Nogomet

Nikad bolja Kutija šibica

Tomislav Pacak • utorak, 17.10.2006.

"Najviše sam volio igrati Kutiju", riječi su Roberta Prosinečkog, jednog od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena, ali i jednog od najboljih haklera koje je Kutija vidjela. Kada nogometni velikan poput Robija tim riječima govori o malonogometnom turniru, jasno je da se radi o nečem posebnom. Kutija šibica ove će godine biti u nikad raskošnijem izdanju...

U kristalnoj dvorani hotela Westin održana je prva konferencija za novinare uoči 36. izdanja najboljeg i najpoznatijeg malonogometnog turnira u Hrvatskoj, vjerojatno i šire. Novi menadžment turnira, na čelu sa Zdenkom Antunovićem, potrudio se već u prvom kontaktu s javnosti dati do znanja da će Kutija šibica napraviti veliki korak naprijed u organizacijskom dijelu; posljednjih godina niti jedna 'presica' u Zagrebu nije bila tako dobro organizirana - od izbora gostiju (Prosinečki, Vedran Ćorluka, Luka Modrić, Boris Novković), brojnih nogometnih i malonogometnih uzvanika, preko multimedijalnih prezentacija do prelijepih hostesa - sve je bilo na najvišem nivou, kao perfektan uvod u 36. izdanje Kutije šibica.

Slika 3 od 4.
Foto: Dario Dodić

Nakon protokolarnih izjava Zdenka Antunovića ("Sljedeći dobra iskustva iz proteklih godina uložit ćemo dodatni napor da turnir bude još bolje organiziran."), u ime gradonačelnika Milana Bandića, koji je na službenom putu u Kini, interes grada Zagreba za "Kutiju" objasnio je dogradonačelnik Ivo Jelušić: "Ovo nije samo sportski, već i ozbiljniji društveni događaj u gradu Zagrebu. 36 godina je puno i zaista s poštovanjem se želim zahvaliti svima koji su do sada uložili svoj trud i entuzijazam u Kutiju šibica. Kutija šibica je postala zaštitni znak grada Zagreba, pa nije čudno da će Grad opet biti pokrovitelj ove manifestacije. Na Kutiji su do sada nastupala mnoga poznata imena, nadam se da će tako biti i ove godine, pa će njihovo nastupanje dodatno popularizirati ovaj turnir. Zagreb takvu manifestaciju podržava i dalje će podržavati."

Voditelj turnira, Zoran Aplenc, izdiktirao je pravila ovogodišnje Kutije. Opet će se igrati 5+1, a novina je da će se od osmine finala igrati "čista igra", dakle vrijeme će stati kada lopta nije u igri, što do ove godine nije bio slučaj. Prijave za turnir primat će se u dvorani "Zagreb" Doma sportova (Trg. K. Čosića 11) od 13. do 16. studenog (telefon 3650-356, fax 3091-087), a omogućene su i on-line prijave od 5. - 15. studenog na e-mail [email protected]). Ukupni nagradni fond ove godine je 180.000 kuna, a upisnina je 1000 kuna. I ove godine turnir će imati brojne nagradne igre za posjetitelje, kao i tradicionalni humanitarni karakter - prihod od polufinalnog dana ići će u fond za nezbrinutu djecu u kući Sv. Tereze.

Potom je red stigao i na one najzanimljivije - (malo)nogometaše. Robert Prosinečki istinska je legenda hrvatskog nogometa, ali i Kutije šibica, pa je malo tko pozvaniji govoriti o turniru od "Velikog Žutog": "Uvijek sam najviše volio igrati Kutiju, kad god sam mogao sam igrao. Mislim da smo dugo bili promotori Kutije, koja će opet biti super organizirana, ove godine čak i bolje. Mislim da svi igrači koji vole mali nogomet trebaju doći igrati. Uvijek je dobra atmosfera, ovo je značajan događaj za Zagreb." Robi, nažalost, ove godine vjerojatno neće igrati, a na pitanje Brune Kovačevića koliko bi mu odgovarao novi sustav s "čistom igrom" Robi je duhovito replicirao: "Meni sada nijedan sustav ne odgovara, nisam u tim godinama. Ova promjena će otežati posao starijim ekipama, ali mislim da je to ok pravilo."

Slika 1 od 2.
Foto: Tomislav Pacak

Stigao je red i na one mlađe, pred kojima je budućnost. Vedran Ćorluka još nije siguran hoće li Dinamo dopustiti igranje malog nogometa, no sjajni branič odličnih tehničkih sposobnosti volio bi opet zaigrati na Kutiji: "Meni je uvijek iznimno drago igrati Kutiju, igrao sam ga već tri puta. Nadam se da će nam omogućiti da i ove godine nastupimo. kad se pogleda, na Kutiju dođe više ljudi nego na utakmice HNL-a, to je zaista odličan turnir. Ako me bude zvao Agrokor, opet ću nastupiti za njih. Još ne znamo hoće li nas u klubu pustiti, za sada smo koncentrirani na prvenstvo."

Luka Modrić samo je jednom nastupio na Kutiji, no volio bi opet: "Ja nemam previše iskustva što se tiče Kutije; igrao sam samo jednom. Ali nadam se da ću u budućnosti stalno igrati Kutiju. Još uvijek čekam pozivnicu, pa ćemo vidjeti za koga ću igrati."

Slika 2 od 3.
Foto: Dario Dodić

Za kraj se ostao Boris Novković, ponajbolji hakler među pjevačima, koji također ima iskustva na Kutiji šibica: "Pretpostavljam da ste me zvali ovdje zbog mojih sjajnih dosadašnjih rezultata; jednom smo izgubili 8:1, jednom 6:2; ali drago mi je da mogu pozdraviti turnir koji ima najveću malonogometnu težinu u Hrvatskoj, pa i šire. A ima i specifičnu draž koju nema nijedan drugi turnir. Nadam se da će Kutija i ove godine zasjati još većim sjajem nego proteklih godina."

Uoči turnira bit će održane još dvije konferencije za novinare (7. i 23. studenog), izvlačenje parove je 21. studenog, a finale turnira bit će odigrano 30. prosinca u velikoj dvorani Doma sportova. Ako se po jutru dan poznaje, 36. Kutija šibica bit će nikad bolje organizirana, a u kvalitetu malog nogometa ne treba ni sumnjati - nigdje se ne 'hakla' kao na 'Kutiji'...

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!