Nogomet

Budan nezaustavljiv!

Ivan Milatić, Goran Tomičić • nedjelja, 12.11.2006.

Sva je sreća da se stadion Palerma više ne zove La Favorita nego Renzo Barbera jer trener drugoplasirane momčadi Serie A Francesco Guidolin dođe do ruba živčanog sloma kada netko njegovoj momčadi prišije ulogu favorita. S pravom, ostvarili su petu uzastopnu pobjedu i popravili klupski rekord pobijedivši 3:0 Torino koji je pružao solidan otpor do 43. minute i pogotka Eugenia Corinia. Preuzeli su Palermitani vrh barem na nekoliko sati dok svoj susret ne odigraju Parma i Inter. Budan je ovog puta zatresao mrežu Intera...

«Nismo favoriti ničega. Inter je ispred nas, a naš cilj u ovoj sezoni odavno je poznat, to je četvrto mjesto». Tako je zborio Guidolin uoči delikatnog dvoboja protiv Torina koji kao i svaki povratnik u elitni razred ima samo jedan cilj, osigurati opstanak. Praznovjerni Guidolin ovoga je tjedna bio izvan sebe nakon što je deset talijanskih nogometnih stručnjaka prognoziralo da bi Sicilijanci ove sezone mogli do naslova. S obzirom na čuveni južnjački temperament najveća prepreka na tome putu neće im biti niti jedan protivnik već euforija. Već su jednom ove sezone prizemljeni nakon gostujućeg poraza od Empolija i domaćeg kiksa protiv Atalante, ali uspjesi u Milanu i Firenzi naznačili su da ova nogometna bajka mora biti nastavljena. Dvoboj protiv Torina nikada u dosadašnjih 16 sučeljavanja u Serie A nije imao ovakvu vrijednost. Domaći su gotovo sve nade polagali u Di Michelea i Amauria i oni su im to uzvratili svaki sa po jednim pogotkom. Palermo sanja otvorenih očiju uz potporu cijeloga grada. Torino će s druge strane do kraja sezone morati držati širom otvorene oči i tražiti način kako da ostane u elitnom društvu.

Siena i Livorno neočekivano su se našli u gornjem dijelu ljestvice. Siena Maria Berette igrala je drugu uzastopnu utakmicu na svome terenu. Nakon one u najmanju ruku čudne protiv Parme ove je nedjelje na Franchi stigla Reggina. I iznenadila pobijedivši sa 1:0. Na taj način umjesto da se domaći eventualnom pobjedom popnu na četvrto mjesto južnjaci su uspjeli doći do pozitivne nule na tablici i anulirati kaznu uzrokovanu aferom «calciopoli». Pogodak za ublažavanje katastrofalne situacije postigao je Bianchi u 70. minuti iz jedanaesterca. Siena je propustila tri izgledne prigode, a najveća je bila ona kada je Vergassola pogodio vratnicu. Bivši napadač Zagreba Erion Bogdani zatresao je mrežu, ali je njegov pogodak poništen zbog zaleđa. U slijedećem napadu udarac Corvie završava malo pored lijeve vratnice, a onda je uslijedio već spomenuti jedanaesterac. Do kraja je susret bio izuzetno naelektriziran praćen kišom žutih kartona, Siena je pokušavala na sve načine stići barem do boda, ali nije uspjela.

Livorno Danielea Arrigonia u dosadašnjem tijeku prvenstva potvrdio se kao vrlo čvrsta momčad. Prije ovoga kola Livornesi su primili četiri pogotka tek protiv Intera na San Siru (na debiju Daria Kneževića). Bez toga bili bi momčad s najmanje primljenih pogodaka, a osim poraza protiv Intera izgubili su i od Rome. Ove nedjelje stigao je i treći poraz i tri primljena pogotka. Završilo je 3:2 u Cataniji zahvaljujući vrućoj završnici domaćina koji su do pobjede stigli preko Caserte u prvoj minuti sudačke nadoknade. Knežević je susret odgledao s klupe.

