Ostali sportovi

Odlična karlovačka MTB Kup utrka

Sportnet, BBK Roberta • četvrtak, 31.08.2006.

Dinosaurusi u Karlovcu nisu izumrli. Dapače evoluirali su u BBK T-Rex i održali nam lekciju o pravim stazama za mountain bike. Tehnički izuzetno zahtjevna, kakve bi trebale biti sve naše staze za Kup utrke, s pravim spustovima i usponima kakve viđamo samo na utrkama Svjetskog kupa i Svjetskog prvenstva...

Najvećim dijelom u šumi staza Dubovac kod pivovare u Karlovcu pružila je veliko zadovoljstvo onim pravim natjecateljima i pravim rekreativcima. Organizatoru ne možemo ništa zamjeriti pogotovo stoga što je nakon podosta godina u Karlovcu ponovno održao jednu utrku u mountain bikeu. Doduše neki nenavikli na takve staze jer treniraju na ravnim makadamskim putevima nakon padova bi odustajali dok su drugi koji su i gore prošli nakon pada stisnuli zube i nastavljali s lovom na Slovence i našeg Ukrajinca. Ali ipak je to najbolja ovogodišnja staza pa šta god drugi rekli. Uz to podosta je ličila po obliku i konfiguraciji na stazu Svjetskog prvenstva u francuskom Les Getsu 2004.

Našem Ukrajincu Varvaruku ukupna i Elite pobjeda

Na utrci, usprkos dosta prisutnih Slovenaca, čast hrvatskog mountain bikea branio je i spasio je naš "Istrijan", Ukrajinac Anatoli Varvaruk iz pazinskog Puris – Kamena pobjedom u glavnoj utrci dana, utrci seniora. Onih preostalih sedam slovenskih karlovačkih pobjeda zahvaljujući njemu u raznim natjecateljskim kategorijama ne treba baš previše ozbiljno shvatiti. Ionako je postalo pravilo naših utrka da mi organiziramo, a onda nam dođu susjedi Slovenci i pokupe sva prva mjesta. Na njihovu žalost ovaj puta je naš Toni u kategoriji Elite seniora njima pokazao da je on ipak nekada bio 17. na listi svjetskog mtb kupa. "Poderao" je drugoplasiranog Slovenca Samu Rautera čak za 12 minuta i 46 sekundi.

Standardno dobri su bili Slovenci, ali nismo se niti mi predavali. Treći U23 Simčić Đani iz Tuškanca odpedalirao za čak osam minuta Slovenca Jaku Tančika i malo je nedostajalo i našem Ivici Mesariću iz Orlovog Kruga za isti podvig, samo malih 29 sekundi. Uz sve to iza Tonija Varvaruka u istom krugu utrke završilo je čak devet natjecatelja, a od toga četiri naša i jedan "polunaš". Slovenac Šegina iz pazinskog Puris – Kamena završio je utrku na 10. mjestu iza naših Mesarića, Domjančića i Faragune.

Odličan nastup juniora Crnića

Juniori su nam bili vrlo dobri. Slovenac Roni Srebrić, inače navikao na hrvatske pobjede (pobjede u Hrvatskoj), samo je jednog našeg juniora ostavio za jedan krug. Odličan nastup imao je Tomislav Crnić zauzevši drugo mjesto, a time i pobjedu u CRO Kup utrci. Dobar je bio cijelu utrku koju je poveo, zatim smanjio tempo vidjevši da ne može pratiti Srebrića i tada drugoplasiranoga Marka Kambera iz BGK Tuškanca da bi pred kraj utrke ubrzavanjima iz kruga u krug prema zadnjim krugovima prestigao Marka Kambera koji je zbog prevelikog početnog tempa potpuno posustao te prepustio i treću poziciju Luki Sironoću, članu Pazinskog BK MTB Istra Pazin.

Slika 1 od 2.
Foto: BBK Roberta

Darinki Brešar i Blažu Žnidaršiču pobjede

Kod seniorki je došla ponovo Slovenka Brešar Darinka i u stilu "veni vidi vici" i pobjedila sa 12 minuta prednosti nad našom prvakinjom Vienom Balen, 37 i nešto nad našom viceprvakinjom Ivom Ruszkowskom i sat i nešto nad našom Leom Marot. I sve to u četiri kruga. Ili 16 km i 730 m.

Kadet Blaž Žnidaršič Slovenac iz ljubljanskog UNI Teama bio je za 13 minuta i 26 sekundi brži od sunarodnjaka Jana Mraka. U sjeni malog slovenskog "pripetavanja", odigravala se hrvatska kadetska bitka. Bulić iz labinskog Istra Bikea u nastojanjima da donekle održi ritam sa Slovencima toliko je previše htio da je slomio u predzadnjem krugu zadnji mjenjač te je trčeći došao do četvrtog mjesta, a na veliku radost njegovog "suistrabikera" Šaine koji osim što je bio treći u utrci, ima sada i pobjedu nad Bulićem u CRO Kupu.

