Tenis

Krah Robreda, Mauresmo slavila u meču dana

Branimir Korać • utorak, 05.09.2006.

Poznati su svi sudionici četvrtfinala US Opena u konkurenciji tenisačica, te prva četiri četvrtfinalista u muškom turniru. U četvrtom kolu kod tenisača najteži poraz ubilježio je Tommy Robredo kojeg je ponizio Mihail Južnji dok je kod tenisačica u najzanimljivijem meču dana Amelie Mauresmo nadjačala Serenu Williams...

Rafael Nadal ušao je u četvrtfinale US Opena. U osmini finala Nadal je za protivnika imao češkog veterana Jirija Novaka i upisao očekivanu pobjedu. Prvi set otišao je s brzih 6:1 na stranu Nadala, ali u naredna dva Španjolac se morao dobro namučiti kako bi osigurao prolaz. Novak je podigao igru, ali ipak ne na razinu dovoljnu za prolaz protiv Nadala.

Nakon što je ispratio u mirovinu Andrea Agassija, Benjamin Becker išao je na Andyja Roddicka. Dva vrlo teška meča u nizu za igrača koji je donedavno igrao samo na Futuresima i Challengerima, bila su previše. Roddick je rutinski prošao dalje odigravši sjajan meč u kojem je napravio tek devet neforsiranih pogrešaka, pogodio 19 aseva i nije dozvolio niti jednu break loptu sve boljem Nijemcu.

Vezane vijesti

Sjajan meč odigrali su Lleyton Hewitt i Richard Gasquet. Hewitt je bio bolji u prva dva seta i uzeo ih s dva puta po 6:4, ali nakon toga kreće Gasquet i poravnava na 2:2. Ipak Francuz nije imao snage za potpuni preokret i Hewitt odlazi dalje uzevši peti set sa 6:3 uz ukupno 17 pogođenih aseva i 54 winnera.

Gotovo identična situacija bila je u meču Robbyja Gineprija i Tommyja Haasa. Haas je sjajno krenuo, poveo s 2:0 u setovima da bi se Ginepri nošen brojnim navijačima vratio i izborio peti set. Ipak u tie-breaku petog seta Haas igra puno bolje i odlazi do pobjede.

U sve boljoj formi je Marat Safin. Nakon dugo vremena Safin je nanizao dobre igre i pobjedom u tri seta nad Olivierom Rochusom pokazao se kao vrlo opasan i jedan od kandidata za osvajanje US Opena. Ponovno je bio vrlo agresivan, nije Rochusu da niti najmanju priliku za preokret i zasluženo prošao dalje.

Jedan od najlošijih mečeva u karijeri odigrao je Tommy Robredo. Protiv Mihaila Južnjija skupljao je gemove i skupio ih tek tri. 37 poena osvojenih u tri seta je vrlo mali učinak šestopostavljenog Španjolca koji nije imao nikakvog odgovora na briljantnu igru Južnjija.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Meč dana prema najavama igrale su Amelie Mauresmo i Serena Williams. Prva nositeljica išla je na veliku povratnicu i na kraju ipak uspjela proći. Prvi set Mauresmo je dobila da bi u drugom Serena odgovorila na sjajan meč i sa 6:0 poravnala na 1:1. Ipak za pobjedu nije imala snage. Mauresmo u trećem setu vraća visok ritam igre i sa 6:2 prolazi dalje.

Justine Henin-Hardenne pomela je mladu Izraelku Shahar Peer s visokih 6:0, 6:1. Peer je osvojila tek 21 poen u cijelom meču, napravila 20 neforsiranih pogrešaka i pogodila tek pet winnera i osvojila tek pet poena na servis Belgijke u cijelom meču. Protiv Henin-Hardenne tako se ne može igrati...

Sjajno je krenula i Dinara Safina u meču s Virginie Razzano. Prvi set Safina je uzela sa 6:0, ali onda Razzano počinje igrati i stvara probleme u drugom setu. No osim što je malo namučila Safinu, ništa više nije uspjela napraviti.

Nepredvidljiva Kineskinja Na Li završila je put na US Openu porazom od Marije Šarapove. Šarapova je sa 6:4, 6:2 prošla dalje u meču u kojem nije briljirala, ali je znalački koristila pogreške protivnice.

Veliki razlog za zadovoljstvo ima Lindsay Davenport. Uoči turnira bilo je neizvjesno da li će uopće nastupiti zbog ozljede, a onda je otišla u četvrtfinale. U četvrtom kolu protivnica joj je bila dobra Švicarka Patty Schnyder, ali protiv raspoložene Davenport nije imala šanse.

U velikoj formi igra Jelena Janković. Nakon krize na početku godine, Janković je zaigrala sjajno i već je u četvrtfinalu US Opena. U četvrtom kolu protivnica joj je bila Svetlana Kuznjecova kojoj se nije isplatilo forsiranje i na kraju je upisala poraz. Janković je za razliku od Kuznjecove koristila pogreške protivnice i zasluženo prošla dalje.

US Open, tenisači, četvrto kolo:
Roddick (SAD, 9) - Becker (GER) 6:3, 6:4, 6:3, Hewitt (AUS, 15) - Gasquet (FRA, 25) 6:4, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3, Nadal (ESP, 2) - Novak (TCH) 6:1, 7:6(3), 6:4, Haas (GER, 14) - Ginepri (SAD, 18) 7:6(1), 6:4, 3:6, 3:6, 7:6(1), Safin (RUS) - O. Rochus (BEL, 26) 6:3, 6:2, 6:3, Južnji (RUS) - Robredo (ESP, 6) 6:2, 6:0, 6:1.

US Open, tenisačice, četvrto kolo:
Mauresmo (FRA, 1) - S. Williams (SAD) 6:4, 0:6, 6:2, Henin-Hardenne (BEL, 2) - Peer (IZR, 21) 6:1, 6:0, Safina (RUS, 12) - Razzano (FRA) 6:0, 7:5, Šarapova (RUS, 3) - Na Li (CHN, 24) 6:4, 6:2, Davenport (SAD, 10) - Schnyder (SUI, 7) 6:4, 6:4, Golovin (FRA, 27) - Čakvetadze (RUS, 23) 6:3, 6:2, Janković (SCG, 19) - Kuznjecova (RUS, 6) 6:7(5), 6:3, 6:2, Dementijeva (RUS, 4) - Rezai (FRA) 7:5, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!