Tenis

Davidenko dovršio posao, kraj za Nadala

Branimir Korać • srijeda, 06.09.2006.

Nikolaj Davidenko uspješno je priveo kraju jučer započeti meč protiv Andyja Murraya. Murray je danas ostao bez osvojenog gema i Rus s 3-1 ide dalje. U četvrtfinalu je i Tommy Haas koji je nakon velike borbe izbacio Marata Safina. Rafael Nadal poražen je od Mihaila Južnjija koji igra u velikoj formi...

U srijedu se igralo tek 36 minuta. Nikolaj Davidenko nakon što je jučer poveo 2-1 u setovima, danas je s brzih 6:0 otišao u četvrtfinale US Opena.

Murray je tijekom cijelog meča imao dosta problema s ubačajem prvog servisa i Davidenko je to dobro koristio. Rus je tijekom cijelog meča bio agresivniji i posve zasluženo prolazi dalje. U četvrtfinalu će igrati protiv Tommyja Haasa.

Vezane vijesti

Haas je u maratonskom meču nadvisio Marata Safina. Rus je ponovno odigrao dobar meč, dva puta imao prednost od seta, ali nije uspio izboriti ruski dvoboj u četvrtfinalu. U petom setu igrao se tie-break, Safin prvi došao do prednosti od 3:1, ali Haas se vratio i kod 6:5 iskoristio prvu meč loptu.

Rusa su prolaza stajale neforsirane pogreške kojih je bilo previše. Safin je napravio 57 neforsiranih pogrešaka, čak 23 više od protivnika i nije iskoristio za razliku od Haasa brojne break prilike.

Prvi nositelj Roger Federer imao je za protivnika Francuza Marca Gicquela i ispunio očekivanja, lagano slavio s 3-0. Gicquel može biti zadovoljan, nije "razbijen", a u drugom setu igrao je čak i tie-break. Federer je dozirao igru, nije igrao punom snagom, ali i to je bilo dovoljno za pobjedu.

U cijelom meču Federer je imao tek tri break lopte od čega je dvije realizirao. Francuz je pet puta bio u prilici oduzimanja servisa, no nije mu to pošlo za rukom.

Van svih očekivanja James Blake "pomeo" je dobrog Čeha Tomasa Berdycha. Iako Berdych igra u vrlo dobroj formi dok Blake dosta varira, Amerikanac je danas bio taj koji je diktirao igru i bio bolji. Slavio je s vrlo lakih 6:4, 6:3, 6:1.

Ključ pobjede leži u iskorištenju break prilika. Blake je tu bio puno bolji iskoristivši pet od devet lopti, a Berdych je imao katastrofalnih 0/15.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Velika upornost i brzina nisu bili dovoljni Rafaelu Nadalu protiv sve boljeg Mihaila Južnjija. Južnji igra u briljantnoj formi, u prošlom kolu pregazio je Tommyja Robreda, a sada je iz turnira "istjerao" najveću španjolsku nadu Rafaela Nadala. Ključan je bio treći set koji je otišao na stranu Južnjija u tie-breaku. Rus je nakon toga "dobio krila" i sa 6:1 završio meč.

Sjajno je Južnji igrao na mreži, Nadal ga je rijetko kada uspio "probiti" dok je s druge strane Španjolac upravo na mreži dosta griješio. U svakom slučaju potpuno zasluženi prolaz za Rusa koji je u životnoj formi.

Andy Roddick bio je bolji od Lleytona Hewitta. Visok postotak prvog servisa, stopostotan učinak na break loptama te 17 as servisa donijeli su prednost Roddicku. Hewitt nije imao pravih šansi, ali i ovo četvrtfinale za njega je dobar rezultat.

Prva nositeljica US Opena Amelie Mauresmo nije imala problema za ulazak u polufinale. U četvrtfinalnom dvoboju igrala je protiv Dinare Safine i svladala ju sa 6:2, 6:3 te upotpunila neuspješan dan obitelji Safin. Safina je imala 16 neforsiranih pogrešaka više od Mauresmo i tu je glavni razlog prilično uvjerljivog poraza.

Najzanimljiviji meč dana kod tenisačica igrale su Justine Henin-Hardenne i Lindsay Davenport. Što zbog forme u posljednje vrijeme, a što i zbog nespremnosti Amerikanke, Henin-Hardenne ušla je u susret kao favorit. To je i opravdala prolazom s dva puta po 6:4.

Davenport se dobro borila, sat i pol držala Belgijku u neizvjesnosti, ali nije imala snage za pobjedu. Henin-Hardenne je bila agresivnija, više prijetila na protivničkom servisu i zasluženo otišla dalje.

US Open, tenisači, četvrto kolo:
Nikolaj Davidenko (Rusija, 7) - Andy Murray (Velika Britanija, 17) 6:1, 5:7, 6:3, 6:0, Tommy Haas (Njemačka, 14) - Marat Safin (Rusija) 4:6, 6:3, 2:6, 6:2, 7:6(5), Roger Federer (Švicarska, 1) - Marc Gicquel (Francuska) 6:3, 7:6(2), 6:3, James Blake (SAD, 5) - Tomas Berdych (Češka, 12) 6:4, 6:3, 6:1.

US Open, tenisači, četvrtfinale:
Mihail Južnji (Rusija) - Rafael Nadal (Španjolska, 2) 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:1, Andy Roddick (SAD, 9) - Lleyton Hewitt (Australija, 15) 6:3, 7:5, 6:4.

US Open, tenisačice, četvrtfinale:
Amelie Mauresmo (Francuska, 1) - Dinara Safina (Rusija, 12) 6:2, 6:3, Justine Henin-Hardenne (Belgija, 2) - Lindsay Davenport (SAD, 10) 6:4, 6:4, Maria Šarapova (Rusija, 3) - Tatiana Golovin (Francuska, 27) 7:6(4), 7:6(0).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!