Nogomet

Drogba srušio Barcelonu

Tomislav Pacak, Hrvoje Vuković, Zoran Zdelar • srijeda, 18.10.2006.

U najiščekivanijoj utakmici prvog kruga Lige prvaka, Chelsea je uspio doći do male osvete pobijedivši Barcelonu s 1:0 sjajnim pogotkom Drogbe. Drugdje, Valencia i Roma napravili su veliki korak prema drugom krugu u skupini D, isto kao i PSV i Liverpool u skupini C. Bayern je gotovo siguran nakon pobjede u Lisabonu, dok Inter nije imao lagan posao protiv Spartaka...

Skupina A: Londonska osveta, Werder očekivano

Dvoboji Barcelone i Chelseaja već su postali standardni u Ligi prvaka, a za večerašnji se očekivalo da bude posebno spektakularan s obzirom da nije bilo velikog rezultatskog pritiska. Ipak, moć obiju momčadi jednostavno ne dopušta nogomet kakav bi mnogi priželjkivali, pa smo gledali još jednu standardno tvrdu utakmicu dva ponajbolja europska kluba.

Chelsea je nešto bolje krenuo u susret, Barcelonini braniči su u nekoliko navrata u posljednji trenutak spašavali svoj gol, a posebno treba istaknuti Marquezovo uklizavanje Ševčenku čime je Meksikanac spasio čisti gol za domaće.

Barca se razbudila krajem prvog dijela, ali treći vratar Chelseaja, Hilario, branio je odlično. Trenutak odluke dogodio se u 54. minuti - Didier Drogba odlično se oslobodio čuvara na 17 metara od gola i krasno pogodio lijevi gornji kut Valdesovog gola. Do kraja je Barcelona pokušavala doći do izjednačenja, no bliže golu bili su domaći u nekoliko opasnih kontri. Ipak, na kraju je i 1:0 sigurno zadovoljilo Josea Mourinha i njegovu momčad.

U drugoj utakmici skupine, Werder je uhvatio korak s Barcelonom pobijedivši Levski s 2:0. Domaće je u vodstvo doveo Naldo u 45. minuti, da bi posao dovršio Diego u 74. minuti. Ivan Klasnić igrao je od 45 minute.

Skupina B: Cruz "uskrsnuo" Inter, Bayern otplovio

Nakon što su u prva dva kola osvojili ravno nula bodova, nogometaši Intera na svom su San Siru dočekali posljednju nadu - Spartak. Iako su kroz posljednja dva desetljeća naučili svoje navijače na prazne vitrine, noćas su u onim najvjernijima ipak probudili nadu u prolaz skupine i ostanak u borbi za najvrijedniju europsku "kantu".

Sreća se Talijanima osmjehnula već u drugoj minuti kada Recoba izvodi jedan slobodan udarac, Vieira u gužvi daje za Cruza koji zakucava loptu od prečke u mrežu za 1:0. Nakon što su se oslobodili nervoze i silnog pritiska Interisti konačno počinju igrati kao momčad, a rezultat svega je drugi pogodak Cruza koji glavom zakucava fini ubačaj razigranog Recobe.

Talijani se nakon vodstva lagano opuštaju, što umalo kažnjava Bojarincev u 21. minuti kada u situaciji "jedan na jedan" šalje loptu preko grede. Ova šansa spustila je domaćine na zemlju i u 38. minuti Figo daje odličnu loptu za Vieiru koji se ne odlučuje na prodor i sjajna šansa odlazi u nepovrat. U drugom dijelu Spartak preuzima inicijativu i to im donosi pogodak nakon odlične kombinacije Quincy, Bojarincev, Pavlučenko u kojoj potonji iz blizine vraća nadu Rusima. 20-ak minuta kasnije Stanković prima pas Julija Cruza i potom poluvisoku loptu zakucava loptu u mrežu na drugoj stativi, da bi mu sudac potom poništio gol zbog nepostojećeg zaleđa. Inter je uspio do kraja smiriti igru i kontrolirati loptu, no Spartak je u 89. minuti imao priliku za izjednačenje kada Bojarincev gađa iz blizine, a Cezar sjajno skida njegov udarac. S tom šansom umrla je i svaka nada Rusa u remi te je tako Inter došao do svoje prve pobjede i vratio se u borbu za prolaz dalje.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Nijemci su u Portugalu uz dosta sreće i par sjajnih obrana Olivera Kahna uspjeli iščupati sva tri boda, iako im se mora priznati da su cijelo drugo poluvrijeme igrali s desetoricom. I Bayern i Sporting računali su na bod kao minimalan cilj, pa su tako i krenuli u utakmicu. Bavarci su imali laganu inicijativu, a u desetoj minuti prva prava šansa na utakmici. Van Bommel je opalio, Ricardo odbija prema Pizarru koji pada, no glavni sudac samo odmahuje glavom na sumnjivu situaciju.

