Ostali sportovi

Najveći uspjeh hrvatske paraolimpijske atletske reprezentacije

Sportnet • nedjelja, 10.09.2006.

Prvi dan natjecanja obilježili su naši juniori koji su na 1. Svjetskim juniorskim atletskim igrama osvojili šest medalja i nagovijestili da se na njih u budućnosti i te kako može računati...

Sa svojih 16 godina Branimir Budetić bio je zlatni u bacanju kugle i srebrni na 400 m, a u seniorskoj konkurenciji najavio je vrlo brzi ulazak među vodeće bacače koplja osvojivši četvrto mjesto.

Marija Mikulić pobijedila je u utrkama na 400 i 800 m pokazavši da je nadmašila svoju juniorsku konkurenciju, dokazavši to i među seniorima osvajanjem desetog mjesta na svijetu u utrci na 400 m.

Četrnaestogodišnja Kristina Ivanković pobjedom u zadnjem hicu u bacanju kugle i odličnim rezultatom, nagovijestila je mogućnost ispunjenja norme za Paraolimpijske igre u Pekingu 2008. Svojim nastupom posebno je oduševila svjetski poznatog, a ujedno i našeg, trenera Ivana Ivančića koji je pohvalio Kristininu karakteristiku "da se zna atletski potući". Kažu da je to karakteristika budućih šampiona. Kristina Škrlec, iako treća, i pomalo zbunjena svim onim što je doživjela sa svojih 14 godina, neće tako lako dozvoliti da joj imenjakinja odmakne i za očekivati je zajednički pohod u seniorske vode.

Damjan Lisska, s vrlo teškim hendikepom i protezama na koje se tek navikava, osvojio je četvrto mjesto u disciplini koja nije njegova specijalnost – bacanje kugle – jer je koplje u posljednji trenutak otkazano, a tu je Damjan puno bolji.

Kako su juniori nagovijestili, tako su i seniori nastavili odlučan pohod do najboljeg rezultata naše reprezentacije na svjetskim prvenstvima. Svi smo očekivali da bi Marija Iveković mogla do jednog zlata, što je i ostvarila, u izuzetno jakoj konkurenciji, po jakom vjetru u prsa u skoku u dalj. Tome je pridodala i brončanu medalju u bacanju diska. Ta medalja je pokazala i veličinu njenog sportskog duha i osobinu koja krasi vrhunske sportaše – da se ne predaju ni kad im je najteže. Bronca je potvrda njene velike perspektive u bacanju diska i kako to trener Ivančić voli reći: "Za zlatnu medalju će se potući s konkurencijom u Pekingu!"

Onaj koji je najviše oduševio, ne samo članove naše reprezentacije, nego i sve gledaoce utrke na 5.000 m u, kojoj tradicionalno pobjeđuju predstavnici afričkih država, je najmlađi među svojim konkurentima – Vedran Lozanov! Ovo mu je četvrta "velika" utrka i u njoj je uspio tako uvjerljivo pobijediti svoje konkurente koji nisu mogli shvatiti što ih snašlo u posljednjih 500 m. Vedran je tako odlično pratio utrku i branio se od napada da je to bila utrka za pamćenje. U njegovom trčanju vidi se trenerska ruka, nekada našeg najboljeg dugoprugaša, a danas Vedranovog trenera Mladena Kršeka.

U red onih koji su nadmašili rezultatska očekivanja pripada i Ivana Matošević koja je istrčala svoje osobne rekorde u utrkama na 800 i 1.500 m. I nju trenira Mladen Kršek.

Slika 1 od 2.

Goran Žeželj, svojim izvanrednim utrkama na 100 i 200 m pokazuje da se svrstava u vrhunske sprintere, kako Europe, tako sada i svijeta. I kod Gorana, kao i kod Marije vidljiv je jedan novi, kvalitetniji, stil rada mladog atletskog trenera Damjana Sedića.

I Darko Kralj je nadmašio očekivanja, obzirom da mu je ovo prvo veliko natjecanje. Osvojio je peto mjesto u bacanju kugle i postavio novi osobni i državni rekord. Slično njemu učinio je i Josip Slivar koji je također bio peti u bacanju kugle. Ukoliko obojica shvate da vrijede puno više od petog mjesta i počnu već sad ozbiljno trenirati za Peking, obojica tamo mogu do medalja.

Poput njih, do odličnih rezultata u Pekingu mogu i Jelena Vuković, koja je zbog ozljede podbacila, kao i Denis Slunjski u čijoj su kategoriji svi natjecatelji stariji od njega deset i više godina. Oni od kojih se više očekivalo su Milka Milinković i Miroslav Matić.

Hrvatska paraolimpijska atletska reprezentacija dolazi u domovinu u ponedjeljak, 11.09.2006. u 13:10 u zračnu luku Pleso.

Svima onima koji su nas pratili i slali poruke potpore iskreno i od srca zahvaljujemo i nadamo se da Vas ni ubuduće nećemo iznevjeriti.

Puno pozdrava od Hrvatske paraolimpijske atletske reprezentacije!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!