Nogomet

Francuzima osveta, Španjolska u šoku

Tomislav Globan • srijeda, 06.09.2006.

Repriza ovogodišnjeg berlinskog finala posve je zasluženo otišla na stranu Francuza. Iako bez Zidanea i Materazzija u sastavima, napetosti i motiva nije nedostajalo. U Belfastu je Sjeverna Irska ponovila povijesni uspjeh sa Svjetskog prvenstva 1982. pobijedivši Španjolsku...

Skupina A: Spor početak Portugala, Srbima važan bod

Po rezultatima i reputaciji, najslabija skandinavska reprezentacija priredila je još jedno veliko iznenađenje na početku kvalifikacija. Samo nekoliko dana nakon velike 3:1 pobjede na gostovanju u Poljskoj, Finci su na domaćem terenu zaustavili prve favorite skupine Portugalce i došli do važnog boda u borbi za jedno od prva dva mjesta. Momčad izbornika Royja Hodgsona povela je polovicom prvog poluvremena kada se Jonatan Johansson najbolje snašao nakon Kolkkinog slobodnog udarca s desne strane. Spas od senzacije polufinalistima ljetošnjeg Svjetskog prvenstva donio je tri minute prije odmora Nuno Gomes svojim 25. reprezentativnim pogotkom.

Nešto kasnije u Varšavi su se susreli izravni konkurenti za plasman na visoke pozicije u skupini - Poljska i Srbija. Nad domaćima je visio imperativ pobjede nakon katastrofalnog starta protiv Finaca u subotu, a gostima je obzirom na kiks Portugala i remi bio sasvim zadovoljavajući. Pred tek 7.000 okupljenih gledatelja, Poljsku je nakon pola sata igre u vodstvo doveo Radoslaw Matusiak lijepim udarcem s vrha kaznenog prostora. Međutim, Srbi su ipak došli do željenog boda i to preko napadača Vitessea iz Arnhema Danka Lazovića 20 minuta prije kraja utakmice.

Nakon razočaravajućeg remija s Kazahstanom u Bruxellesu prošlog mjeseca, momčad Belgije doputovala je u armensku prijestolnicu s imperativom pobjede. U nekvalitetnoj utakmici bez mnogo prilika, vrijedna tri boda Belgiji je ipak osigurao Daniel Van Buyten lijepim udarcem glavom na nabačaj Van Dammea u 41. minuti. U "azijskom" dvoboju dvaju autsajdera bodove su u Bakuu podijelili Azerbajdžan i Kazahstan.

Rezultati: Azerbajdžan - Kazahstan 1:1, Armenija - Belgija 0:1, Finska - Portugal 1:1, Poljska - Srbija 1:1
Ljestvica: Finska 4, Srbija 4, Belgija 4, Kazahstan 2, Portugal 1, Azerbajdžan 1, Poljska 1, Armenija 0

Skupina B: Francuzima osveta, Ukrajina krenula pobjednički

Utakmica ne samo skupine B, već i cijelog kvalifikacijskog dana odigrana je na Stade de France u Saint-Denisu. Izuzetno motivirani Francuzi uraganski su krenuli u utakmicu protiv svjetskih prvaka Talijana. Rezultat se promijenio već nakon 69 sekundi igre. Sidney Govou fantastično je reagirao na dugu loptu Williama Gallasa i poslao loptu pored Buffona. Nakon 18 minuta igre Francuzi su na dva pogotka prednosti. Dalekometni udarac Maloude Buffon ne uspijeva do kraja ukrotiti, Henry natrčava i uz "pomoć" Cannavara šalje loptu u mrežu, a tribine u ekstazu. Svjetskim prvacima nije bilo potrebno puno da uzvrate udarac. Slobodan udarac s desne strane izvodi Pirlo, a loptu u gol glavom posprema Gilardino.

