i Badir u 33, za goste Zicu u 14. i Buga u 54. minuti.

Za razliku od loših nastupa u grčkom prvenstvu, čini se kako igračima Panathinaikosa puno bolje leže nastupi u Europi. I u svom drugom nastupu u grupnoj fazi natjecanja, PAO je zabilježio pobjedu. Nakon 2:0 protiv Hapoela na domaćem terenu, zeleni su večeras slavili na neugodnom gostovanju u Češkoj, svladavši Mladu Boleslavu sa 1:0. Sva tri boda momčadi iz Atene, za koju je u prvih 11 nastupio samo Igor Bišćan, donio je Salpingidis u 64. minuti.

Hapoel Tel Aviv - Rapid Bukurešt 2:2, Mlada Boleslav - Panathinaikos 0:1

Skupina H: Newcastle osvetio West Ham, remi u Vigu

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Sve dobro što su napravili u svom prvom susretu u skupini, odnijevši sva tri boda iz Frankfurta, igrači Palerma prosuli su večeras na domaćem terenu. Bodove sa Siclije odnio je Newcastle United, osvetivši tako ispadanje West Hama u kvalifikacijama za ovo natjecanje. Do sva tri boda u svom prvom nastupu u skupini H svrake su došle zahvaljujući pogotku Španjolca Luquea u 37. minuti.

Drugi debitant iz skupine H nije bio te sreće. Naime, Celta je u Vigu dočekala Eintracht iz Frankfurta, koji Galiciju napušta sa povoljnih 1:1. Iako su domaćini u vodstvo došli već u 11. minuti preko Perrere, njihova radost trajala je samo pet minuta, kada Huber poravnava na 1:1. Iako su domaćini imali više od igre, gosti su uspijeli izdržati sve španjolske napade te su uz malu pomoć suca, koji je domaćinima poništio regularan pogodak, došli do vrijednog boda.

Palermo - Newcastle United 0:1, Celta Vigo - Eintracht Frankfurt 1:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!