Ostali sportovi

Ecotopia Biketour u Hrvatskoj

Sportnet • petak, 08.09.2006.

Ako razmišljate ima li u rujnu još šanse za nešto drugačije od ljetošnjeg sjedenja na plaži, evo prijedloga. ECOTOPIA BIKETOUR, jedna od najvećih europskih biciklijada, 16. godinu za redom će napraviti više tisuća kilometara u tri mjeseca trajanja, od Baltika do Jadrana. ..

Biketour je startao još krajem lipnja u Litvi. Tokom ljeta prošao je Poljsku, Slovačku i Mađarsku. Dok vi ovo čitate biketouraši su u Sloveniji, a u nedjeljno jutro 10. rujna ulaze u Hrvatsku na prijelazu Metlika/Jurovski Brod. U 13 dana trajanja hrvatskog dijela karavana će proći kroz Vukomerić, Zagreb, Gorski Kotar, Liku, Zadar, Dalmaciju i Split.

Slika 2 od 2.

Ecotopia Biketour, često nazivan i mobilna eko-zajednica otvoren je za nove sudionike u bilo kojem trenutku. Grupa ima unaprijed organiziranu rutu i smještaj, a zajednički se brine za hranu. Ruta i dnevne udaljenosti zamišljene su tako da se mogu priključiti osobe bez posebnog iskustva u biciklizmu, a iskusniji članovi također pomažu pridošlicama. Odluke o djelovanju grupe se donose konsenzusom svih sudionika. Zadaće biketouraša su da upoznaju najljepše krajolike, okušaju se u kuhanju u 50-litarskom loncu, nabildaju nožne misiće i zarade jedno od nezaboravnih životnih iskustava. Biketour uz put povremeno radi i akcije u mjestima kroz koje prolazi (prosvjede, ulični teatar, itd) o lokalnim problemima ekološkog ili društvenog tipa, uz dogovor sa tamošnjim udrugama.

Na Biketourovom webu (www.thebiketour.net) mogu se naći detalji o samom projektu, kao i ruta po datumima (tj. vrijeme i mjesto gdje se novi učesnici mogu uključiti)...

Pridružite se osebujnim likovima s teškim prikolicama, aktivisticama iz istočne europe, hipijima, tetama i mamama s bebama, i ostalim sasvim normalnim biciklistima koji prkose uvjerenju da se na ljetovanje po stranim zemljama može samo autom i avionom.

Slika 1 od 1.

RUTA:

1. 10.09. - ulazak u Hrvatsku, ruta 80 km: Ozalj, Jastrebarsko. Oko 18 km glavnim cestama.

2. 11.09. - Zagreb.

3. 12.09. - put vlakom

4. 13.09. - planinski dio do Kutareva u Lici

5. 14.09. - nastavak vožnje planinskim dijelom

6. 15.09. - dolazak u Lovinac

7. 16.09. - prelazak planinskog dijela i dolazak na more. Ruta do Zadra.

8. 17.09. - put prema Nacionalnom parku Krka

9. 18.09. - dan odmora

10. 19.09. - otok Zlarin

11. 20.09. - posjet Šibeniku, Trogiru i Primoštenu

12. 21.09. - odlazak u Split

13. 22.09. - Split

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!