Veterani juriš!

Aleksandar "Aco" Kosovelj je u sjeni slovenskog dvoboja dva vetarana, pobjedio u hrvatskom troboju u svojoj mlađoj kategoriji veterana. Gledajući ukupno veterane 1 i 2 tridesetosmogodišnji Slovenac kao "Veteran 1" Igor Cronacchinni pobjedio je daleko starijeg četrdesetšestogodišnjeg Tine Župana iz kategorije "Veterana 2", koji je pak pobjednik svoje kategorije "Veterana 2". Cijelih četiri kruga Aleksandar Aco Kosovelj je vrebao iz prikrajka naše domaće veterane koji su se vozili ispred njega, Kvarnerovca Ilda Gržića i Orlaša iz Vodica Joška Fržopa. Onda je u ulasku u zadnji krugu krenuo u juriš i u cilj ušao kao treći sa nešto manje od sedam minuta prednosti ispred Gržića i preko 34 minute ispred Joška Fržopa. Svi ostali hrvatski veterani su se vozili polako u stilu veterana pa su zaostali krug do dva.

Početnici

U kategoriji onih najmlađih pravih natjecatelja pobjednik je Valiček iz Kvarnera ispred Pazinjana Riga i još jednoga Pazinjana Kišića. Kod onih starijih, Crikveničan Došen je sa 18 sekundi bio brži od Pazinjana Ivančića i 45 sekundi od trećeg Kvarnerovca Vranješa.

Kod onih mlađih početnika koji će tek možda postati natjecatelji jer za sada nemaju licence pobjedio je Lovranac Rumac Josip ispred individualca Jaušovca sa 37 sekundi prednosti i sa 39 sekundi prednosti ispred Crikveničana DeRossia.

Dessardo Luka je pobjednik iste te ali starije kategorije nelicenciranih početnika, a njegov klupski kolega iz Lovrana Vjekoslav Kršanac je u cilj ušao kao drugi nakon 38 sekundi. Treće mjesto odlazi malo sjeveroistočnije od Karlovca, u Jasku sa Ivanom Cvetićem.

Sportaši 1 i sportaši 2

Da mountain bike hvata zamah u Hrvatskoj rekraciji vidjelo se i u Karlovcu jer su u kategorijama Sport 1 i 2 nastupila čak 52 što sportaša, što rekreativca, što onih licenciranih koji pobjedama skupljaju Kup bodove za svoje klubove, što onih nelicenciranih rekreativaca koji su kupili biciklu za gušt.

U te dvije utrke konkurencija je bila "strašna", rekao bi Ivica Kostelić. Od 17 startalih natjecatelja u kategoriji Sport 1, a vozilo se četiri kruga, samo su dva zaostala za krug i tri nisu završila utrku zbog težine staze. Nažalost i tu je jedan pristigli Slovenac trijumfirao. Sašo Rupnik za 15 minuta je bio brži od našeg prvoga "kestenjara" Fabia Randića – BBK Marun Lovran, a Fabio je za 40 sekundi nadmašio Paola Slavića iz BBK Kvarnera.

A tek Sport 2! Od 35 "nabrijanih" bikera samo četiri nisu završili utrku od puna dva kruga i na našu jako veliku sreću među njima i jedan Slovenac. Tko zna što bi bilo da je i on završio utrku. Bolje ne misliti o tome, a kamo li ga spominjati imenom i prezimenom. Svi ostali, 31 natjecatelj toliko su grizli da su svi završili u istom krugu sa pobjednikom, "šišmišem" Turkom Filipom koji ima tek 16 godina. Doduše Filip je samo godinu dana stariji od Pazinjana drugoplasiranog Laria Pastorčića i samo tri godine mlađi od trećeplasiranoga "dinosaurusa" Nevena Maradina – BBK T-Rex. Uz to moramo stvarno napomenuti da je u ovoj utrci prvi Slovenac bio tek 13-oplasirani Žnidaršić Jože i to iz Srećovog, ljubljanskog Uni Teama a tek 20., drugi Slovenac iz Ganeshateama Darko Mlinarić. Dakle tu smo im dali do znanja da ne ide u mountain bikeu sve lako kod nas kada dolaze iz Slovenije sa uvjerenjem da će nas "poderati", uzeti medalje ili pehare i ostale nagrade.

Organizator, karlovački BBK T-Rex popularno nazvani Dinosaurusi, vrlo dobro se potrudio oko organizacije ove treće "fenix" karlovačke utrke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!