Nogomet

Država "napada", HNS i FIFA "brane"

Bernard Jurišić • srijeda, 18.10.2006.

Priča koju je predsjednik Osijeka Branimir Glavaš pokrenuo glede radnih dozvola Hajdukovih igrača, nije se još uvijek rasplela. Državni inspektorat potvrdio je neregularnosti u zapošljavanju četvorice Hajdukovih stranaca u našoj zemlji, no na drugoj strani su HNS, UEFA i FIFA, koji stvar tumače na svoj način. U međuvremenu, Hajduk će registrirati još jednog stranca...

Državni inspektorat potvrdio je ono što se znalo, da četvorica inozemnih nogometaša Hajduka nemaju pravovaljanu radnu dozvolu za zasnivanje radnog odnosa u Hrvatskoj. Urugvajac Pablo Munhoz, Makedonac Igor Kralevski, Mađar Miklos Gaal, te reprezentativac BiH Dario Damjanović podnijeli su zahtjev za dobivanjem radne dozvole, no svoj četvorici i nakon mjeseci, čak i godina čekanja, ona je još uvijek "u procesu izdavanja".

Da se pita samo državne organe, sva četvorica spomenutih nogometaša već sutra bi mogli biti pod policijskom pratnjom deportirani iz Hrvatske. No, zaplet u cijeloj priči donose pravilnici koje su izdale UEFA i FIFA, organizacije koje su direktni "šefovi" krovne hrvatske nogometne organizacije, HNS-a.

UEFA i FIFA tako promoviraju ideju kako se "ni jednom čovjeku ne smije zabraniti igranje nogometa". S tim u vezi svim nacionalnim savezima savjetovano je da ne rade probleme pri registraciji igrača, čime se želi zaobići da se ispred nastupa nogometaša ispriječe administrativni problemi.

HNS je poslušao naputke Uefe i Fife, pa je za pravilnu registraciju inozemnog nogometaša u HNL-u dovoljno imati čiste papire od svog bivšeg kluba, te izlazno pismo nogometnog saveza države iz koje prelazi u Hrvatsku.

To znači da stranci u hrvatskim klubovima ne moraju imati izdanu radnu dozvolu da bi bili pravilno registrirani, već je službeno dovoljno i to da je "izdavanje u posupku". Time padaju u vodu i priče kako je dosadašnji dio prvenstva neregularan zbog nastupa gore spomenutih Hajdukovih stranaca, jer prema HNS-u, ali i Uefi i Fifi, svaki od njih je pravilno registriran, naravno pod uvjetom da je osigurao dva spomenuta papira.

Sa stajališta HNS-a sve je čisto, no sa stajališta državnih organa - nije. U Hrvatskoj ne može raditi ni jedan strani državljanin bez pravovaljane radne dozvole, no ispada da su nogometaši ipak u značajno boljem položaju od drugih "radnika". Može se biti ciničan i reći kako nitko nije kriv električarima, građevinarcima, doktorima i drugima, što ih ne štiti neka "viša sila", kao što nogometaše štite UEFA i FIFA. Ali i zapitati se koliko je to pravedno.

Teško je vjerovati da će Državni inspektorat ići s toliko radikalnim mjerama da će poslati policiju da "isprate" Hajdukove strance s Poljuda do najbližeg graničnog prijelaza, iako za to ima pravno utemeljenje.

Posebno kad se zna da je već spreman novi pravilnik Ministarstva prosvjete i sporta, koji će stranim sportašima omogućiti da se vode kao "samostalni sportski djelatnici". Time će biti izjednačeni s hrvatskim igračima i moći će bez prepreka potpisivati ugovore s hrvatskim klubovima, ali i brinuti i porezima i ostalim davanjima koje su dužni plaćati državi.

Da u Hajduku i dalje nisu posebno uzbuđeni zbog čitave priče koja je neslužbeno označila početak predizbornih ratova u našoj zemlji, svjedoči i informacija da je sve spremno za potpis ugovora s još jednim strancem. Do kraja tjedna Hajdukov bi igrač trebao postati brazilski veznjak Felipe Souza Campos.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!