Ovo kolo ponudilo je četiri dvoboja momčadi iz sredine ljestvice. U Genovi je Sampdoria Waltera Novellina deklasirala Chievo Luigia Del Nerija koji je i dalje bez ligaške pobjede. Sve je riješeno za 36. minuta prvoga dijela do kada su domaćini uspjeli postići tri pogotka predvođeni maestralnim Antoniom Quagliarellom koji je znao iskoristiti početničke pogreške gostujuće obrane na čelu s vratarom Sicignanom. Nakon što je goste načeo povratnik nakon višemjesečnog izbivanja Emiliano Bonazzoli već spomenuti Quagliarella sa dva pogotka osigurao pobjedu domaćima. Da stvar bude gora po goste u 49. minuti ostali su s desetoricom nakon što je Cossatto zaslužio drugi žuti karton zbog igranja rukom.

Ascoli na svom Del Duci nije osvojio niti boda još od rujna i Tesserova momčad pretpostavljala je da je gostovanje Empolija idealna prigoda za prekid crnog niza. Na njihovu žalost prevarili su se, poraženi su 1:0, a nakon susreta nekoliko stotina domaćih navijača ostalo je ispred stadiona bučno prosvjedujući protiv predsjednika i trenera. Nakon četiri uzastopna remija Empoliju je pobjedu donio Antonio Busce' pogotkom već u sedmoj minuti.

Utakmica na rimskom Olimpicu između Lazia i Udinesea trebala je biti susret izjednačenih takmaca. No jedno su predviđanja, a posve drugo ono što je prikazano na terenu. «Nebeskoplavi» su gostima podarili «petardu», a svojim navijačima najbolju utakmicu sezone. Rocchi i Mauri postigli su po dva, a Massimo Oddo jedan pogodak, na svoj način, iz slobodnog udarca. Udinese će nastojati što prije zaboraviti ovaj susret u kojemu nisu pokazali ništa vrijednog spomena, čak su susret završili s desetoricom nakon isključenja Felipea. Ovo im je treći uzastopni poraz, a posljednju pobjedu ostvarili su u Parmi (0:3) 15. listopada. Još je duže trajao post Rimljana koji slast pobjede nisu osjetili od 30. rujna kada su nadigrali Torino sa 4:0.

Dvoboj Messine i Cagliaria bio je i najuzbudljiviji ovoga poslijepodneva. Domaći su dva puta vodili. Najprije u prvom poluvremenu preko Cordove, a potom zahvaljujući činjenici što je sedmi pogodak sezone postigao prvi strijelac lige Antonio Rigano'. Najprije je Esposito gostima vratio nadu, a bod im je u 93. minuti donio Conti. U fantastičnoj utakmici gosti su imali i jedan poništeni pogodak i jednu vratnicu, sve u svemu bio je to nogometni spektakl, a podjela bodova je njegov najpravedniji ishod.

U posljednjoj utakmici Inter je u Parmi pobijedio 2:1. Vodeći gol za goste postigao je Zlatan Ibrahimović u 15. minuti, a izjednačio je naš Igor Budan u 26. minuti i tako šestim golom u posljednjih 6 kola Serie A proslavio poziv izbornika Bilića za susret protiv Izraela.

Kad je izgledalo da će utakmica završiti remijem, pobjedu Interu donio je Cruz u samom završetku utakmice. Minutu nakon pobjedničkog pogotka Intera, Ibrahimović je isključen zbog drugog žutog kartona. Trenera Mancinija će dodatno zabrinuti što je Ibrahimović prvi žuti dobio u 89. minuti, a drugi dvije minute kasnije. Igrač njegove kvalitete ne bi si smio dozvoljavati takve stvari, ali od njega smo na to već navikli.

Serie A, 12. studeni 2006., 11. kolo: Ascoli - Empoli 0:1, Catania - Livorno 3:2, Fiorentina - Atalanta 3:1, Lazio - Udinese 5:0, Messina - Cagliari 2:2, Milan - Roma 1:2, Palermo - Torino 3:0, Sampdoria - Chievo 3:0, Siena - Reggina 0:1, Parma - Inter 1:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!