Nogomet

Zagreb - Cibalia: Uzdah olakšanja u Kranjčevićevoj

Ivor Krapac • subota, 21.10.2006.

Nakon četiri uzastopna poraza, nogometaši Zagreba dočekali su prekid crnog prvenstvenog niza u ogledu s posljednjeplasiranom Cibalijom, uz puno muke u cjelokupnom prvom i početkom drugog poluvremena. Sve se definitivno rasplelo u korist domaće momčadi u razmaku od samo dvije minute - u 62. su Lovrekovim pogotkom glavom nakon Mujdžinog ubacivanja iz kuta poveli sa sigurnih 2:0, a minutu kasnije Vinkovčani su ostali s desetoricom zbog drugog žutog kartona Antuna Andričevića nakon preoštrog prekršaja. S dva pogotka zaostatka i igračem manje, gostujući povratak više nije bio moguć.

Sve do tih odlučujućih trenutaka, igrači Cibalije držali su se jako dobro i u odsutnosti prvog trenera Ivice Matkovića, koji je izostao zbog povišene temperature, a zamijenio ga je pomoćnik Bruno Buhač. Gosti su bez osobitih problema dugo bili u egalu, a u tome su im znatno pomogle konfuzne i loše reakcije Zagrebaša u napadu, pri čemu se osobito isticao danas indisponirani Mensur Mujdža. Domaći desni bočni imao je dosta prostora i često bio u prilici zaprijetiti na svojoj strani, no sve njegove akcije završavale su bez uspjeha.

Prvo poluvrijeme donijelo je nekoliko opasnih situacija pred oba gola, uz domaću konkretizaciju tek u završnici tog dijela igre. Među najvećim Zagrebovim prilikama izdvajaju se Lovrekov pokušaj isprve u 12. minuti nakon Brkljačinog nabacivanja, kad je lopta otišla iznad vrata, te Ibričićev udarac u 23., kad je iz povoljne pozicije na desnoj strani 16-erca već svladao vratara Burcsu, da bi goste spasio Tadić izbacivanjem u korner ispred gol-linije.

Vinkovčani su bili najopasniji izdaleka. Medvid je u 30. minuti iz slobodnog udarca s desne strane uputio prijeteću parabolu koju je Stojkić uz puno muke izbio u korner, dok je Lojić u 35. pucao s oko 25 metara i još jednom ozbiljno testirao Zagrebovog vratara. Stojkić je spretnim refleksom otklonio i tu prijetnju.

Tri minute kasnije Zagrebaši su uz mali dodir sreće došli do vodstva. Ivica Vrdoljak pucao je s otprilike 30 metara nakon rolice iz slobodnjaka, a Ibričić skrenuo loptu na putu prema vratima i prevario nemoćnog Burcsu. Gosti su do kraja prvog dijela zaprijetili još jedino Zekićevim udarcem glavom koji je otišao kraj gola.

U drugom poluvremenu domaći su se riješili svih briga u već opisane ključne dvije minute. Nakon toga, preostalo im je još samo rutinski dovršiti posao, a za konačnih 3:0 pobrinuo se Mario Čutura na asistenciju danas raspoloženog Ibričića.

Vinkovčani su jedine prave prijetnje u toj fazi susreta uputili rano po povratku s velikog odmora. Stojkić je u 46. minuti uz malo muke obranio Zekićev udarac iz slobodnjaka iskosa s oko 25 metara udaljenosti, dok je Brkljača u 54. skoro postigao autogol glavom nakon nabacivanja iz slobodnog udarca, a Križanović u 55. poslao loptu u gol-aut, reklamirajući pritom i da je netko od Zagrebovih obrambenjaka prethodno igrao rukom u svom kaznenom prostoru.

U posljednjim minutama Čutura je već proslavljao svoj drugi gol i povećanje na 4:0, no taj pogodak ipak je poništen zbog zaleđa. Ni domaćima ni gostima to nije činilo osobitu razliku - i 3:0 izgleda vrlo uvjerljivo, možda i previše obzirom na tijesno i izjednačeno prvo poluvrijeme.


Bruno Buhač, pomoćni trener Cibalije: "Više od 60 minuta smo donekle imali igru, agresiju i disciplinu, no nakon što smo iz prekida primili drugi pogodak i ostali s čovjekom manje sve se raspalo. Ipak, to da smo dosta dugo imali disciplinu i agresiju je korak naprijed u odnosu na ranije utakmice."

Miroslav Blažević, trener Zagreba: "Dobili smo iako je trag četiri uzastopna poraza bio evidentan u prvom poluvremenu. U toj fazi utakmice pokušali smo s presingom po cijelom terenu, no za to nam ipak treba više samopouzdanja nego smo danas imali. Nakon što smo prvo poluvrijeme završili s vodstvom, više nisam htio riskirati s presingom jer je to ipak mač s dvije oštrice; vratili smo se našoj uobičajenoj igri."

"Bilo je više dobrih, Vrdoljak, Stojkić, Nadarević, Ivanković...", nastavio je Ćiro: "Ibričić me ugodno iznenadio obzirom na tjelesno stanje, a zamijenio sam ga zbog zatezanja u kvadricepsu. Mujdža je, pak, bio skoro fatalan, nije bio ni najmanje učinkovit i to sam mu dao do znanja vađenjem iz igre."

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrolHNL

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!