Nogomet

Hrvatska među najboljima

Tomislav Globan • petak, 13.10.2006.

Sjajni rezultati Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, kao i dosadašnji uspjesi u borbi za Euro 2008 doveli su našu reprezentaciju trenutno u sjajan položaj pri budućem ždrijebu kvalifikacija za SP 2010, odnosno završnog turnira Eura 2008...

Kako u klupskom, tako i u reprezentativnom nogometu postoji sustav koeficijenata zemalja koji služi za raspoređivanje država u jakosne skupine prilikom ždrijeba. Za razliku od kompliciranog, nepravednog i manipulacijama sklonog sistema kojeg Fifa prakticira za ždrijebove skupina završnih turnira Svjetskih prvenstava, Uefin sistem rangiranja zemalja za kvalifikacije i završne turnire Europskih prvenstava je transparentan, jednostavan i pravedan.

Uefa tako u obzir uzima isključivo rezultate u utakmicama posljednja dva kvalifikacijska ciklusa (za SP 2006 i za Euro 2008). Koeficijenti se računaju vrlo jednostavno. Naime, ukupan broj osvojenih bodova dijeli se sa ukupnim brojem odigranih utakmica. U kalkulaciju ne ulaze utakmice dodatnih kvalifikacija, prijateljske utakmice, kao ni utakmice na završnim turnirima Svjetskih i Europskih prvenstava.

Konkretno, trenutni hrvatski koeficijent izračunali bismo ovako:
- zbrojimo broj osvojenih bodova u kvalifikacijama za SP 2006 (ukupno 24 boda) i broj osvojenih bodova u kvalifikacijama za Euro 2008 (trenutno 7 bodova). 24 + 7 = 31 bod.
- zbrojimo broj odigranih utakmica u kvalifikacijama za SP 2006 (ukupno 10 utakmica) i broj utakmica u kvalifikacijama za Euro 2008 (trenutno 3 utakmice). 10 + 3 = 13 utakmica.
- podijelimo ukupan broj bodova s ukupnim brojem odigranih utakmica, zaokružimo na tri decimale i dobili smo koeficijent Hrvatske. 31 / 13 = 2,385.

Prema tome, svaka utakmica kvalifikacija je jednako bitna. Pobjeda protiv Engleske vrijedi jednako koliko i pobjeda protiv Andore. Samo jedan poraz može smanjiti koeficijent dovoljno da se padne u skupinu niže. Hrvatsku je tako remi s Maltom u prošlim kvalifikacijama koštao prve jakosne skupine za ždrijeb kvalifikacija koje trenutno igramo.

Kada bi danas završile kvalifikacije, Hrvatska bi u ždrijebu skupina Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj bila u odličnoj drugoj jakosnoj skupini. Na prvenstvu Europe u Engleskoj 1996., odnosno Portugalu 2004. oba smo puta bili u trećoj jakosnoj skupini što nam je uvelike otežavalo put do četvrtfinala. Pogotovo se to vidjelo u Portugalu kada smo za protivnike izvukli velikane - Francuze i Engleze.

Paradoksalno, ovoga će puta prva jakosna skupina biti vjerojatno slabija nego ikada. Naime, domaćini turnira po automatizmu su u prvoj jakosnoj skupini, baš kao i branitelji naslova (ako se kvalificiraju). Pošto se u ovom slučaju radi o Austriji i Švicarskoj, odnosno Grčkoj kao aktualnom Europskom prvaku, jasno je da će većina reprezentacija više strijepiti od momčadi iz druge, čak i treće jakosne skupine, nego iz prve.

Što se kvalifikacija za iduće Svjetsko prvenstvo tiče, morat ćemo pričekati Fifinu objavu o broju mjesta koja će na tom turniru pripasti Europi (vjerojatno 14 ili 15) te koliko će momčadi biti u svakoj od kvalifikacijskih skupina. No, znamo da trenutno bolji koeficijent od nas imaju tek Njemačka, Nizozemska i Švedska te Italija kao svjetski prvak, što znači da smo prema dosadašnjim rezultatima u najjačoj jakosnoj skupini.

Nema sumnje da je još dalek put do Europskog prvenstva; konačno, odigrali smo tek četvrtinu utakmica. Možda će netko pomisliti čemu se uopće zamarati u kojoj bismo jakosnoj skupini bili kada još nismo ni blizu osiguravanja plasmana na Euro. Vjerojatno su i u pravu, ne treba trčati pred rudo, već se treba koncentrirati na osvajanje 27 bodova koji su još u igri. Međutim, u vremenu kada nam naš nogomet pruža sve manje veselja i osjećaja ponosa, lijepo je vidjeti da nam je barem reprezentativni nogomet pri vrhu u Europi. Napokon, ima li tome veće potvrde od činjenice da poslovično arogantni i bahati Englezi uoči utakmice u Maksimiru govore kako bi i bod za njih bio velik kao kuća?

Trenutne jakosne skupine za ždrijeb skupina Eura 2008:

1. jakosna skupina:
Austrija (domaćin)
Švicarska (domaćin)
Grčka (branitelj naslova)
Njemačka 3,000

2. jakosna skupina:
Nizozemska 2,625
Švedska 2,571
Hrvatska 2,385
Češka Republika 2,313

3. jakosna skupina:
Srbija 2,286
Engleska 2,286
Turska 2,133
Francuska 2,071

4. jakosna skupina:
Danska 1,933
Bugarska 1,643
Škotska 1,571
Finska 1,500

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!