Igrao se odličan nogomet, vrhunskog tempa, a prijetnje su stizale s obje strane. Najbolju priliku za Talijane u pogodak ne uspijeva pretvoriti Semioli, a kazna stiže u 55. minuti. Sagnol ubacuje sa strane, a na pravom mjestu po drugi puta večeras je Govou i majstorski glavom zabija za konačnih: Francuska - Italija 3:1.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Nakon iznenađujućeg osvajanja boda u zemlji svjetskih prvaka u subotu, Litavci nisu uspjeli nastaviti u sličnom ritmu. Njihove ambicije o prvom plasmanu na jedno veliko natjecanje narušila je ambiciozna Škotska. Christian Dailly i Kenny Miller pogodili su za Škote, dok je tračak nade Litavcima u 85. minuti donio Darius Miceika, no ipak bilo je prekasno. Škotska tako nakon dvije utakmice ima maksimalnih šest bodova i s optimizmom dočekuje Francusku u idućem kvalifikacijskom kolu.

Utakmicu s čak dva preokreta vidjeli su gledatelji na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Ukrajinci su protiv Gruzije poveli u 31. minuti 32. reprezentativnim pogotkom Andriya Ševčenka. Samo sedam minuta kasnije gosti preko Arveladzea stižu do izjednačenja, a na prag senzacije Gruzijci dolaze u 61. minuti kada Demetradze pogađa za 1:2. Međutim, slavlje gostiju trajalo je tek četiri minute. Veznjak kijevskog Dynama Ruslan Rotan najprije pogotkom vraća stvari na početak, a 10 minuta prije kraja utakmice iznimno važna tri boda Ukrajincima donosi Andriy Rusol.

Rezultati: Ukrajina - Gruzija 3:2, Litva - Škotska 1:2, Francuska - Italija 3:1
Ljestvica: Škotska 6, Francuska 6, Gruzija 3, Ukrajina 3, Litva 1, Italija 1, Farski Otoci 0

Skupina C: BiH razočaravajuće, Norvežani na vrhu

Na stadionu Bilino Polje u Zenici reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je novo razočaranje u svojim desetgodišnjim pokušajima da se kvalificiraju na Europsko ili Svjetsko prvenstvo. U dvoboju dvaju hrvatskih susjeda, izabranike Blaža Sliškovića porazila je Mađarska. Sve je krenulo loše po domaćine kada je u 36. minuti Saša Papac u kaznenom prostoru srušio Égera, a sudac Kapitanis pokazao na bijelu točku. Huszti je bio siguran i doveo svoju momčad u vodstvo. Tim se rezultatom otišlo na odmor, a nastavak nije mogao početi gore za domaće. Naime, već u prvom napadu Zoltán Gera glavom vara vratara Hasagića i to je 0:2. Tri minute kasnije - kraj priče. Pál Dárdai pogađa donji Hasagićev kut i osigurava pobjedu Mađara. Do kraja tek Misimović s 11 metara donosi BiH počasni pogodak.

Norvežani su, premda teže od očekivanog, nastavili sigurnim hodom kroz skupinu C. U Oslu su im trebale 73 minute igre i igrač više za slamanje moldavskog otpora. Za pobjedu 2:0 u strijelce su se upisali Stromstad i Iversen. Turska je pak uz podosta problema u Frankfurtu svladala Maltu pogotcima Nihata i Tümera u drugom poluvremenu.

Rezultati: Norveška - Moldavija 2:0, Turska - Malta 2:0, BiH - Mađarska 1:3
Ljestvica: Norveška 6, Turska 3, BiH 3, Grčka 3, Mađarska 3, Moldavija 0, Malta 0

Skupina D: Nevjerojatni Nijemci, Česima susjedski dvoboj

Teško je vjerovati da danas u Europi postoji država koja je u stanju izgubiti s 13 pogodaka razlike u službenoj kvalifikacijskoj utakmici. Upravo to se dogodilo reprezentaciji San Marina koja je na domaćem terenu poražena od treće momčadi svijeta s gotovo nestvarnih 13:0. Rezultat sve govori, stoga je suvišno nešto više govoriti o samoj utakmici. Spomenut ćemo tek strijelce: Podolski četiri, Schweinsteiger, Klose i Hitzlsperger po dva, a Ballack, M. Friedrich i Schneider po jedan pogodak.

Dvoboj zemalja bivše Čehoslovačke otišao je na stranu Češke. Na stadionu Tehelné Pole u Bratislavi, reprezentacija koju vodi Karel Brückner u svakom je pogledu nadigrala i rezultatski deklasirala Slovake. Domaćini su već nakon 21 minute gubili sa 0:2. Dvostruki je strijelac bio Sionko. Pobjedu evidentno kvalitetnije momčadi potvrdio je Koller u 57. minuti.