U 19. minuti pada odluka o pobjedniku. Schweinsteiger je primio jednu loptu i dalekometnim udarcem u donji lijevi kut Ricarda donio Bayernu odlučujuću prednost. Pet minuta kasnije Sagnol je pronašao Pizarra, ali Peruanac ne pogađa okvir gola. Sporting se budi nakon šoka, a Carlos Martins i Liedson stvaraju par dobrih šansi koje ostaju neiskorištene.

Početkom drugog dijela Schweinsteiger ostavlja momčad na cjedilu zaradivši drugi žuti karton, što je bio znak za opći napad na vrata Bayerna. Pokušavali su redom Tello, Polga, pa Yannick, no Kahn izlazi kao pobjednik. U posljednjih deset minuta Bavarci bolje pariraju domaćinima čiji pritisak postupno slabi sve do posljednjeg sučevog zvižduka koji je označio novu žetvu bodova za njemačku momčad.

Skupina C: Crouch nosi Liverpool, Tomas ponovno rukom

Liverpool se uspješno provukao večeras na francuskom gostovanju kod Bordeauxa zahvaljujući Peteru Crouchu, koji i dalje redovito trese mreže svojih klupskih protivnika. Francuzi su bili iznimno opasan protivnik, potvrđuje to i podatak da su znatno više imali loptu u svom posjedu, no njihovi napadači večeras su bili iznimno nekoncentrirani ili pak nisu imali sreće. Samo jedan udarac je upućen u okvir gola Liverpoola, a taj udarac uspješno je zaustavio Reina.

Crouch se u 58. minuti poslužio pogotkom iz svoje standardne palete. Na ubačaj Bellamya Crouch je nadvisio dvojicu Bordeauxovih braniča i postigao pogodak koji je njegovoj momčadi donio vrijedna tri boda i praktički osigurao ostanak u Ligi prvaka.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Na vrućem turskom terenu umalo su pali Nizozemci. Galatasaray je dočekao PSV u susretu koji im je odlučivao o budućnosti u Europi, ali osim početnog vodstva, nisu ništa više napravili. Cijeli susret odigrao je i naš (bivši?) reprezentativac Stjepan Tomas koji, osim u reprezentaciji, i u klubu čini se ima običaj igrati rukom. Tako je upravo zbog tog prekršaja u 89. minuti opomenut žutim kartonom.

Nogometaši Galatasaraya znali su što im eventualna pobjeda u ovom susretu donosi, te su na samom početku utakmice pritisnuli goste na svoju polovicu terena, što im u 19. minuti donosi i prednost. Saša Ilić primio je povratnu loptu svog suigrača i uspješno je plasirao u mrežu Gomesa. U 59. minuti PSV dolazi do izjednačenja preko Kromkampa, a pogodak ide na dušu vratara Mondragóna. Do punog plijena Nizozemci dolaze u 79. minuti pogotkom Konea.

Skupina D: Pletikosi dva komada, Roma slavi Perottu

Valencia sigurno korača prema prolasku kroz skupinu Lige prvaka. Dobra vijest je da se Pletikosa vratio na vrata Šahtara, a loša ta da je večeras na Maestalli primio dva pogotka. Bio je Pletikosa iznimno zaposlen večeras, obrana mu je bila iznimno propusna, tako da su Španjolci, što u okvir, što van gola, uputili čak 18 udaraca. Villa je u 31. minuti ušao s loptom u kazneni prostor, uspio je zaobići Pletikosu i zabio za vodstvo. Pobjedu je na kraju prvog poluvremena potvrdio isti igrač. Na kraju su Ukrajinci ostali na terenu i s igračem manje. U 76. minuti drugim žutim kartonom isključen je Sviderskiy, tako da eventualno dostizanje vodstva Španjolaca više u ukrajinskom taboru više nije bilo moguće. Darijo Srna nije ni konkurirao za nastup u ovom susretu.

Grci na drugu stranu Mediterana se nisu stigli braniti. U Rimu su članovi Olympiacosa bili čak i nešto malo nadmoćniji suparnik Romi, više su prijetili, no pogodak je ipak postigla Roma. Simone Perotta postigao je jedini pogodak na utakmici u 79. minuti i Talijani su sada vrlo blizu osiguravanja prolaska, dok Olympiacos i Šahtar ostali daleko na dnu ljestvice svatko tek s jednim bodom.

Liga prvaka, 3. kolo:

Skupina A:
Chelsea - Barcelona 1:0 (Drogba 46')
Werder - Levski 2:0 (Naldo 45', Diego 73')

Skupina B:
Inter - Spartak 2:1 (Cruz 2', 9'/Pavlučenko 54')
Sporting - Bayern 0:1 (Schweinsteiger 19')

Skupina C:
Bordeaux - Liverpool 0:1 (Crouch 58')
Galatasaray - PSV 1:2 (Ilić 19'/Krompkamp 58', Kone 72')

Skupina D:
Olympiacos - Roma 0:1 (Perrotta 76')
Valencia - Šahtar 2:0 (Villa 31', 45')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!