Košarka

Španjolskoj naplatiti dug kod kuće

Bernard Jurišić • četvrtak, 19.10.2006.

Hrvatska košarkaška reprezentacija danas je doznala protivnike u skupini B Europskog prvenstva u Španjolskoj naredne godine. Najzanimljiviji protivnik u skupini svakako je domaćin i svjetski prvak Španjolska, s kojom imamo velike neriješene dugove s prošlog Europskog prvenstva u SiCG...

Može se reći da je Hrvatska dobila prilično dobru skupinu na Europskom prvenstvu u košarci, u rujnu naredne godine. Našim košarkašima suprostavit će se Latvija (3.9.), Portugal (4.9.) i domaćin Španjolska (5.9.).

Domaćini su naši veliki dužnici s prošlog Europskog prvenstva, kada su u režiji sudaca Lamonice, Dovidavičiusa i Drabikovskog oteli pobjedu i plasman u polufinale našoj reprezentaciji i plasirali se na Svjetsko prvenstvo gdje su nedavno osvojili zlatnu medalju.

Bila je to jedna od navećih farsa u povijesti europske košarke, sad je prigoda našim košarkašima da se barem donekle "oduže" Španjolcima za razočaranje i suze koje su nam priuštili u suradnji sa sudačkom trojkom.

Dodatni motiv bit će i činjenica da većina naših reprezentativaca igra baš u Španjolskoj, da će jako dobro poznavati svoje suparnike, a nije loša ni činjenica da ćemo zbog toga izbjeći Španjolce u kasnijim fazama natjecanja.

Sustav natjecanja se promijenio, više nema one "šok-utakmice" drugoplasiranog protiv trećplasiranog za ulazak u četvrtfinale. Dalje prolaze tri prvoplasirane reprezentacije i križaju se s tri najbolje iz skupine A, u kojoj su aktualni prvak Europe Grčka, te Srbija, Rusija i posljednji kvalifikant koji još nije poznat. Četiri prvoplasirane reprezentacije iz te nove skupine prolaze u četvrtfinale i križaju se s drugom skupinom po sistemu E1-F4, E2-F3, F1-E4, F2-E3.

Skupina A (Granada): Grčka, Rusija, Srbija, kvalifikant.
Skupina B (Sevilla): HRVATSKA, Latvija, Portugal, Španjolska.
Skupina C (Palma de Mallorca): Češka, Litva, Njemačka, Turska.
Skupina D (Alicante): Francuska, Italija, Poljska, Slovenija.

Izvučene su i skupine dodatnih kvalifikacija u kojima sudjeluje 10 reprezentacija, od kojih će jedna osigurati plasman na EP. U skupini A dodatnih kvalifikacija su BiH, Bugarska i Mađarska, u skupini B Estonija, Makedonija i Švedska, te u skupini C Belgija, Danska, Izrael i Ukrajina. Pobjednici skupina idu na završni turnir, čiji će se pobjednik plasirati u skupinu A Europskog prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!