Rezultati: Slovačka - Češka 0:3, San Marino - Njemačka 0:13
Ljestvica: Njemačka 6, Češka 6, Slovačka 3, Wales 0, Republika Irska 0, Cipar 0, San Marino 0

Skupina F: Healy još jednom junak Sjeverne Irske, Skandinavci pobjednički

Možda najveće iznenađenje večeri dogodilo se na Windsor Parku u Belfastu. Španjolci su dva puta vodili preko Xavija, odnosno Ville, no hrabri Irci oba su se puta vraćali pogotcima Leeds Unitedovog napadača Davida Healyja. Igrala se 80. minuta kada je junak prošlogodišnje povijesne pobjede Sjeverne Irske nad Engleskom - David Healy, i po treći put savladao Ikera Casillasa i donio svojoj zemlji ogromno veselje.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Lihtenštajn se definitivno više ne može smatrati bezazlenim suparnikom. Potvrđuje to osam osvojenih bodova u prošlom kvalifikacijskom ciklusu kada su po bod oteli Portugalu i Slovačkoj. Stoga nije iznenađenje što je aferom uzdrmanim Šveđanima na domaćem terenu u Göteborgu bilo potrebno 69 minuta da prelome utakmicu protiv žilavog protivnika. Naime, tada je Markus Allbäck sjajno izvedenim slobodnim udarcem po drugi put donio svojoj momčadi rezultatsku prednost od koje se Lihtenštajn do kraja nije oporavio. Pobjedu Skandinavaca potvrdio je Rosenberg u 89. minuti nakon što je vratar Jehle obranio Ljungbergov udarac s bijele točke.

Danska nije imala problema u Reykjaviku kod Islanda. Rommedahl i Tomasson sve su riješili još u prvom poluvremenu.

Rezultati: Švedska - Lihtenštajn 3:1, Island - Danska 0:2, Sjeverna Irska - Španjolska 3:2
Ljestvica: Švedska 6, Španjolska 3, Danska 3, Island 3 Sjeverna Irska 3, Letonija 0, Lihtenštajn 0

Skupina G: Slovenija razočarala, Rumunji i Nizozemci opravdali status favorita

Slovenci nisu dobro krenuli u kvalifikacije. Na sofijskom stadionu Vassil Levski uvjerljivo ih je porazila Bugarska čiji je izbornik Hristo Stoičkov utakmicu pratio s tribina. Naši sjeverni susjedi držali su se do 58. minute, no onda Valeri Božinov prekrasnim pogotkom s ruba šesnaesterca pogađa za vodstvo domaćina. Zanimljivo da je novi Juventusov napadač odmah potom zamijenjen, u igru je umjesto njega ušao Yovov. Bugari su do kraja potpuno nadigrali "grogirane" Slovence i preko Martina Petrova i Dimitra Telkiyskog stigli do velike 3:0 pobjede koja je mogla biti i veća da je bilo više prisebnosti pri realizaciji.

Nakon razočaravajućeg remija (s obzirom na tijek rezultata) s Bugarskom u subotu, reprezentacija Rumunjske uputila se na iznimno neugodno gostovanje u Tiranu gdje ih je dočekala Barićeva Albanija. Bivši je hrvatski izbornik ipak na kraju ostao "kratkih rukava". Dica u 65. minuti i Mutu deset minuta kasnije iz jedanaesterca donijeli su Rumunjskoj prvu pobjedu u kvalifikacijama.

Nizozemska je u Eindhovenu bez većih problema otpravila Bjeloruse kući s tri pogotka u mreži. Izbornik Van Basten može biti prezadovoljan podatkom da je njegova momčad čak 27 puta pucala prema golu, a među strijelce su se upisali dva puta Van Persie te u sudačkoj nadoknadi Dirk Kuijt.

Rezultati: Bugarska - Slovenija 3:0, Albanija - Rumunjska 0:2, Nizozemska - Bjelorusija 3:0
Ljestvica: Nizozemska 6, Bugarska 4, Rumunjska 4, Albanija 1, Bjelorusija 1, Luksemburg 0, Slovenija 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!